Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου 2024

Διεθνές Συνέδριο “Καρκαβίτσας” 2022 στα Λεχαινά

Share

Τον Οκτώβριο του 2022 συμπληρώνονται 100 χρόνια από το θάνατο του Λεχαινίτη λογοτέχνη Ανδρέα Καρκαβίτσα. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Λεχαινών και ο Όμιλος Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης υπό την αιγίδα του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης διοργανώνουν διεθνές συνέδριο στα Λεχαινά, τη γενέτειρα του Καρκαβίτσα, για να τιμήσουν το έργο του που σημάδεψε το τέλος του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ού.

Καθώς ο Καρκαβίτσας έχει καταξιωθεί από τη φιλολογική κριτική ως ένας σημαντικός λογοτέχνης της γενιάς του 1880, αν και παρατηρείται υποχώρηση της μελέτης του έργου του στη σχολική εκπαίδευση, και επειδή υπάρχουν αρκετές πτυχές της συγγραφικής του δράσης που δεν έχουν έως τώρα ερευνηθεί συστηματικά, αξίζει να το εξετάσουμε εκ νέου.

Ο λογοτέχνης Καρκαβίτσας

Ο λαμπρός χειρισμός της γλώσσας στο συγγραφικό έργο του Καρκαβίτσα, η κοινωνική κριτική που ασκεί στα κείμενά του, αλλά και η αρθρογραφία του καθιστούν το έργο του διαχρονικό και επίκαιρο.

Στόχος, λοιπόν, του συνεδρίου είναι να επανεκτιμήσει το έργο του Καρκαβίτσα υπό το φως των νέων επιστημονικών προσεγγίσεων.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου

Οι εργασίες του συνεδρίου θα ανοίξουν στο Σινέ Άστρον το απόγευμα της Τετάρτης 2-11-2022 στις 17.00 μ.μ με την ομιλία του κ. Χρήστου Χατζηιωσήφ, Ομότιμου Καθηγητή Ιστορίας Πανεπιστημίου Κρήτης που θα εξετάσει το ιστορικό και πολιτισμικό περίγραμμα της εποχής του Ανδρέα Καρκαβίτσα.

Από την Πέμπτη 3-11 έως και το Σάββατο 5-11-2022 οι εργασίες του συνεδρίου θα συνεχιστούν με πρωινές και απογευματινές συνεδρίες που αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς στην διάρκειά τους 53 εισηγητές όχι μόνο από το χώρο των φιλολογικών σπουδών αλλά και ιστορικοί, κοινωνιολόγοι, πολιτικοί επιστήμονες, συγγραφείς ,δημοσιογράφοι, σκηνοθέτες θα καταθέσουν τον προβληματισμό τους γύρω από τις 8 θεματικές ενότητές του.

Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί το μεσημέρι της Κυριακής 6-11-2022 με την διεξαγωγή συζήτησης στρογγυλής τραπέζης , όπου θα γίνει η αποτίμηση των εργασιών του και θα παρουσιαστούν τα τελικά συμπεράσματα.

Επιστημονική επιτροπή με αλφαβητική σειρά

Λάμπρος Βαρελάς, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Φιλολογίας Α.Π.Θ.

Roderick Beaton, Emeritus Koraes Professor of Modern Greek and Byzantine History, Language and Literature Department of Classics
King’s College London.

Λιάνα Γιαννακοπούλου, Senior research Fellow, Faculty of Modern and Medieval Languages and Linguistics, University of Cambridge.

Γεωργία Γκότση, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, Τμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών.

Johanna Hanink, Associate Professor of Classics, Brown University.

Διονύσης Κράγκαρης, νομικός, λογοτέχνης.

Peter Mackridge, Emeritus Professor of Modern Greek, Faculty of Medieval and Modern Languages, University of Oxford.

Ουρανία Πολυκανδριώτη, Διευθύντρια ερευνών Τομέας Νεοελληνικών Ερευνών Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Ε.Ι.Ε),

ΔημήτρηςΤζιόβας, Professor of Modern Greek Studies, Centre for Byzantine, Ottoman and Modern Greek Studies, University of Birmingham.

Ανδρέας Φουσκαρίνης, φιλόλογος, ποιητής.

Χρίστος Χατζηιωσήφ, Ομότιμος καθηγητής Ιστορίας Πανεπιστημίου Κρήτης.

Δημήτρης Ψυχογιός, ομότιμος καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού.

Ελένη Ψυχογιού, λαογράφος, ερευνήτρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

 

Διαβάστε περισσότερα

Άλλες ειδήσεις