Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2024

Διονύσης Καλαματιανός για τη στεγαστική κρίση

Share

Διονύσης Καλαματιανός: «Πολιτικές για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης»

Το στεγαστικό πρόβλημα αποτελεί νάρκη στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά καθώς σύμφωνα με τη μεγαλύτερη πλατφόρμα αγγελιών ακινήτων, η αύξηση στα ενοίκια τους πρώτους μήνες του 2024 καταγράφεται στο 8%.

Αν συνυπολογιστούν η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια που συνθλίβουν τα εισοδήματα και την αγοραστική δύναμη της κοινωνικής πλειοψηφίας, τότε γίνεται αντιληπτό πως το μέλλον προοιωνίζεται ακόμα δυσκολότερο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ήδη δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας υποφέρουν από κόκκινα δάνεια, ενώ πολλοί άλλοι -εξαιτίας οικονομικών δυσκολιών και δίχως να φέρουν ευθύνη-, δεν μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των στεγαστικών δανείων τους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν και αυτά να κοκκινίσουν.

Και ενώ συμβαίνουν όλα τα παραπάνω, η κυβέρνηση αδυνατεί να στηρίξει στην πράξη τη χειμαζόμενη ελληνική κοινωνία, αδιαφορώντας επί της ουσίας να σκύψει πάνω στο πρόβλημα.

Είναι σαφές πως η βαθιά στεγαστική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα, δεν μπορεί να λάβει τέλος με επικοινωνιακού χαρακτήρα πυροτεχνήματα, μεγαλοστομίες και μπαλώματα.

Χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο στεγαστικής πολιτικής, με συγκεκριμένες θεσμικές παρεμβάσεις και επάρκεια πόρων, το οποίο η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να σχεδιάσει και να υλοποιήσει.

Εμείς έχουμε προτείνει δέσμη μέτρων, που μπορούν να συμβάλλουν άμεσα και αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος της στέγης.

Μεταξύ άλλων, προτάσσουμε συγκεκριμένες πολιτικές:

 Αντικατάσταση του πτωχευτικού νόμου της ΝΔ με ένα ολιστικό πλαίσιο ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους -υποχρεωτικού χαρακτήρα για τους πιστωτές-, που θα εγγυάται την προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης.

 Αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για ακίνητα έως 300.000 ευρώ, μέχρι τη νομοθέτηση ολιστικού πλαισίου ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους.

 Δημιουργία τράπεζας στέγης με σκοπό τη χορήγηση οικονομικά προσιτής κατοικίας σε νέες οικογένειες.

 Θέσπιση περιοριστικών κανόνων και εξορθολογισμός του πλαισίου λειτουργίας της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

 Διπλασιασμός επιδότησης ενοικίου σε νέες και νέους 25-44 ετών, με διεύρυνση εισοδηματικών κριτηρίων ένταξης.

 Δημιουργία ψηφιακών παρατηρητηρίων αποθέματος στέγης σε κάθε δήμο.

Η στεγαστική κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί, όμως απαιτείται θέληση και στοχευμένο πλάνο. Δυστυχώς, η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν διαθέτει τίποτα από τα δύο.

Διαβάστε περισσότερα

Άλλες ειδήσεις