Επίδομα παιδιού

Επίδομα παιδιού: Με σημαντικές αλλαγές η αίτηση που πρέπει να συμπληρωθεί. Προσοχή λοιπόν!

Επίδομα παιδιού

Με σημαντικές αλλαγές θα χορηγείται στο εξής το επίδομα παιδιού (Α21), καθώς για πρώτη φορά καθίσταται υποχρεωτική η φοίτηση των τέκνων.

Η πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων άνοιξε την Τετάρτη 1η Μαρτίου και θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 13 Μαρτίου και ώρα 18.00.

Στη συνέχεια θα κλείσει προσωρινά μέχρι και τις 30 Μαρτίου, ώστε να γίνει η επεξεργασία των αιτήσεων και η εκκαθάριση της πληρωμής του πρώτου διμήνου του 2023.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, www.idika.gr, ή μέσω του διαδικτυακού τόπου www.opeka.gr, με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο TAXISnet.

Προσοχή στη δήλωση εισοδήματος & στην υποβολή

Το δικαιούμενο ποσό θα υπολογιστεί βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που θα δηλωθούν στην αίτηση Α21 του 2023 και του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος που οι δικαιούχοι είχαν το φορολογικό έτος 2021.

Μετά την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος τρέχοντος έτους θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του δικαιούμενου ποσού τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2022.

Επομένως, εάν κάποιος έχει στη φορολογική του δήλωση μικρότερα εισοδήματα, ενδέχεται να αλλάξει κατηγορία και να αυξηθεί το ποσό που δικαιούται για το σύνολο του έτους, ενώ εάν έχει μεγαλύτερα εισοδήματα ενέχει ο κίνδυνος να μειωθεί το συνολικό ποσό.

Και στις δύο περιπτώσεις, ο ΟΠΕΚΑ θα προχωρήσει στους απαραίτητους συμψηφισμούς.

Οι πολίτες πρέπει να προσέχουν ότι για να ολοκληρωθεί η αίτηση πρέπει να υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Αίτηση που έχει αποθηκευτεί προσωρινά θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.

Υποχρεωτική Εκπαίδευση για Επίδομα Παιδιού

Στο εξής, μεταξύ των προϋποθέσεων που θα ελέγχονται για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού είναι η φοίτηση των εξαρτώμενων τέκνων στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση -από το προνήπιο έως και το γυμνάσιο- και η επάρκεια φοίτησης.

Στην αίτηση Α21 πρέπει να καταχωριστούν απαραιτήτως τα σχετικά πεδία, όπως τα στοιχεία της σχολικής μονάδας, η τάξη και ο αριθμός μητρώου του τέκνου που βρίσκεται στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση.

Εάν διασταυρωθούν όλα τα στοιχεία του/της μαθητή/τριας, η αίτηση μπορεί να προχωρήσει κανονικά. Εάν δεν διασταυρωθούν, εμφανίζεται σχετική επισήμανση στην αίτηση και ο αιτών καλείται να επισυνάψει στην ηλεκτρονική αίτηση Α21 το απαραίτητο δικαιολογητικό.

Χρήσιμες ερωτήσεις – απαντήσεις – ερωτήσεις

1. Τι σημαίνει η προϋπόθεση φοίτησης των ανήλικων Τέκνων στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση (φοίτηση από το προνήπιο έως και το γυμνάσιο);

Τα ανήλικα τέκνα ηλικίας από 4 έως 16 ετών του αιτούντος επίδομα παιδιού θα πρέπει:

α. να έχουν εγγραφεί στην υποχρεωτική εκπαίδευση για το σχολικό έτος 2022-2023,

β. να ολοκληρώσουν επαρκώς τη φοίτησή τους στις 30/6/2023 για το εν λόγω σχολικό έτος, δηλαδή να μην αναγκαστούν να επαναλάβουν την τάξη τους λόγω μεγάλου αριθμού αδικαιολόγητων απουσιών.

Επίσης, δείτε τις απαντήσεις στις εξής ερωτήσεις:

2. Κατά την υποβολή της αίτησης Α21 εμφανίζονται επισημάνσεις και ζητείται η συμπλήρωση στοιχείων σχετικά με τη φοίτηση των εξαρτώμενων τέκνων στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Τι πρέπει να κάνω;

3. Το εξαρτώμενο τέκνο φοιτά στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση, αλλά η φοίτησή του δεν επιβεβαιώνεται ηλεκτρονικά. Τι πρέπει να κάνω;

4. Το εξαρτώμενο τέκνο είναι ηλικίας 4 έως 16 ετών, αλλά δεν φοιτά στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση. Δικαιούμαι το επίδομα;

5. Σε περίπτωση που το εξαρτώμενο τέκνο υποχρεούται να επαναλάβει την τάξη λόγω αδικαιολογήτων απουσιών δικαιούμαι το επίδομα;

6. Το εξαρτώμενο τέκνο δεν ήταν γραμμένο στο σχολικό έτος 2022-2023. Δικαιούμαι επίδομα παιδιού αν εγγραφεί στο σχολικό έτος 2023-2024;

επισκεπτόμενοι με ένα κλικ εδώ την πηγή του άρθρου από το newsbreak

 

Άλλες δημοσιεύσεις για θέματα οικονομίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *