Επέκταση 12 μιλίων νότια & δυτικά της Κρήτης

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες έρχεται επέκταση των εθνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια νότια και δυτικά της Κρήτης από τον Μάρτιο.

Είναι πληροφορίες που διαρρέονται ενόψει των Εθνικών Εκλογών του 2023.

Η επέκταση που είχαν δηλώσει

Τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Εξωτερικών έχουν δηλώσει επανειλημμένα, ότι η κυβέρνηση θα το προχωρήσει όταν και όποτε κριθεί ότι εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα.

Ακόμα και αν η συζήτηση για την εν λόγω προοπτική έχει ανοίξει ήδη από το 2020 και συνεχίστηκε εμφατικά από τον Ιανουάριο του 2021 μετά και τον νόμο για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο.

Με πηγές του ΥΠΕΞ να διαρρέουν ότι έχει ανοίξει η επεξεργασία για το κλείσιμο των κόλπων και τη χάραξη των γραμμών βάσης νότια της Κρήτης και παρέμεινε ως εκκρεμότητα.

Και πάλι επίκαιρο το θέμα

Αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο φάκελος έχει ανοίξει εκ νέου με ορίζοντα τον προσεχή Μάρτιο. Οι εκκρεμότητες δεν είναι καλός σύμμαχος.

Γιατί στην Ιστορία τα κενά έρχονται να καλύψουν άλλες δυνάμεις και να ασκήσουν δυναμική πολιτική, δημιουργώντας τετελεσμένα. Οι σχέσεις στο τρίγωνο Ελλάδας – Τουρκίας – Λιβύης το απέδειξαν.

Φαίνεται, ότι η περιορισμένη επέκταση των χωρικών υδάτων στη μια πλευρά (και μόνο) της Κρήτης, θα είναι ένα ισχυρό όπλο στη φαρέτρα της Νέας Δημοκρατίας για να πείσει το «πατριωτικό» εκλογικό ακροατήριο που έχει απολέσει με την συμπεριφορά της στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Δεν έχει ξεχάσει κανείς ότι άλλα έλεγε (μέχρι και veto είχε αναφέρει) και άλλα έκανε ως Κυβέρνηση.

του Δημήτρη Παπαφώτη με πληροφορίες και  πηγή

 

Για Εθνικά Θέματα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *