Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024

Απειλεί την Κύπρο η ισλαμοφασιστική Χεζμπολάχ με τρομοκρατικά χτυπήματα

Share

Απειλεί την Κύπρο ο επικεφαλής της ισλαμοφασιστικής Χεζμπολάχ του Λιβάνου Χασάν Νασράλα.

Προειδοποίησε την Τετάρτη ότι η ομάδα του θα θα πολεμήσει «χωρίς κανόνες» και «χωρίς ανώτατα όρια» σε περίπτωση ενός ευρύτερου πολέμου με το Ισραήλ και ότι πουθενά στο Ισραήλ δεν θα είναι ασφαλές από τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα είπε ότι περιλαμβάνονται πιθανοί στόχοι στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Ο Νασράλα επίσης απείλησε για πρώτη φορά την Κύπρο, λέγοντας ότι η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να τη θεωρήσει “μέρος του πολέμου” αν συνεχίσει να επιτρέπει στο Ισραήλ να χρησιμοποιεί τα αεροδρόμια και τις βάσεις της για στρατιωτικές ασκήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κύπρος δεν επιτρέπει τη χρήση των λιμανιών και των αεροδρομίων της από το Ισραήλ για στρατιωτικούς σκοπούς.

Διεξάγει, ωστόσο, η ίδια ασκήσεις κυρίως αστυνομικές, στρατιωτικές και έρευνας και διάσωσης μαζί με το Ισραήλ.

Υπήρξε μία περίπτωση κατά την οποία επετράπη σε ισραηλινούς κομάντο να πραγματοποιήσουν άσκηση σε ορεινή περιοχή.

Η απάντηση της Κύπρου

Η Κύπρος δεν συμμετέχει καθόλου στις πολεμικές συρράξεις, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του ηγέτη της Χεζμπολάχ Λιβάνου, Χασάν Νασράλα, και τις απειλές που εξαπέλυσε κατά της Κύπρου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι έχει ενημερωθεί για τις δηλώσεις και τόνισε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο στις πολεμικές συρράξεις».

«Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μέρος του προβλήματος, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέρος της λύσης. Και ο ρόλος μας αυτός, όπως εκδηλώνεται, για παράδειγμα, μέσα από τον ανθρωπιστικό διάδρομο, αναγνωρίζεται όχι μόνο από τον αραβικό κόσμο, αλλά από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας» επεσήμανε.

Και επανέλαβε πως η Κύπρος, η χώρα μας, δεν εμπλέκεται σε καμία απολύτως περίπτωση και δεν είναι μέρος του προβλήματος. «Αντίθετα, μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες αποδεικνύουμε στην πράξη ότι είμαστε μέρος της λύσης» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ακόμα δίαυλος επικοινωνίας είτε με τη Χεζμπολάχ είτε με την κυβέρνηση του Λιβάνου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «φυσικά υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας και με την κυβέρνηση του Λιβάνου και με την κυβέρνηση στο Ιράν». Πρόσθεσε, πως αυτό γίνεται μέσω της διπλωματικής οδού.

Σε ερώτηση αν τον ανησυχούν οι δηλώσεις του Χασάν Νασράλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν είναι ευχάριστες οι δηλώσεις, αλλά δεν ανταποκρίνονται σε καμία απολύτως περίπτωση σε αυτό που επιχειρείται, στο να παρουσιαστεί μια εικόνα ότι η Κύπρος εμπλέκεται στις πολεμικές επιχειρήσεις» κάτι που «σε καμία απολύτως περίπτωση» δεν ισχύει, όπως ξεκαθάρισε.

Να σημειωθεί πως νωρίτερα ο Χασάν Νασράλα απείλησε την Κυπριακή Δημοκρατία ότι θα αποτελέσει στόχο της οργάνωσης Χεζμπολάχ της οποίας ηγείται, σε περίπτωση που αεροπορικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στο νησί αφεθεί να χρησιμοποιηθούν από το Ισραήλ κατά του Λιβάνου ενώ αναφέρθηκε και σε στόχους στο Ισραήλ και δεν απέκλεισε σενάριο χερσαίες επίθεσης στην Γαλιλαία.

«Η Κυπριακή Κυβέρνηση οφείλει να προειδοποιηθεί ότι εάν διαθέσει τα κυπριακά αεροδρόμια και στρατιωτικές βάσεις στο Ισραήλ για να στοχεύσει τον Λίβανο, τότε η Κυπριακή Κυβέρνηση θα είναι μέρος του πολέμου και οι δυνάμεις της Αντίστασης (σ.σ. οι δυνάμεις της Χεζμπολάχ) θα αντιμετωπίσουν την Κύπρο ως παράγοντα που συμμετέχει στον πόλεμο», δήλωσε.

Να σημειωθεί πως διακινείται η πληροφορία ότι το Ισραήλ έχει θέσει τελεσίγραφο στην Χεζμπολάχ να αποσυρθεί οικειοθελώς από τον Νότιο Λίβανο και να αποσυρθεί πέραν του ποταμού Λιτάνι έως την ερχόμενη Δευτέρα διαφορετικά θα είναι ανοικτό το ενδεχόμενο ισραηλινής εισβολής στον Νότιο Λίβανο.

Οι ίδιες δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι το φερόμενο ισραηλινό τελεσίγραφο προς την Χεζμπολάχ διαμηνύθηκε από το Ισραήλ προς την κυβέρνηση του Λιβάνου μέσω του Αμερικανού διαμεσολαβητή, Άμος Χόχσταϊν, ο οποίος βρισκόταν χθες στην Βηρυτό και ο οποίος επέστρεψε επειγόντως στο Τελ Αβίβ αυθημερόν, μεταφέροντας την λιβανική απάντηση, χωρίς ωστόσο να διαρρεύσει το περιεχόμενό της.

πηγή

Διαβάστε περισσότερα

Άλλες ειδήσεις