Χημειοπροφύλαξη και εμβόλια σε 600 φοιτητές.
«Φωτιά» έβαλε με δηλώσεις της, το βράδυ της Τρίτης, στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη!
Μεταδίδοντας με αρκετή δόση υπερβολής μία ανακριβή εικόνα για την Πάτρα, παραμονές Καρναβαλιού, σύμφωνα με την οποία κλιμάκια του ΕΟΔΥ «σαρώνουν» τα δύο Πανεπιστήμια της πόλης (Πατρών και Πελοποννήσου), χορηγώντας αντιβιοτική χημειοπροφύλαξη για τη μηνιγγίτιδα, σε πάνω από 3.000 φοιτητές.
Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα έχουν εκδηλωθεί τρία κρούσματα μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου σε φοιτητές των Πανεπιστημίων Πατρών και Πελοποννήσου και έχουν οδηγήσει τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές στην απόφαση να λάβουν δραστικά προληπτικά μέτρα, με αφορμή το Καρναβάλι.
Ο ΕΟΔΥ βρίσκεται στην Πάτρα και σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές χορηγεί χημειοπροφύλαξη σε φοιτητές. Εκ του αποτελέσματος, οι εκτιμήσεις της κυρίας Αγαπηδάκη αποδεικνύονται υπερβολικές και εκτός πραγματικότητας, καθώς χθες όλη την ημέρα δόθηκαν για προληπτικούς λόγους αντιβιοτικά σε 225 φοιτητές των δύο Πανεπιστημίων (157 στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και 68 στο Πανεπιστήμιο Πατρών).
ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ
Η αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Αννα Μαστοράκου, δήλωσε στην «Π» ότι σε σύσκεψη που έγινε χθες το απόγευμα στο Πανεπιστήμιο Πατρών, με τη συμμετοχή του κλιμακίου του ΕΟΔΥ και της αντιπρυτάνεως Φοιτητικής Μέριμνας, Ελένης Αλμπάνη, εκτιμήθηκε μετά από ιχνιλάτηση των επαφών των τριών κρουσμάτων των δύο Πανεπιστημίων, ότι χημειοπροφύλαξη (αντιβιοτικά) θα δοθεί σε περίπου 600 φοιτητές των τμημάτων Μηχανολόγων Μηχανικών και Μαθηματικού.
Σε αυτούς τους φοιτητές υπολογίζονται και οι τρόφιμοι των δύο Εστιών, στους οποίους θα δοθεί επίσης αντιβίωση, μετά από πρόταση της Αννας Μαστοράκου, γιατί θα φιλοξενήσουν φίλους τους, λόγω του Καρναβαλιού.
Η μείωση των αρχικών εκτιμήσεων οφείλεται στη διαπίστωση ότι όλο το προηγούμενο διάστημα, οι περισσότεροι φοιτητές βρίσκονταν στους τόπους καταγωγής τους, λόγω των πολυήμερων καταλήψεων.
Η κυρία Μαστοράκου, μιλώντας χθες στον Peloponnisos FM 104,1 είπε: «Η επιχείρηση είναι σε εξέλιξη.
Βρισκόμαστε σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥΥ και η προσπάθειά μας αφορά δύο σκέλη. Το πρώτο έχει να κάνει με τον εμβολιασμό της αθλητικής ομάδας που ήταν στις στενές επαφές του τρίτου κρούσματος του 20χρονου φοιτητή.
Μάλιστα, η κατάσταση της υγείας του παιδιού είναι σταθερή και κάπως καλύτερη και οι ευχές μας είναι μαζί του.
Το δεύτερο σκέλος αφορά τη χημειοπροφύλαξη, δηλαδή τη χορήγηση αντιβιοτικού σε φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Σκοπός της επιχείρησης αυτής είναι να «αποστειρώσουμε» τους ασυμπτωματικούς φορείς, δηλαδή τους ανθρώπους που θεωρητικά έχουν το μικρόβιο στη ρινική κοιλότητα και δεν νοσούν, αλλά μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο. Επομένως, γίνεται μια επιχείρηση αποστείρωσης του πεδίου για να ανακόψουμε τη νόσο στην κοινότητα.
Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί αύριο, πριν έρθουν οι πιο πολλοί επισκέπτες. Με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε τη μέγιστη δυνατή προστασία» είπε η κυρία Μαστοράκου.
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας, με δηλώσεις του στον Peloponnisos FM 104,1 απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις της κυρίας Αγαπηδάκη. Οπως είπε, το θέμα το χειρίζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες και το Πανεπιστήμιο κάνει αυτό που του ζητείται.
Στο πλαίσιο αυτό, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ συναντήθηκε προχθές με τον ίδιο και έπειτα από οδηγίες που δόθηκαν, η Πρυτανεία έστειλε σχετική ενημέρωση σε όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα.
Μάλιστα, με μήνυμα e-mail ενημερώθηκαν όλοι οι εγγεγραμμένοι φοιτητές του Μαθηματικού, όπου εμφανίστηκε το κρούσμα μηνιγγίτιδας προ ημερών, για να προσέλθουν στο τμήμα τους και να λάβουν εθελοντικά αντιβίωση ως χημειοπροφύλαξη ή για να εμβολιαστούν.
H Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει μεταξύ άλλων, πως, η εσπευσμένη “κάθοδος” του ΕΟΔΥ στην Πάτρα, προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση, δεν δίνει καμία ουσιαστική απάντηση στο πρόβλημα.
Είναι τουλάχιστον επικίνδυνο, να μην υπάρχει από το κράτος, καμία πρόβλεψη πρόληψης για το σύνολο του φοιτητικού πληθυσμού στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της πόλης όλο αυτό το διάστημα.
Τα “απαιτούμενα υγειονομικά πρωτόκολλα” που εφαρμόζονται σε έναν στενό κύκλο επαφών των κρουσμάτων, δεν αναιρούν την ανάγκη μαζικού εμβολιασμού όλων των φοιτητών, αλλά και του συνόλου της πανεπιστημιακής κοινότητας, άμεσα και δωρεάν, με ευθύνη του υπουργείου Υγείας και της 6ης ΥΠΕ».
Πηγή: ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ