Στα ύψη η τιμή των σιτηρών

Σοκ! Έσπασε το ρεκόρ η τιμή του σιταριού στην ευρωπαϊκή αγορά. Οι συναλλαγές έκλεισαν στα 548,25 ευρώ ανά τόνο μετά την αναγγελία της Ινδίας ότι σταματά τις εξαγωγές σιτηρών και ειδικά μαλακού σιταριού. Οι Ινδοί επικαλέστηκαν την επάρκεια τροφίμων για τον λαό τους που προσεγγίζει το 1 δισ. 300 εκατ. ανθρώπους αλλά οι διεθνείς αναλυτές υποστηρίζουν πως η Ινδία παίζει το παιχνίδι της Ρωσίας.

Να θυμίσουμε ότι μόλις τον Δεκέμβριο Ρωσία και Ινδία έκλεισαν συμφωνία μαμούθ σε οικονομικό – στρατιωτικό – τεχνολογικό τομέα. Την ίδια εποχή οι Ινδοί απέρριψαν πρόταση για ανάλογη συμφωνία με την Μεγάλη Βρετανία…

Την ίδια στιγμή οι Ρώσοι λένε ότι δεν μπορούν να επιτρέψουν την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια και τις εγκαταστάσεις που ελέγχουν, επειδή «είναι πολύπλοκο διαδικαστικά… είναι θέμα γραφειοκρατίας».

Για να γυρίσουμε στα δικά μας τώρα. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιος Ομοσπονδίας Αρτοποιών, Μιχάλης Μούσιος, δηλώνει ότι «Έχουμε σιτάρι για άλλους δύο μήνες»! Και συνεχίζει: «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και πρωτόγνωρη.

Ζήσαμε την κρίση του 2008 με την εκτίναξη της τιμής των δημητριακών. Περάσαμε τόσα χρόνια οικονομικής κρίσης, βιώσαμε δύο χρόνια πανδημίας, αλλά αυτό που ζούμε τώρα δεν το έχουμε ξαναδεί στα μάτια μας»!

Με βάση τα στοιχεία που έχει η Ομοσπονδία, αυτή τη στιγμή η μέση τιμή του κιλού στο ψωμί διαμορφώνεται στα 2,50 ευρώ, ενώ υπάρχουν περιοχές όπου έφτασε και στα 2,60 ευρώ το κιλό.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *