Εύκολη και γρήγορη Φανουρόπιτα για να την πάτε στην εκκλησία και να την μοιράσετε όπως απαιτεί το πατροπαράδοτο έθιμο, την παραμονή του Αγίου Φανουρίου.
Πριν τη συνταγή ας γράψουμε λίγα λόγια για τον Άγιο Φανούριο. Τη μνήμη του την εορτάζει η Ορθόδοξη Εκκλησία στις 27 Αυγούστου. Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, οι Εκκλησίες γεμίζουν με τη μυρωδιά από τις Φανουρόπιτες που φτιάχνουν οι νοικοκυρές.
Ο άγιος και η φανουρόπιτα
Σύμφωνα με την παράδοση, η Φανουρόπιτα φτιάχνεται όχι για τον ίδιο τον Άγιο, αλλά για τη σωτηρία της ψυχής μητέρα του.
Η μητέρα του ήταν μία αμαρτωλή γυναίκα, με απάνθρωπη και σκληρή συμπεριφορά απέναντι στους φτωχούς. Ο Αγιος Φανούριος, παρόλο που έκανε πολλές προσπάθειες να την σώσει από την Κόλαση, δεν τα κατάφερε.
Γι’ αυτό παρακάλεσε, να μην φτιάχνουν τίποτα για αυτόν, αλλά για την μνήμη και την ψυχή της μητέρας του λέγοντας και την ευχή «Θεός σχωρεσ’ τη μάνα του Αγίου Φανουρίου».
Προς τιμήν του λοιπόν, συνηθίζεται οι νοικοκυρές να φτιάχνουν φανουρόπιτες, τις οποίες μοιράζουν στη γειτονιά αφού ευλογηθούν πρώτα από την εκκλησία.
Με το πέρασμα των χρόνων, καθιερώθηκε η αντίληψη ότι ο Άγιος σου φανερώνει ό,τι ζητήσεις.
Πολλοί, εξάλλου, συνδέουν αυτή την ιδιότητα του Αγίου Φανουρίου και της πίτας με το όνομα του Αγίου, που προκύπτει από το ρήμα «φαίνω» που σημαίνει αποκαλύπτω.
Έτσι, όταν θέλεις να σου φανερώσει κάτι που έχασες ή κάτι που σου λείπει, το ζητάς από τον Άγιο, «τάσσοντας» του πίτα λέγοντας «Άγιε μου Φανούρη, φανέρωσε μου το… και εγώ θα φτιάξω μια πίτα για την ψυχή της μάνας σου», την ευλογείς στην εκκλησία και την μοιράζεις σε 7 μονοστέφανες πρώτα.
Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι 7 ή 9 παραδοσιακά, καθώς συμβολίζουν τα μυστήρια της εκκλησίας, τις μέρες της δημιουργίας και τα τάγματα των αγγέλων.
Φανουρόπιτα 2023 – Ὑλικά
• 4 φλυτζάνια τσαγιοῦ (500 γρ.) ἀλεύρι πού φουσκώνει μόνο του (φαρινάπ)
• 1 κουταλάκι τοῦ γλυκοῦ κανέλλα
• 1 φλυτζάνι τσαγιοῦ (220 γρ.) σπορέλαιο
• 1 φλυτζάνι τσαγιοῦ & 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη (280 γρ.)
• 3/4 τῆς κούπας τσαγιοῦ (190 γρ.) χυμό πορτοκαλιοῦ
• 1/2 φλυτζάνι τσαγιοῦ νερό (110 γρ.)
• Ξύσμα λεμονιοῦ ἤ βανίλια
Άγιος Φανούριος – Φανουρόπιτα – Εκτέλεση
Ἀνακατεύουμε ἤ κοσκινίζουμε τό ἀλεύρι μαζί μέ τήν κανέλλα. Βάζουμε σέ μπώλ τό λάδι, τή ζάχαρη, τό χυμό πορτοκαλιοῦ, τό νερό & τό ξύσμα λεμονιοῦ.
Δουλεύουμε τό μεῖγμα μερικά λεπτά καί ρίχνουμε τό ἀλεύρι. Ἀνακατεύουμε τό μεῖγμα καλά.
Ἀλείφουμε μέ λάδι ἕνα ταψί Νο 32, τό πασπαλίζουμε ἐλαφρά μέ ἀλεύρι καί τό κουνᾶμε νά πάει παντοῦ. Τό γυρίζουμε καί τό χτυπᾶμε, γιά νά πέσει τό περιττό ἀλεύρι.
Ρίχνουμε τό μεῖγμα μέσα στό ταψί.
Ψήνουμε τή Φανουρόπιτα σέ μέτριο φοῦρνο γιά 1 ὥρα περίπου (εγώ την έψησα στον αέρα, στους 160°C, για 55′ λεπτά).
Ὅταν κρυώσει, ἐάν θέλουμε, κοσκινίζουμε ἐπάνω ζάχαρη ἄχνη.