Σκηνές οικονομικού Αρμαγεδδώνα φαίνεται ότι έρχονται στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση Τι άλλο να υποθέσει κανείς, όταν με τον πλέον επίσημο τρόπο μας ενημερώνουν ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα για τον Μάιο κόντεψε να φτάσει στο 11% ;
Η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ελλάδα, που ο πληθωρισμός άγγιξε τον Μάιο το 10,7% είναι η εξής: Ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να εξαπλώνεται και θα «ριζώσει» στην αγορά, όταν «ξεφουσκώσει» η εισαγόμενη ενεργειακή ακρίβεια; Ή θα αποκλιμακωθεί λίγους μήνες αργότερα;
Ως τώρα η Ελλάδα έχει πληθωρισμό κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ή και πολύ χαμηλότερο από χώρες, όπως Ολλανδία, Σλοβακία, Ισπανία, Βέλγιο κλπ. Από το ξέσπασμα του πολέμου και μετέπειτα, όμως,, πληθωρισμό υψηλότερο σε σχέση με την Ελλάδα έχουν σχεδόν αποκλειστικά μόνον χώρες, οι οποίες συνορεύουν με την Ουκρανία και τη Ρωσία.
Την ίδια ώρα, στις χώρες της Ευρωζώνης ο ετήσιος πληθωρισμός έφθασε στο 8,1% έναντι 7,4% τον Απρίλιο, ενώ ο μηνιαίος πληθωρισμός ανήλθε στο 0,8%. Όσον αφορά τους παράγοντες που «πυροδότησαν» τη νέα έκρηξη τιμών, η ενέργεια παραμένει στη Νο.1 θέση, με τις τιμές να εκτοξεύονται στο 39,2% σε ετήσιο επίπεδο (από 37,5% τον Απρίλιο) και στο 2% σε μηνιαίο επίπεδο.
Πρόδρομοι δείκτες «κτυπούν καμπανάκι» για «σκηνές ροκ» στην ελληνική αγορά, όπως η τεράστια αύξηση, της τάξης του 48,8%, που σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία, πριν ακόμα φτάσει στις τιμές καταναλωτή.
Στην πράξη, όλα αυτά θα κριθούν από την πορεία του δομικού πληθωρισμού (core inflation), όταν σε λίγες μέρες ανακοινωθεί ο εθνικός δείκτης τιμών καταναλωτή από την Ελληνική Στατιστική Αρχή και διαφανεί πώς εξελίσσεται το πληθωριστικό κύμα στην εγχώρια αγορά, αν εξαιρεθούν η επίδραση που ασκούν εξωγενείς και εποχικοί παράγοντες (πχ τιμές αερίου, πετρελαίου, ενέργειας και νωπών τροφίμων).
Ας σημειωθεί ότι για τον Απρίλιο του 2022, η ΕΛΣΤΑΤ είχε ανακοινώσει ετήσιο πληθωρισμό 10,2%.
Τι άλλο χειρότερο θα συμβεί στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία παραταθεί ως τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου; Έως τώρα κερδισμένοι βγαίνουν η Κίνα, η Ρωσία και μερικώς οι ΗΠΑ. Η Ευρώπη πληρώνει σκληρά τα λάθη της…