Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024

Ελλάς: Επενδυτική βαθμίδα από «Standard & Poor’s»

Share

Επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα από «Standard and Poor’s»

Standard and Poor’s έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στα ελληνικά ομόλογα, αναβαθμίζοντας το αξιόχρεό τους σε ΒΒΒ- από ΒΒ+ και μάλιστα με σταθερό outlook.

Επενδυτική βαθμίδα

Η επενδυτική βαθμίδα είναι σημαντική για να δανειζόμαστε από τις αγορές με χαμηλά επιτόκια αλλά και για να μπορεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα να αγοράζει Ελληνικά Ομόλογα (ενισχύοντας έτσι την οικονομία μας) χωρίς περιορισμό.

Ο δανεισμός με χαμηλά επιτόκια για το δημόσιο και τις τράπεζες, μετακυλίεται στον Έλληνα πολίτη καθώς το κόστος δανεισμού του θα μειωθεί αντίστοιχα.

Όπως υπογραμμίζει στη σχετική έκθεσή του, ο «S&P» αποδίδει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα, επειδή συντρέχουν οι ακόλουθοι παράγοντες:

Η σημαντική δημοσιονομική εξυγίανση που έχει επιτευχθεί, η οποία υποστηρίζεται από ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας και έχει σαν αποτέλεσμα, η ελληνική κυβέρνηση να υπερκαλύπτει τους δημοσιονομικούς στόχους που η ίδια θέτει.

Η καθαρή εντολή που έλαβε η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές, η οποία επιτρέπει στην κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

Η συνεχιζόμενη μείωση του δημοσίου χρέους το οποίο σύμφωνα με την S&P αναμένεται να διαμορφωθεί στο 145% του ΑΕΠ το 2023 και στο 138 % το 2026, έναντι 189 % του ΑΕΠ το 2020.

Ο οίκος επισημαίνει πως παρότι το χρέος της χώρας παραμένει υψηλό, «το προφίλ του είναι ένα από τα πιο ευνοϊκά από όλα τα κράτη που αξιολογούμε, καθώς η μέση σταθμισμένη διάρκεια του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης ήταν 17,2 έτη στο τέλος Ιουνίου 2023 και οι πληρωμές τόκων αντιστοιχούν σε σχετικά χαμηλό (5,6%) ποσοστό των εσόδων της γενικής κυβέρνησης».

Όπως επισημαίνεται, επίσης, στην έκθεση, «η ανάκαμψη από την κρίση χρέους και στη συνέχεια από την πανδημία Covid-19 ενίσχυσε την αύξηση των επενδύσεων και την εμπιστοσύνη στην οικονομία.

Η ταχεία ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών οδήγησε σε σημαντική πρόοδο στη μείωση της φοροδιαφυγής και σε βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα.

Οι ισχυρές επιδόσεις του τουρισμού, της ναυτιλίας και της μεταποίησης τα τελευταία χρόνια, παράλληλα με την πρόοδο στην πώληση και διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ώθησαν σε πρόσθετες επενδύσεις.

Σημειώνεται ακόμη το υψηλότερο ποσοστό ανάπτυξης σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ, παρά τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών.

Και αυτό λόγω των επιδόσεων – ρεκόρ στον τουρισμό, της αύξησης των επενδύσεων, της μείωσης της ανεργίας και της βελτίωσης της χρηματοδότησης της οικονομίας. Επίσης, ότι ο πληθωρισμός αρχίζει να εξομαλύνεται και βαδίζει προς τον στόχο της ΕΚΤ για επίπεδα κάτω του 2%».

διαβάστε τη συνέχεια στην πηγή

Άλλες δημοσιεύσεις για την οικονομία

Διαβάστε περισσότερα

Άλλες ειδήσεις