Διπλάσιο το κόστος παραγωγής

Διπλάσιο το κόστος παραγωγής ενός κιλού ελαιολάδου! Αυτό εκτιμά η Ισπανική Ένωση Δήμων Ελαιολάδου, AEMO.

Συγκεκριμένα εντοπίζει το σημερινό κόστος παραγωγής για τον Ισπανό αγρότη στα 6,22 ευρώ από τα 3,20 πέρυσι.

Διπλάσιο το κόστος παραγωγής

Με αυτά τα στοιχεία επιβεβαιώνεται ότι με το τρέχον επίπεδο τιμών, οι ελαιοκαλλιεργητές δεν ωφελούνται στους λογαριασμούς λειτουργίας τους, αφού ακόμη και να έχοντας πουλήσει το λάδι στην Ισπανία κατά μέσο όρο 5,85 €/κιλό στην προέλευση, το μέσο κόστος υπερβαίνει αυτό.

Η AEMO έχει εξετάσει στη μελέτη, την αύξηση του μισθολογικού κόστους κατά 9%, αύξηση γεωργικών εισροών όπως λιπάσματα και φυτοϋγειονομικά προϊόντα άνω του 70% και αύξηση της ενέργειας (ντίζελ, ηλεκτρική ενέργεια) κοντά στο 40%. Όλα αυτά, αν αθροιστούν και εφαρμοστούν στις διάφορες εργασίες καλλιέργειας, σημαίνει ότι η τιμή μονάδας αυξάνεται έως και 32% .

Υπερβάσεις κόστους

Έτσι, το σταθμισμένο μέσο κόστος παραγωγής ενός κιλού ελαιολάδου έχει πάει από 2,42 το 2020 σε 3,20 το 2023. ”Όλα αυτά όμως θα ήταν αν η παραγωγή ήταν κανονική στη χώρα μας, δηλαδή με μέσο όρο 1.500.000 τόνους ελιάς. λάδι”.

Η  Ισπανική Ένωση Δήμων Ελαιολάδου εφαρμόζει έναν διορθωτικό παράγοντα στην ανάλυσή της: με την τρέχουσα παραγωγή, περίπου 750.000 τόνων, οι ελαιοκαλλιεργητές πρέπει να επαναλάβουν ένα μεγάλο μέρος των καλλιεργητικών εργασιών όπως κλάδεμα, λίπανση, συντήρηση του εδάφους, φυτοϋγειονομικές επεξεργασίες, άρδευση και φυσικά να αναλάβουν το κόστος.

Υπολογίζει λοιπόν το κόστος ανά εκτάριο και το πολλαπλασιάζει επί δύο, αφού η συγκομιδή είναι η μισή της κανονικής : το σταθμισμένο μέσο κόστος ανά κιλό ελαιόλαδου αυξάνεται από 3,20 σε 6,22, 94% περισσότερο.

συνέχεια κλικ εδώ

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *