Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024

Δωρεάν self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου – Ποιοι τα δικαιούνται

Share

Δωρεάν self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Κομβικής σημασίας είναι ο προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου καθώς 9 στους 10 ανθρώπους που διαγιγνώσκονται έγκαιρα έχουν και μεγαλύτερη επιβίωση, με το υπουργείο Υγείας να είναι σχεδόν έτοιμο να ξεκινήσει δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου με self-test που θα διανέμονται από τα φαρμακεία.

Ειδικότερα υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με τους όρους και προϋποθέσεις για τις δωρεάν εξετάσεις που θα γίνουν σε 2,8 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 50-69 ετών.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, με την ΚΥΑ καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις της διαδικασίας υλοποίησης της δράσης για τη δημόσια  υγεία «Προληπτικές Διαγνωστικές Εξετάσεις για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου», που εντάσσεται στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου (ΕΠΠΕ)

Το πρόγραμμα στοχεύει στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και απευθύνεται σε 2,8 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 50-69 ετών.

Τι περιλαμβάνουν οι εξετάσεις

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δωρεάν εξέταση με ειδικά τεστ αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) που θα μπορούν οι πολίτες να προμηθεύονται από τα συνεργαζόμενα φαρμακεία, δωρεάν επίσκεψη σε συνεργαζόμενο γαστρεντερολόγο/ενδοσκόπο για κλινική αξιολόγηση σε περίπτωση κατά την οποία προκύψει θετικό αποτέλεσμα από την αυτοδιαγνωστική δοκιμασία (self-test).

Επιπλέον, ανάλογα με την κλινική αξιολόγηση,  περιλαμβάνει δωρεάν διενέργεια διαγνωστικής κολονοσκόπησης, καθώς και δωρεάν εξέταση βιοψίας σε περίπτωση ευρημάτων, σύμφωνα πάντα με τις συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας (ΕΕΔΥ).

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση επενδύει συνολικά πάνω από 200 εκ ευρώ μέχρι το 2025 για προγράμματα δευτερογενούς πρόληψης που αφορούν στον καρκίνο και στην πλειονότητα τους προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο Υπουργός δήλωσε: «Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι από τους τύπους των καρκίνων που μπορούν να προληφθούν εάν διαγνωστούν έγκαιρα.

Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι απαραίτητος ο προσυμπτωματικός έλεγχος που αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες ίασης από τη νόσο.

Με το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου (ΕΠΠΕ) του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης θα είμαστε σε θέση να σώσουμε χιλιάδες ζωές μέσω της έγκαιρης διάγνωσης.

Ενθαρρύνω όλους τους πολίτες να επωφεληθούν από τις δωρεάν αυτές εξετάσεις και να κλείσουν άμεσα ραντεβού για διαγνωστικό έλεγχο σε κάποιο από τα συνεργαζόμενα κέντρα, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση».

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε: «Ένας κράτος ευρωπαϊκό που σέβεται τους πολίτες, ένα κράτος ψηφιακό που θέτει καθημερινά τον πολίτη στο επίκεντρο και συγχρόνως μεριμνά για το κρίσιμο τομέα της υγείας.

Αυτό είναι το όραμα για το οποίο εργαζόμαστε συνολικά ως Κυβέρνηση. Με το Υπουργείο Υγείας υλοποιούμε σε αγαστή συνεργασία μια σειρά καινοτόμων έργων για την πρόληψη ασθενειών, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου.

Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να σώσει ζωές, και αυτή είναι μια κοινή πεποίθηση που μας ενώνει. Αξιοποιώντας πολύτιμους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης υλοποιούμε μέσω της ΗΔΙΚΑ όλα εκείνα τα τεχνολογικά εργαλεία που ενδυναμώνουν το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου “ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ”, στηρίζοντας εμπράκτως τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών».

Ποιοι θα είναι οι  δικαιούχοι

SMS θα σταλούν σε όλους τους πολίτες από 50 έως 69 ετών, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, οι οποίοι:

  •  Διαθέτουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).
  • ΔΕΝ έχουν υποβληθεί σε κολονοσκόπηση τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με τις επίσημες επιστημονικές κατευθυντήριες οδηγίες.
  • Επίσης εξαιρούνται όλοι οι πολίτες που έχουν νοσήσει με καρκίνο του παχέος εντέρου.

Πηγή: dimosio.gr

Διαβάστε περισσότερα

Άλλες ειδήσεις