Σάββατο, 27 Ιουλίου 2024

Διακίνηση ναρκωτικών σε σχολεία: Τα άβατα, οι εφημερίες και οι απειλές

Share

Διακίνηση ναρκωτικών σε σχολεία.

Παράλληλα με τη δικαιοσύνη, η διοίκηση της εκπαίδευσης διενεργεί από την πλευρά της δική της έρευνα για το τι συμβαίνει στο σχολικό συγκρότημα, όπου δρούσε το κύκλωμα με τα ναρκωτικά.

Χθες η διευθύντρια της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, Ευγενία Πιερρή, είχε καλέσει τους τρεις διευθυντές των συστεγαζόμενων σχολείων, τους συμβούλους Εκπαίδευσης και τους διευθυντές των Κέντρων Διεπιστημονικής Αξιολόγησης,

Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ) και συζητήθηκε το θέμα εκτενώς. Οι διευθυντές των δύο γυμνασίων και του λυκείου που συστεγάζονται αναμένεται να κληθούν εκ νέου αύριο στο πλαίσιο της σχετικής έρευνας.

Η κ. Πιερρή αναγνωρίζει ότι υπάρχουν ευθύνες στην εκπαιδευτική κοινότητα για τα όσα συμβαίνουν στο σχολικό περιβάλλον.

«Οφείλουμε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Και δεν θα αρχίσουμε να λέμε ότι δεν φταίει ο ένας και φταίει ο άλλος. Έχουμε όλοι ευθύνη.

Όλοι μαζί πρέπει να συνεργαστούμε διότι τα προβλήματα είναι πολύπλοκα και σύνθετα».

Στο ερώτημά μας πώς επί ένα χρόνο οι εκπαιδευτικοί τριών σχολείων δεν είχαν αντιληφθεί κάτι όταν μάλιστα κάποια στοιχεία ήταν ορατά, μεταξύ αυτών η αναγραφόμενη τιμή πώλησης του χασίς σε τοίχο του σχολείου, η διευθύντρια της Εκπαίδευσης μας απάντησε:

«Δεν είναι πάντα ορατές οι ενέργειες των παιδιών στα μάτια των καθηγητών ούτε μπορούμε πάντα να αποκρυπτογραφούμε όλα αυτά τα οποία γράφουν στους τοίχους.

Πιθανόν να υπήρχαν και κάποια ορατά και να μη δόθηκε η δέουσα σημασία».

Από την έρευνα που έκανε, πάντως, η κ. Πιερρή διαπίστωσε ότι δεν είχε υπάρξει ενημέρωση της Αστυνομίας εκ μέρους των εκπαιδευτικών των σχολείων έστω και για απλή υποψία ότι κάτι συνέβαινε.

Ερωτηθείσα εάν εκτελούνται κανονικά οι εφημερίες, μας είπε:

«Είναι ένα θέμα που θέτουμε συνεχώς στις διευθύνσεις των σχολείων εγγράφως και προφορικώς.

Έχουμε ζητήσει ιδιαίτερα για τα συγκροτήματα να υπάρχει σχεδιάγραμμα και κοινή συνεργασία των εκπαιδευτικών ώστε οι κοινοί χώροι να φυλάσσονται από τους εκπαιδευτικούς όλων των συστεγαζόμενων σχολείων».

Η κ. Πιερρή δεν αρνήθηκε ότι σε κάποια σχολεία υπάρχουν χώροι που είναι άβατοι και δεν μπορούν να τους πλησιάσουν οι καθηγητές.

«Δεν θα το αρνηθώ. Εμείς ζητάμε να επιτηρούνται όλοι οι χώροι. Υπάρχουν εσωτερικοί κανονισμοί τους οποίους οφείλουν όλοι να σέβονται και πρώτοι οι εκπαιδευτικοί.

Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη».

Η διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αναδεικνύει ως μείζον πρόβλημα την έλλειψη φύλαξης των σχολείων.

«Δεν φυλάσσονται τα σχολεία μας.

Πρέπει να γίνονται οι εφημερίες, αλλά δεν μπορεί ο καθηγητής να υποκαταστήσει τον φύλακα.

Όταν υπάρχουν ρωγμές, δίνεται η δυνατότητα σε κάποιους να παρεισφρήσουν.

Πολλά γίνονται εκτός ωρών λειτουργίας των σχολείων.

Ποιος ελέγχει τι συμβαίνει από το μεσημέρι μέχρι το άλλο πρωί στα σχολικά συγκροτήματα;».

Υπάρχει βέβαια και η άλλη πλευρά του θέματος που αφορά τους εκπαιδευτικούς και η οποία σχετίζεται με την έλλειψη νομικού πλαισίου για τη δική τους προστασία και νομική κάλυψη.

«Για οποιαδήποτε παρεκκλίνουσα συμπεριφορά, οι εκπαιδευτικοί που θα κάνουν παρατήρηση ή θα λάβουν μέτρα δέχονται απειλές και ύβρεις από μαθητές αλλά και γονείς. Δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία του εκπαιδευτικού.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βρίσκονται αντιμέτωποι με απειλές για τα αυτοκίνητά τους, τα παιδιά τους και για τους ίδιους.

Γι’ αυτό τονίζω ότι το θέμα αυτό θέλει τη συνεργασία όλων. Δεν υπάρχουν περιθώρια για να κλείνουμε τα μάτια».

Πηγή: ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Άλλες ειδήσεις