Σάββατο, 27 Ιουλίου 2024

Χρύσα Ζούπη: Αντεργατικός ο Νόμος Χατζηδάκη;

Share

Είναι αντεργατικός ο Νόμος Χατζηδάκη;

Το papafotis.gr δημοσιεύει σήμερα το κείμενο της Αντιπροέδρου του Εργατικού Κέντρου Πύργου κ. Χρύσας Ζούπη για τον «εργασιακό μεσαίωνα» που βιώνουν οι Έλληνες εργαζόμενοι τα τελευταία χρόνια.

ΝΟΜΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ – 2 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ

«Να κάνεις τη δουλειά που ονειρεύεσαι; Ή να συνεχίσεις να την ονειρεύεσαι;» έγραψε εύστοχα ο Αλέξης Τσίπρας.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την ψήφιση του Νόμου Χατζηδάκη, τον οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη βάπτισε «μεταρρύθμιση», ενώ σύσσωμα τα εργατικά συνδικάτα την αποκαλούσαν «επιστροφή στο Μεσαίωνα», είμαστε σε θέση να την κρίνουμε δίκαια.

Μπορούμε να την κρίνουμε δίκαια σήμερα, επειδή το χρονικό διάστημα των δύο ετών που έχει μεσολαβήσει, κατά το οποίο εφαρμόζεται στις πλάτες των εργαζομένων, έχει προκαλέσει ξεκάθαρα αποτελέσματα στην εργασιακή πραγματικότητα και στις ζωές τους.

Αποτελέσματα εφαρμογής Νόμου Χατζηδάκη

Για να δούμε λοιπόν, είναι αντεργατικός ο νόμος 4808/2021 του Χατζηδάκη ή μήπως όχι;

1. Μέσα σε δύο χρόνια διέλυσε βασικά εργασιακά δικαιώματα. Με τη διάλυση αυτή, προκάλεσε στους εργαζομένους μισθολογικές απώλειες που σοκάρουν! Πέτυχε δηλαδή τη μύχια επιθυμία των μεγάλων εργοδοτών, να προσφέρει στις μεγάλες επιχειρήσεις ακόμα πιο φθηνή εργασία…

2. Υπονόμευσε με κάθε δυνατό τρόπο τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Ας αναλογιστούμε μόνο αυτό: Σχεδόν απαγόρευσε το ιερό δικαίωμα στην απεργία. Την ίδια ώρα, υποβάθμισε και απαξίωσε την Επιθεώρηση Εργασίας (ΣΕΠΕ).

3. Συνταξιούχοι. Η «λεηλάτηση» των συντάξεων συνεχίστηκε κανονικά. Δεν θέλω να σας κουράσω με αριθμούς και ποσοστά. Το μόνο στοιχείο που θα γράψω για να το λάβετε υπόψιν σας είναι ότι, «αφαιρέθηκαν» από τις τσέπες τους επτά (7) εκατομμύρια ευρώ!

Σε όσα έχω γράψει έως τώρα, προσθέστε και την «εξωπραγματική» ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ, για να καταλάβετε σε ποια δεινή θέση έχει οδηγήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη τους εργαζομένους.

Αλήθεια, η επένδυση στην έρευνα και στη γνώση υπάρχει στο πρόγραμμα της κυβέρνησης;

Ή μήπως υπάρχει στο πρόγραμμά της, η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου με υψηλά καταρτισμένους νέους εργαζομένους και καλούς μισθούς;

Άραγε, οι νέοι έχουν όνειρα που μπορούν να τα εκπληρώσουν, όταν:

Δεν μπορούν να πληρώσουν ενοίκιο;

Δεν μπορούν να πληρώσουν την ενέργεια;

Δεν μπορούν να κάνουν παιδιά λόγω των παραπάνω;

Υπάρχει ελπίδα για να ξεφύγει ο εργαζόμενος από αυτήν την γκρίζα πραγματικότητα. Για να δούμε κάτι άλλο που έγραψε ο Αλέξης Τσίπρας:

«Πρέπει να αλλάξουμε παραγωγικό μοντέλο ώστε να «κουμπώσει» επάνω του το ανθρώπινο δυναμικό που μένει αναξιοποίητο.

Π.χ. σήμερα σχεδιάζουμε μία οικονομία με κεντρικό ζήτημα την πράσινη μετάβαση. Θα χρειαστούν επιστήμονες που να έχουν σπουδάσει σχετικό αντικείμενο και να συμβάλλουν. Παρομοίως και για την ψηφιακή μετάβαση».

Λοιπόν; Υπάρχει διέξοδος από τον εργασιακό «εφιάλτη» που μας οδήγησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο Νόμος Χατζηδάκη;

Ναι, υπάρχει! Είναι η ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και στον Αλέξη Τσίπρα την Κυριακή 25 Ιουνίου!

Οι εργαζόμενοι απαιτούν:

■Θέσπιση αυστηρού θεσμικού πλαισίου για τις εργολαβίες, με στόχο την κατάργηση της εικονικής εργολαβίας με θέσπιση σαφών όρων και προϋποθέσεων.

■Ένταξη όλων όσοι εργάζονται, με όποια σχέση και μορφή εργασίας σε έναν κλάδο στις πρόνοιες της οικείας κλαδικής σύμβασης.

■Ρύθμιση και προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων όσων εργάζονται σε αποσχίσεις κλάδων.

■Μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων όσων εργάζονται με μπλοκάκια και διαρκώς ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

■Αναγνώριση των εργαζομένων σε πλατφόρμες ως μισθωτών, με θέσπιση, μεταξύ άλλων, τεκμηρίου υπέρ του χαρακτήρα της εργασίας τους ως εξαρτημένης, για τη στοιχειώδη κατοχύρωσή τους στα θέματα ωραρίου, μισθού και προστασίας της υγείας και ασφάλειάς τους.

■Ρύθμιση της τηλεργασίας. Διασφάλιση και ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου που τη ρυθμίζει ως μισθωτή εργασία από απόσταση, με σεβασμό στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Πρέπει να καταργηθεί ο νόμος Χατζηδάκη με αποκατάσταση και διεύρυνση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, με πλήρη επαναφορά και θεσμική κατοχύρωση των αρχών της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας.

Οι εργαζόμενοι ζητούν:

Υποχρεωτική επέκταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των διαιτητικών αποφάσεων χωρίς το προαπαιτούμενο της κάλυψης ποσοστού πλέον του 50% των εργαζομένων,

Επαναφορά του βάσιμου λόγου απόλυσης και την αναθεώρηση του πλαισίου περί ομαδικών απολύσεων με επαναφορά της διοικητικής έγκρισής τους, η οποία κρίθηκε από το Δικαστήριο της Ε.Ε. ότι είναι καθαυτή συμβατή με το δίκαιο της Ενωσης,

Προστασία των εργαζομένων στην πράξη, με ένα ισχυρό και αξιόπιστο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, με σημαντικό αριθμό προσλήψεων, ώστε να φτάσει τα 1.500 στελέχη, για πολλαπλάσιο αριθμό ενεργών επιθεωρητών εργασίας στον δρόμο διαρκώς και στους δύο κλάδους επιθεώρησης και

Καθιέρωση Εθνικού Συστήματος Υγείας και Ασφάλειας στην εργασία, με τη δημιουργία ειδικού φορέα για την ασφάλιση του επαγγελματικού κινδύνου.

Κατοχύρωση και ενίσχυση της συλλογικής αυτονομίας και της συνδικαλιστικής δράσης.

Αποκατάσταση και θεσμική κατοχύρωση του δικαιώματος της απεργίας.

Ενίσχυση της συμμετοχής των εργαζομένων και των εκπροσώπων τους.

● Μαζικό πρόγραμμα επιδότησης της διατήρησης θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό και κοινωνικό τομέα

● Στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν προσωπικό

● Αναβάθμιση και αύξηση της κλίμακας των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας και δημιουργίας προσωρινών θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα

● Ενίσχυση του ΟΑΕΔ

● Ειδικά προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης για 50.000 νέους επιστήμονες

● Πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 100.000 συμπολίτες μας, με έμφαση στις γυναίκες.

Ζούπη Χρύσα Αντιπρόεδρος Εργατικού Κέντρου Πύργου Πρόεδρος Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πύργου
Ζούπη Χρύσα
Αντιπρόεδρος Εργατικού Κέντρου Πύργου
Πρόεδρος Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πύργου

Άλλες δημοσιεύσεις μας για την κ. Χρύσα Ζούπη

Διαβάστε περισσότερα

Άλλες ειδήσεις