Παρασκευή, 12 Απριλίου 2024

Έκρηξη επενδύσεων στη ΒΙΠΕ Τρίπολης, στασιμότητα και λουκέτα στην Πάτρα

Share

Έκρηξη επενδύσεων στη ΒΙΠΕ Τρίπολης, ενώ την ίδια ώρα στασιμότητα και λουκέτα στην Πάτρα.

Σε κόμβο παραγωγής φαρμάκων μετατρέπεται σταδιακά η Βιομηχανική Περιοχή Τρίπολης, με επενδύσεις 180 εκατ. ευρώ και 1.000 νέες θέσεις εργασίας.

Τρεις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες δημιουργούν αυτή τη στιγμή μονάδες παραγωγής ουσιών και φαρμάκων στη ΒΙΠΕ Τρίπολης, αποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι κέντρο παραγωγής φαρμάκων για όλη την Ευρώπη.

Εκρηξη επενδύσεων στη ΒΙΠΕ Τρίπολης, στασιμότητα και λουκέτα στην Πάτρα

Με την ολοκλήρωση της επένδυσης, των εταιρειών DEMO, WINMEDICA του ομίλου ELPEN και FARAN, θα έχουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη δυνατότητα της παραγωγής πρώτων υλών.

Εκρηξη επενδύσεων στη ΒΙΠΕ Τρίπολης, στασιμότητα και λουκέτα στην Πάτρα

Οι νέες μονάδες παραγωγής θα μπορούν  να καλύψουν τη ζήτηση για μια σειρά κρίσιμων φαρμάκων όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και για ολόκληρη την  Ευρώπη.

Οι νέες παραγωγικές μονάδες της WINMEDICA -εταιρεία του ομίλου ELPEN- θα είναι σε θέση να καλύψουν το 25% των αναγκών για ογκολογικές θεραπείες μέχρι το 2028.

Με την ολοκλήρωσή της επένδυσης της DEMO, θα έχουμε για πρώτη φορά στη χώρα τη δυνατότητα της παραγωγής πρώτων υλών ενώ και η φαρμακοβιομηχανία θα συγκαταλέγεται στις 3 μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής πενικιλινούχων και ογκολογικών φαρμάκων της Ευρώπης καλύπτοντας το 35% των αναγκών της ΕΕ.

Η επένδυση της FARAN βρίσκεται υπό εξέλιξη, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες του pelop.gr, στην ευρύτερη περιοχή δύο ακόμη ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες αναζητούν τις κατάλληλες οικοπεδικές εκτάσεις, διερευνώντας το ενδεχόμενο να δημιουργήσουν εργοστάσια.

Η δημιουργία των νέων μονάδων παραγωγής θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, αφού θα σημάνει την τόνωση της απασχόλησης με τη δημιουργία χιλιάδων άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας.

Η ΒΙΠΕ ΠΑΤΡΩΝ

Την ίδια στιγμή στη ΒΙΠΕ Πατρών παρατηρείται στασιμότητα επενδύσεων, αλλά και λουκέτα. Το τελευταίο κλείσιμο εργοστασίου που έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο, ανήκει στην Crown Hellas Can που άνοιξε με την σειρά της έναν κύκλο λουκέτων στη βιομηχανία, πανελλαδικά.

Η Crown Hellas Can για το κλείσιμο του εργοστασίου της στην Πάτρα, που είχε ετήσια δυνατότητα παραγωγής 900 εκατ. μεταλλικών δοχείων χωρητικότητας 33 cl και της γραμμής παραγωγής «Τμήματος Άκρων» στην Κόρινθο, επικαλέστηκε τη χαμηλή αξιοποίηση της παραγωγής, το υψηλό κόστος αγοράς μετάλλου, το υψηλό κόστος κατανάλωσης ενέργειας και τη χαμηλή εγχώρια ζήτηση για το μοναδικό μέγεθος δοχείων που μπορούσε να παραχθεί.

Σε επίπεδο επενδύσεων, μέχρι στιγμής νέες παραγωγικές μονάδες δεν κατασκευάζονται με εξαίρεση στη ΒΙΠΕ Πατρών, με εξαίρεση το Ολοκληρωμένο Κέντρο Ανακύκλωσης της εταιρείας «Λιπαντικά Αχαΐας Α.Ε.»  του Δημήτρη Λιβαδάρου.

Εκρηξη επενδύσεων στη ΒΙΠΕ Τρίπολης, στασιμότητα και λουκέτα στην Πάτρα

Επίσης, η τελευταία επένδυση που πήρε «πράσινο φως» για την υλοποίησή της στη ΒΙΠΕ Πατρών, αφορά μια μονάδα παραγωγής βιοντίζελ δυναμικότητας 112.500 χιλιολίτρων κατ΄έτος από την «Π.Ν. ΠΕΤΤΑΣ ΑΒΕΕ».

Το επενδυτικό σχέδιο πήρε πρόσφατα αδειοδότηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Κατά τα λοιπά, οι εν εξελίξει επενδύσεις αφορούν εξαγορές και επεκτάσεις υφιστάμενων παραγωγικών μονάδων, όπως το νέο Ερευνητικό Κέντρο της ΒΙΑΝΕΞ, για την ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών προϊόντων, μια επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ.

Η άλλη σημαντική κίνηση που έγινε στη ΒΙΠΕ Πατρών τον Νοέμβριο του 2023, ήταν από την Pharmathen, κορυφαία εταιρεία στην ανάπτυξη και διανομή σύνθετων καινοτόμων φαρμακευτικών σκευασμάτων στην Ευρώπη, που προχώρησε στην εξαγορά της CBL Patras («CBL»), εταιρείας καθετοποιημένης παραγωγής πεπτιδίων υψηλής τεχνολογίας και εγκεκριμένης από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).

Η CBL ιδρύθηκε το 1990 από τον καθηγητή Κλεομένη Μπάρλο και αποτελεί έναν από τους βασικούς προμηθευτές πεπτιδικών υλικών στην Ευρώπη, προσφέροντας πεπτιδικές πρώτες ύλες και ενδιάμεσα πεπτίδια, καθώς και βιομηχανικής και εμπορικής κλίμακας ιδιόκτητα και γενικά πεπτίδια GMP.

Πηγή: ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Άλλες ειδήσεις