Ασταμάτητος ο ρωσικός οδοστρωτήρας

Οι Ρώσοι στην περιοχή του Ντονμπας κατέλαβαν τη Ντάτσα και το Zαΐτσεβο και έφτασαν στην «πίσω πόρτα» του Μπάκχμουτ. Απειλούν άμεσα την γραμμή ανεφοδιασμού του.

Τι είναι το Μπάκχμουτ

Το Μπάκχμουτ είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις-φρούρια που είχαν δημιουργήσει οι Ουκρανοί με τους Αμερικανούς μαζί με την Ποπάσνα, το Σεβεροντονέτσκ και το Σλαβιάνσκ.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν δυσκολευτεί σε τρομακτικό βαθμό για να το εξαρθρώσουν αλλά έχουν επιδείξει μεγάλη υπομονή και το «ξηλώνουν» με αργό και μεθοδικό τρόπο, φροντίζοντας την ίδια ώρα να μην έχουν μεγάλες απώλειες.

Η τακτική Πούτιν

Ο Πούτιν έχει επιλέξει εδώ και μήνες να περιορίσει την ταχύτητα με την οποία προελαύνει με στόχο τις μικρές απώλειες στα ρωσικά στρατεύματα.

Προχωράει δηλαδή, αργά αλλά σταθερά, κρατώντας χαμηλά το επίπεδο απωλειών. Αντιθέτως, προκαλεί τρομακτικές απώλειες στον Ουκρανικό Στρατό με πραγματικά μαζικούς και σαρωτικούς βομβαρδισμούς του ρωσικού πυροβολικού.

Παρόμ0ια είναι η κατάσταση και στο μέτωπο του Σεβέρσκ όπου οι Ρώσοι προωθήθηκαν προς το Μπαρνέκοβο προκαλώντας σημαντικές απώλειες στους Ουκρανούς.

H καταστροφή του ουκρανικού αμυντικού άξονα Σεβέρσκ-Μπάκχμουτ αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση αλλά όλα δείχνουν ότι αργά ή γρήγορα θα πραγματοποιηθεί και το κόστος για τον ουκρανικό Στρατό θα είναι ιδιαίτερα μεγάλο.

Στο Σολεντάρ (που είναι προάστιο του Μπάκχμουτ) οι Ρώσοι κατέλαβαν το εργοστάσιο Knauf-Gypsum. Το «ξήλωμα» της ουκρανικής αμυντικής γραμμής Μπάκχμουτ-Σεβέρσκ ιδιαίτερα δύσκολο καθώς το Κίεβο έχει «επενδύσει» το μέτωπο αυτό με ότι καλύτερο του έχει απομείνει από άποψης προσωπικού και οπλικών συστημάτων.

Όταν καταρρεύσει ο συγκεκριμένος αμυντικός άξονας ο δρόμος για Σλαβιάνσκ-Κραματόρσκ και Γκορλόβκα θα είναι ανοιχτός καθώς δεν θα υπάρχουν επαρκείς διαθέσιμες μονάδες για να σταματήσουν την ρωσική προέλαση.

Η Μόσχα δεν έχει αποστείλει νέες δυνάμεις από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης στις 24 Φεβρουαρίου και επί της ουσίας στρατολογεί ρωσόφωνους από τους πληθυσμούς των περιφερειών που έχει καταλάβει κατά την διάρκεια της επέμβασης.

Με την πλήρη απελευθέρωση του Ντόνμπας θα μπορέσει να μεταφέρει όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις της στην Χερσώνα και το Νικολάεφ για την επόμενη φάση του πολέμου που είναι η Οδησσός.

Απέτυχε η Ουκρανική Αντεπίθεση

Παρά την πολυδιαφημισμένη ουκρανική «αντεπίθεση» στο μέτωπο της Χερσώνας, την οποία διατυμπάνιζαν από κοινού το Κίεβο και τα δυτικά (όπως και ελληνικά) ΜΜΕ, τα γεγονότα εξελίχθηκαν προς μία εντελώς αντίθετη κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα οι Ρώσοι μετέφεραν ενισχύσεις, προφανώς από την Μαριούπολη και το Ντόνμπας, στην γραμμή επαφής στο Νικολάεφ και τις τελευταίες ημέρες πραγματοποίησαν σοβαρές προωθήσεις προς την ουκρανική πόλη καταλαμβάνοντας το Blahodatne το οποίο απέχει μόλις 35 χλμ.

Γιατί είναι στόχος το Νικολάεφ

Αθόρυβα οι Ρώσοι στέρησαν από τους Ουκρανούς την οποιαδήποτε δυνατότητα αντεπίθεσης είχαν ή πίστευαν ότι είχαν και πλέον περνούν σε επιθετικές ενέργειες για να πλησιάσουν στο Νικολάεφ το οποίο αποτελεί το σημαντικότερο εμπόδιο στον δρόμο για την Οδησσό.

Βασικός λόγος για τον οποίο το ρωσικό Επιτελείο θέλει την κατάληψη της πόλης στο προσεχές χρονικό διάστημα είναι ότι από εκεί οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν συνεχώς δυτικά οπλικά συστήματα για να χτυπούν στόχους στην Κριμαία.

 

Διαβάστε τι γράφαμε πριν λίγο καιρό και γιατί ο πόλεμος θα συνεχιστεί 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *