Σάββατο, 25 Μαΐου 2024

Δυτική Ελλάδα: Εκτεταμένοι έλεγχοι στην αγορά για τις παράνομες ελληνοποιήσεις

Share

Εκτεταμένοι έλεγχοι στην αγορά για τις παράνομες ελληνοποιήσεις.

Την προσοχή των καταναλωτών κατά τη διάρκεια των πασχαλινών αγορών εφιστούν ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ειδικά για αμνοερίφια. Αυτό που απασχολεί κάθε χρόνο περισσότερο τους πολίτες όμως, δεν είναι άλλο από τη χώρα προέλευσης που έχει το αρνί ή κατσίκι που θα προμηθευτούν για το πασχαλινό τους τραπέζι. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το φετινό Ορθόδοξο Πάσχα «πέφτει» αρκετά αργά, αυτό έχει τις συνέπειές του και στην παραγωγή και πώληση των κρεάτων που είναι σε υψηλότατη ζήτηση, αλλά και στην έξαρση των παράνομων ελληνοποιήσεών τους.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο από το οποίο βάλλονται κάθε χρόνο παραγωγοί και καταναλωτές:

Οι πρώτοι βρίσκονται για ακόμη μια φορά να «παλεύουν» με αθέμιτο ανταγωνισμό, οι δεύτεροι καταλήγουν να πέφτουν θύματα επιτηδείων, μη γνωρίζοντας τελικά τι έχουν στο πιάτο τους.

Αξίζει λοιπόν να «φωτιστεί» το θέμα τόσο από πλευράς μέτρων προστασίας των Αρχών όσο και από πλευράς των ίδιων των ντόπιων παραγωγών.

Οι σφραγίδες

Αρχικά, οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν τις γνωστές σφραγίδες που φέρουν τα αρνιά και τα κατσίκια. Κάθε σφάγιο πρέπει να φέρει οπωσδήποτε τη δική του σφραγίδα, σχήματος ωοειδούς και στα δύο ημιμόριά του, οι οποίες δείχνουν ότι έχει προηγηθεί ο απαιτούμενος υγειονομικός έλεγχος.

Η γαλάζια/τιρκουάζ σφραγίδα σημαίνει ότι το αρνί ή κατσίκι αυτό έχει σφαγεί στην Ελλάδα και έχει προέλευση είτε από την Ελλάδα είτε από άλλο Κράτος Μέλος της ΕΕ.

Στο κέντρο της σφραγίδας αναγράφεται ο κωδικός αριθμός κτηνιατρικής έγκρισης του σφαγείου και περιφερειακά τα αρχικά GR και τα διακριτικά της ΕΕ.

Τα σφάγια που έχουν σφαγεί σε τρίτες χώρες -εκτός δηλαδή Ευρωπαϊκής Ένωσης- και εισάγονται στη χώρα μας, έχουν σφραγίδα καταλληλότητας με χρώμα κόκκινο και τα στοιχεία της χώρας προέλευσης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέας Φίλιας, ξεκαθαρίζει ότι τα μέτρα προστασίας παραγωγών και καταναλωτών, είναι πολλαπλά και πολύπλευρα: «Εμείς ως κτηνιατρική υπηρεσία και ειδικά αυτή την περίοδο, έχουμε προβεί στη λήψη των απαραίτητων μέτρων.

Πόσο μάλλον φέτος που θα γίνουν αρκετές εισαγωγές. Η ιδιαιτερότητα της φετινής χρονιάς είναι ότι το Πάσχα πέφτει αρκετά αργά.

Τα δικά μας εγχώρια αρνιά είναι αυτή την εποχή αρκετά μεγάλα, άρα η αγορά έχει ανάγκη από μικρότερου βάρους σφάγια, οπότε αυξάνεται και η ανάγκη για εισαγωγή μικρότερων αρνιών.

Επομένως αυτό συνεπάγεται και περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παράνομες ελληνοποιήσεις. Εμείς λοιπόν έχουμε τις υπηρεσίες μας. Όπως βέβαια και το ίδιο το κράτος, στα σημεία εισόδου.

Οι Περιφέρειες όμως ελέγχουν επίσης τους εμπόρους, ενώ πραγματοποιούν και ελέγχους στα κατά τόπους σφαγεία.

Μετά ακολουθεί το τρίτο στάδιο, που είναι η μεταφορά. Στη μεταφορά και στη διάθεση υπάρχουν μεικτά κλιμάκια και από τη δική μας υπηρεσία, αλλά εμπλέκονται και άλλες υπηρεσίες όπως ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Γίνονται έλεγχοι πλέον και στα σημεία διάθεσης, για το αν υπάρχουν ή όχι οι απαραίτητες σφραγίδες.

Εν ολίγοις, έχουμε τρία στάδια ελέγχου. Έλεγχος των εμπόρων, έλεγχος των σφαγείων και έλεγχος στα κρεοπωλεία. Εμπλέκονται σε πρώτη φάση οι υπηρεσίες του κράτους στα σύνορα, σε δεύτερη φάση οι υπηρεσίες της Περιφέρειας σε ό, τι αφορά τους εμπόρους και τα σφαγεία και στην τρίτη φάση εμπλέκονται ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ που είναι οι δικές μας κτηνιατρικές υπηρεσίες αλλά και ο ΕΦΕΤ στα σημεία διανομής, δηλαδή στα κρεοπωλεία».

Η ιδιαιτερότητα του Πάσχα 2024

Όπως εξηγεί ο κ. Φίλιας, η ιδιαιτερότητα της φετινής χρονιάς έχει να κάνει με το «πέφτει» αργά το Πάσχα.

Ως εκ τούτου, πολλά από τα δικά μας αρνιά τις προηγούμενες εβδομάδες εξήχθησαν στο εξωτερικό όπου υπήρχαν μεγαλύτερες ανάγκες λόγω του Πάσχα των Καθολικών.

«Όλη αυτή η διαδικασία, τουλάχιστον της δικής μου αρμοδιότητας, θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα με τη σύσκεψη που γίνεται κάθε χρόνο με τους διευθυντές των αρμοδίων υπηρεσιών, δηλαδή των δικών μας, των ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και τον ΕΦΕΤ, για να μπορέσουμε να συντονίσουμε όλη αυτή την αλυσίδα των ελέγχων που σας περιέγραψα» προσθέτει.

Σε πλήρη ετοιμότητα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος

«Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και πρωτοβουλίες συντονισμού παίρνει και έχει σε ετοιμότητα τον δικό της μηχανισμό, ούτως ώστε να μειώσουμε όσο το δυνατόν μπορούμε ή και να μηδενίσουμε την πιθανότητα, αφενός να αγοράσουν οι καταναλωτές κρέας που είναι ελληνοποιημένο άρα και μη ελεγμένο, αλλά από την άλλη και για να αποφευχθούν τα οικονομικά εγκλήματα.

Γιατί πρόκειται περί αισχροκέρδειας κάποιοι να πωλούν ακριβότερα κάτι το οποίο δεν έχει αυτή την αξία. Είναι διπλός ο αγώνας λοιπόν, από πλευράς υγείας και οικονομίας» επισημαίνει ο Αντιπεριφερειάρχης.

«Έχουν εισαχθεί αμνοερίφια από Ρουμανία, Σκόπια και Βουλγαρία»

Από πλευράς του πάντως, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών, Γιώργος Λεχουρίτης έχει τις δικές του ενστάσεις.

Όπως ισχυρίζεται μιλώντας στον «Νεολόγο», «με το υπάρχον καθεστώς, δυστυχώς δεν διασφαλίζεται η ακεραιότητα των αμνοεριφίων ότι είναι ελληνικά.

Αυτή την στιγμή έχουν εισαχθεί αμνοερίφια από τρίτες χώρες, Ρουμανία, Σκόπια, Βουλγαρία και ενδεχομένως και από Τουρκία.

Αυτό που γίνεται με την ισχύουσα νομοθεσία, δεν είναι σωστό και θα πρέπει να αλλαχθεί.

Εμείς είχαμε διεκδικήσει εδώ και χρόνια, μόλις άλλαξε το καθεστώς των ελληνοποιήσεων, να υπάρχουν διαφορετικές σφραγίδες για τα αμιγώς ελληνικά αμνοερίφια και διαφορετικές για εκείνα που εισάγονται και στην πορεία βαφτίζονται ελληνικά.

Αυτό αντιβαίνει και στην ηθική και στη νομιμότητα, που το κράτος θα έπρεπε να το έχει φροντίσει εδώ και χρόνια.

Παρ’ όλα αυτά, κάθε τέτοιες μέρες των εορτών του Πάσχα, εν όψει των τιμών που ανεβαίνουν, η κυβέρνηση με αυτόν τον τρόπο υιοθετεί τις ελληνοποιήσεις, για να πέσουν οι τιμές των αμνοεριφίων.

Αυτή η τακτική και πολιτική είναι εις βάρος των Ελλήνων κτηνοτρόφων αλλά και της ελληνικής οικονομίας».

Η πλευρά των κρεοπωλών

Τέλος, ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας των κρεοπωλείων Carna Χρήστος Μιχαλάκος, ξεκαθαρίζει πως η πιθανότητα παράνομων ελληνοποιήσεων είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

«Σήμερα είναι καταγεγραμμένα όλα.

Δεν υπάρχει ζήτημα να μπορέσει κάποιος να ελληνοποιήσει γιατί τα πράγματα είναι πολύ αυστηρά. Επίσης, ακόμη και από άποψη τιμής, συμφέρουν περισσότερο τα ελληνικά».

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος*  ΚΑΛΥΨΩ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

Πηγή: dete.gr

Διαβάστε περισσότερα

Άλλες ειδήσεις