Δεκάδες κλοπές οχημάτων όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. στη Δυτική Ελλάδα.
Έχουν στηθεί ολόκληρα κυκλώματα που κλέβουν αυτοκίνητα και δίκυκλα.
Στη συνέχεια αφού τα «σμπαραλιάζουν» και τα κάνουν βίδες τα πουλάνε σε επιχειρήσεις του είδους.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας μέσα σε μία τριετία έγιναν συνολικά 1969 κλοπές οχημάτων στην περιοχή μας.
Συγκεκριμένα 611 σημειώθηκαν το 2021, 788 το 2022 και 570 το 2023.
Με βάση πάντα τα ίδια στοιχεία σημειώθηκαν το ίδιο χρονικό διάστημα (σε μία τριετία δηλαδή) 20 συνολικά απόπειρες, ενώ εξιχνιάστηκαν 380 περιπτώσεις (115 το 2021, 145 το 2022 και 120 το 2023).
Τα στοιχεία δείχνουν μια γενικότερη αυξητική τάση και σε αυτή την μορφή της παραβατικότητας τα τελευταία χρόνια, παρόλο που χάρις στις προσπάθειες της ΕΛ.ΑΣ. το τελευταίο έτος (2023) υπάρχει μια σημαντική μείωση (218 λιγότερες κλοπές σε σύγκριση με το 2022).
Τα δίνουν σε χαμηλές τιμές
Σύμφωνα με έγκυρους κύκλους της Αστυνομίας η μορφή αυτή παραβατικότητας έχει να κάνει κατά κύριο λόγο με τα κυκλώματα ανταλλακτικών που έχουν αναπτυχθεί στην μαύρη αγορά, κάτι που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τους αστυνομικούς για την εξιχνίαση της κάθε περίπτωσης αφού τα οχήματα που κλέβονται δύσκολα εντοπίζονται.
Η παραπάνω διαπίστωση αφορά κυρίως τις κλοπές δίκυκλων οχημάτων όπου εκεί τα κυκλώματα της μαύρης αγοράς έχουν ακόμα πιο έντονη παρουσία, κάτι που σχετίζεται σε έναν βαθμό και με την λατρεία νεαρών στην ταχύτητα, με τους τελευταίους να ψάχνουν να βρουν σε χαμηλές τιμές ανταλλακτικά για να κάνουν τις μηχανές τους «φτιαγμένες» και πιο γρήγορες.
Διαρρήξεις και ληστείες
Στην περίπτωση της κλοπής αυτοκινήτων, σύμφωνα πάντα με κύκλους της ΕΛ.ΑΣ, ένα σημαντικό ποσοστό των περιπτώσεων μπορεί να σχετίζεται και με άλλες πιο σοβαρές παραβατικές πράξεις.
Πράξεις δηλαδή που έχουν να κάνουν με εγκληματικές οργανώσεις που κάνουν διαρρήξεις, ληστείες και γενικότερα με συμμορίες του κοινού εγκλήματος που δρουν σε διάφορες περιοχές.
Τα μέλη των οργανώσεων αυτών χρησιμοποιώντας κλεμμένα αυτοκίνητα, με ψεύτικες ή και ανύπαρκτες πινακίδες, δυσκολεύουν τους αστυνομικούς στο να εντοπιστούν και να ταυτοποιηθούν τα στοιχεία τους.
Με το κοινό έγκλημα
Οπότε σε κάθε περίπτωση οι κλοπές αυτοκινήτων δεν είναι καθόλου «αθώες» αφού πίσω από την εξιχνίαση μιας τέτοιας υπόθεσης οι αστυνομικοί μπορούν να ανακαλύψουν «λαβράκια» και να πετύχουν την εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων.
Για αυτό και έμπειροι κύκλοι της Αστυνομίας συσχετίζουν την αυξητική τάση στις κλοπές των οχημάτων που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια με την αύξηση της εγκληματικότητας και την ύπαρξη τέτοιων εγκληματικών οργανώσεων.
Απευθείας μεταπωλήσεις
Σε τρίτο και σε σαφώς μικρότερο βαθμό, ένα μικρό ποσοστό των οχημάτων που κλέβονται, προορίζονται από τα κυκλώματα ή από τους δράστες που βρίσκονται πίσω από τις κλοπές για απευθείας μεταπωλήσεις.
Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί από τους αστυνομικούς αν ένα όχημα είναι κλεμμένο. Όμως μια αύξηση στις διαδικτυακές πωλήσεις οχημάτων ευνοεί τέτοιες απάτες. Για αυτό και χρειάζεται η ανάλογη προσοχή από όσους πάνε να αγοράσουν όχημα μέσω διαδικτύου.
Πάντως από την πλευρά της ελληνικής αστυνομίας οι έρευνες για τον εντοπισμό των κλεμμένων οχημάτων συνεχίζονται και πολλές φορές ο εξιχνιασμός τέτοιων υποθέσεων έχει οδηγήσει σε σημαντικές επιτυχίες την ΕΛΑΣ.
Συμβουλές από την ΕΛ.ΑΣ
• Να έχετε πάντα τις πόρτες και το πορτπαγκάζ του αυτοκινήτου σας, κλειδωµένα όταν οδηγείτε στην πόλη.
• Μην αφήνετε ποτέ το όχηµα µε αναµµένη τη µηχανή και το κλειδί στην υποδοχή του, ακόµα και αν βγαίνετε για µερικά δευτερόλεπτα από αυτό. Πάντοτε να παίρνετε το κλειδί µαζί σας.
• Να κλειδώνετε πάντα τις πόρτες, να κλείνετε τα παράθυρα και να ενεργοποιείτε το συναγερµό όταν σταθµεύετε το αυτοκίνητο κάπου.
·• Μην αφήνετε κανενός είδους αντικείµενα, χρήµατα, πορτοφόλι, κινητά τηλέφωνα, γυαλιά ηλίου, τσάντες και τιµαλφή µέσα στο αυτοκίνητο.
• Αφαιρείτε την πρόσοψη του ραδιοφώνου και κάθε τι πολύτιµο όταν βγαίνετε από το αυτοκίνητό σας.
• Μη φυλάσσετε τα εφεδρικά κλειδιά του οχήµατος µέσα σ’ αυτό, αλλά σε άλλο, ασφαλέστερο µέρος.
• Αν παρκάρετε το αυτοκίνητο ή το δίκυκλό σας σε χώρο στάθµευσης (parking), να παίρνετε µαζί σας τα κλειδιά του. Μην αφήνετε στο όχηµα στοιχεία δηλωτικά της ταυτότητάς σας.
• Να αποφεύγετε να σταθµεύετε το όχηµά σας σε ερηµικά µέρη.
• Σε περίπτωση που αντιληφθείτε, ότι σας παρακολουθούν ή σας παρενοχλούν άλλα οχήµατα, όταν οδηγείτε µόνοι, καλέστε το 100 µε το κινητό σας ή κατευθυνθείτε στο πλησιέστερο Αστυνοµικό Τµήµα.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος*
Πηγή: dete.gr