«Ρεμπέτικη Ζωή». Μια πολύ ωραία παράσταση από την Θεατρική Ομάδα Βαρθολομιού, την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε δωρεάν στο «Πολιτιστικό Κέντρο Βαρθολομιού» από αυτήν την Πέμπτη 9 Ιουνίου.
Αφού ευχηθούμε κάθε επιτυχία στις προσπάθειες της θεατρικής ομάδας σας παραθέτουμε στη συνέχεια για περισσότερες πληροφορίες το τι έγραψαν οι ίδιοι στη σελίδα τους στο facebook.
Ρεμπέτικη Ζωή
Πέμπτη 9 Ιουνίου έως Κυριακή 12 Ιουνίου
Πέμπτη 16 Ιουνίου έως Κυριακή 19 Ιουνίου
στο «Πολιτιστικό Κέντρο Βαρθολομιού»
Στην παράστασή μας αυτή, η Ρόζα Εσκενάζυ και η Σωτηρία Μπέλλου, μας διηγούνται τις ζωές τους. Αυτές οι δύο διαφορετικές μα ταυτόχρονα και τόσο ίδιες προσωπικότητες εντυπωσιάζουν με όλα όσα έζησαν και με την δύναμη που είχαν προκειμένου να πετύχουν τους στόχους που έθεταν.
Μας υπενθυμίζουν πως οι γυναίκες ήταν και είναι το πιο ισχυρό πλάσμα, που οφείλουμε να τιμούμε και να θαυμάζουμε.
Ρόλος κλειδί είναι αυτός της Δόμνας Σαμίου, όπου ανήκει σε έναν άλλο χώρο (αυτόν της παραδοσιακής μουσικής) ο οποίος όμως είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το Ρεμπέτικο. Πάνω κάτω έζησε την ίδια εποχή με αυτές τις δύο γυναίκες και παρόλο που και η ίδια διαθέτει έναν πολύ δυναμικό χαρακτήρα, αποτελεί μία τελείως διαφορετική προσωπικότητα.
Η περιέργειά της για το τι σημαίνει ρεμπέτικη μουσική και το πώς συνδέεται με την παράδοση, ήταν η αφορμή για αυτή την “φανταστική” συνάντηση αυτών των τριών γυναικών. Αφού έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο της ζωής τους, μιλούν δίχως περιορισμούς και ταμπού για το τι πάει να πει «Ρεμπέτικη Ζωή».
Παράλληλα σε κάποιο ταβερνάκι της Αθήνας στις αρχές της δεκαετίας του ’80 παρακολουθούμε την συζήτηση μιας παρέας για την εξέλιξη της ρεμπέτικης μουσικής στις δεκαετίες που πέρασαν. Μία παρέα που η σχέση της με το ρεμπέτικο είναι βαθύτερη απ’ ότι αρχικά φαίνεται.
Διάφοροι μελετητές έχουν αναλύσει την μουσικολογική έννοια και ουσία της ρεμπέτικης μουσικής, εμείς ωστόσο μέσω αυτής της παράστασης προσπαθούμε να το προσεγγίσουμε διαφορετικά. Μέσα από τους διαλόγους των χαρακτήρων, τις εμπειρίες και τις αντιθέσεις τους, προσπαθούμε να αποδώσουμε την ψυχή του Ρεμπέτικου και τον τρόπο που επηρέασε τις ζωές των ανθρώπων που το βίωσαν. Αναπόφευκτα η διαδρομή αυτών των τριών γυναικών εξελίσσεται παράλληλα με την ιστορία της Ελλάδας από την αρχή του 20ου αιώνα μέχρι την μεταπολίτευση.
Φέτος συμπληρώνονται 100 χρονιά από την Μικρασιατική καταστροφή, γεγονός που όλους εμάς τους συντελεστές αυτής της παράστασης, μας συγκινεί ιδιαίτερα, αφού πολλοί από εμάς καταγόμαστε από εκεί και το έντονο μικρασιατικό στοιχειό της παράστασής μας αποτελεί φόρο τιμής στους προγόνους μας.
Ευχαριστούμε την «Ταβέρνα Της Μαριγώς» στην Γαστούνη για την παραχώρηση του χώρου.
