Αποτελέσματα δημοσκόπησης για το δήμο Πύργου

Το papafotis.gr σας παρουσιάζει τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, στην οποία καλέσαμε τους αναγνώστες μας να συμμετάσχουν.

Λίγα λόγια για τον χαρακτήρα της δημοσκόπησής μας

Πριν σας τα παρουσιάσουμε, διευκρινίζουμε ότι πρόκειται για μία διαδικτυακή δημοσκόπηση, πράγμα που συνεπάγεται ότι η βάση της έχει τα δημογραφικά χαρακτηριστικά των χρηστών του διαδικτύου, όπως επίσης και αυτών που επισκέπτονται πολιτικές και ενημερωτικές σελίδες.

Γι’ αυτό το λόγο π.χ. οι γυναίκες αποτελούν το 1/3 όσων συμμετείχαν, ενώ δημογραφικά αποτελούν το 50% περίπου του πληθυσμού πανελλαδικά – ενδεχομένως και με ένα ελαφρύ προβάδισμα έναντι των ανδρών.

Ως εκ τούτου, τα αποτελέσματα μίας τέτοιας δημοσκόπησης δεν μπορούν να θεωρούνται κάτι περισσότερο από ενδεικτικά.

Άλλωστε, η πρόσφατη εμπειρία έχει δείξει, ότι καταστάσεις και προβλέψεις μπορούν πολύ εύκολα να ανατραπούν από μία τυχαία ή τραγική συγκυρία (βλ. Τέμπη), αλλά και να μεταβληθούν μέσα από καλά μελετημένες επικοινωνιακές πολιτικές (βλ. πώς η κυβέρνηση ανέστρεψε το τραγικό κλίμα εις βάρος της μετά το δυστύχημα των Τεμπών, καταλήγοντας μάλιστα σ’ έναν θρίαμβο).

Μέχρι τις εκλογές μένουν ακόμη δύο μήνες. Δεν είναι λίγος πολιτικός χρόνος.

Αυτός που βγαίνει πρώτος – στην περίπτωσή μας ο συνδυασμός του κ. Στάθη Καννή – δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι θα κερδίσει τις εκλογές του Οκτωβρίου. Δεν παύει ωστόσο μέσα από τη δημοσκόπηση του papafotis.gr να επιβεβαιώνεται η αίσθηση, ότι ο κ. Καννής διατηρεί αυτή τη στιγμή ένα προβάδισμα.

Προτεραιότητά μας η αξιοπιστία

Επιμείναμε στην αξιοπιστία και στο αδιάβλητο αυτής της έρευνας, διότι είναι κάτι που θέλουμε να αναπτύξουμε ως δραστηριότητα από τούδε και στο εξής.

Γι’ αυτό κιόλας, η δημοσκόπηση αποφασίστηκε τελικά να πραγματοποιηθεί με τη χρήση email επιβεβαίωσης.

Αυτό μπορεί να λειτούργησε αποθαρρυντικά και να περιόρισε το δείγμα, ενίσχυσε ωστόσο αισθητά την αξιοπιστία της έρευνας.

Ένα μεγάλο ποσοστό (περίπου 15%) ΔΕΝ έκανε επιβεβαίωση του email και έτσι η ψήφος του δεν καταμετρήθηκε στα έγκυρα.

Εξαιρέθηκαν με αυτόν τον τρόπο από την ψηφοφορία κάποιες ομαδικές απόπειρες με άκυρα email, που είχαν ως σκοπό να επηρεάσουν το αποτέλεσμα προς όφελος συγκεκριμένου υποψηφίου. Στη δημοσκόπηση καταμετρήθηκαν 850 ψήφοι.

Από πλευράς μας, δεν ενημερώσαμε τα εκλογικά επιτελεία των συνδυασμών, ούτε κάναμε διαφήμιση. Θέλαμε να να αιφνιδιάσουμε, ώστε να περιοριστεί η χρήση των μηχανισμών των υποψηφίων.

Η δημοσκόπηση για το Δήμο Πύργου θα επαναληφθεί τουλάχιστον άλλες δύο φορές μέχρι τις εκλογές και σίγουρα με πολύ πιο βελτιωμένη μεθοδολογία, με κύριο στόχο την μεγαλύτερη δυνατή προσέγγιση των δημογραφικών χαρακτηριστικών των ψηφοφόρων στο Δήμο Πύργου.  

Πρόθεση ψήφου

Πρόθεση ψήφου
Πρόθεση ψήφου υπέρ του κ. Στάθη Καννή

Είναι ξεκάθαρο το προβάδισμα του κ. Καννή αλλά και η διαφορά μεταξύ του κ. Λιατσή από τον κ. Μπέλτσο.

Για παράδειγμα με βάση την κοινή λογική, είναι σίγουρο ότι ο κ. Αθανάσουλας θα πάρει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από το 2% που του δίνει η δημοσκόπηση. Είναι κοινό μυστικό άλλωστε ότι τα στατιστικά λάθη, κυρίως στα μικρά ποσοστά είναι πολύ μεγαλύτερα.

Το ίδιο θεωρούμε και για τον κ. Αντωνακόπουλο, αν και πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η φθορά του είναι μεγάλη ως σημερινή δημοτική αρχή.

Παράσταση νίκης

Παράσταση νίκης
Παράσταση νίκης

Ξεκάθαρο το προβάδισμα του κ. Καννή στην εκτίμηση των ψηφοφόρων, άσχετα με το τι θα ψηφίσουν οι ίδιοι.

Δύο τα συμπεράσματα

Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι, σε αυτήν τη χρονική στιγμή, ο κ. Στάθης Καννής έχει το μεγάλο προβάδισμα να θεωρείται ο επικρατέστερος για να κερδίσει τις εκλογές.

Δηλαδή, η συντριπτική πλειοψηφία θεωρεί ότι ο κ. Στάθης Καννής θα είναι ο νικητής των εκλογών, άσχετα με το τι θα ψηφίσουν οι ίδιοι την πρώτη Κυριακή,

Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό και ασφαλές πρώτο συμπέρασμα. Ο κ. Καννής και οι συνεργάτες του καλούνται να «χτίσουν» πολιτικά επάνω σε αυτό!

Το δεύτερο συμπέρασμα αφορά τους κυρίους Λιατσή και Μπέλτσο.

Επιβεβαιώνεται εκείνο που πολλοί υποψιαζόντουσαν ότι θα συμβεί, όταν ο κ. Σπύρος Λιατσής ανακοίνωσε πως θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Πύργου. Ότι θα «διεμβολίσει» την υποψηφιότητα του κ. Διονύση Μπέλτσου.

Εκείνο που έχει σημασία και έχει καταγραφεί ξεκάθαρα είναι ότι ο κ. Λιατσής καταφέρνει να έχει την αποδοχή σχεδόν διπλάσιου ποσοστού από την κοινή «δεξαμενή ψηφοφόρων» του Πύργου, που μοιράζεται με τον κ. Μπέλτσο.

Αυτά είναι τα μόνα ξεκάθαρα συμπεράσματα από τη δημοσκόπηση, η οποία απευθύνθηκε στο δικό μας αναγνωστικό κοινό.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας. Σας υποσχόμαστε πολλές ακόμα ευχάριστες εκπλήξεις έως τις 8 Οκτωβρίου, όπου θα αποφασίσουμε για το μέλλον μας ως δημότες.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *