Σάββατο, 27 Ιουλίου 2024

Απατεώνες! Δεν θα το πιστεύετε τι λύση βρήκε η Γερμανία για τις «ληγμένες» ανεμογεννήτριες για να γλιτώσουν οι πάροχοι

Share

Δεν θα το πιστεύετε τι λύση βρήκε η Γερμανία για τις «ληγμένες» ανεμογεννήτριες για να γλιτώσουν εκατομμύρια ευρώ οι πάροχοι…

Δύο σπασμένες ανεμογεννήτριες στο Σίνοβ (Βρανδεμβούργο) της Γερμανίας, οι οποίες στέκονται αδρανείς εδώ και αρκετά χρόνια, πρόκειται να καταχωριστούν ως προστατευόμενες κατασκευές.

Με την κίνηση αυτή, οι ιδιοκτήτες αποφεύγουν να πληρώσουν ένα παχυλό ποσό για την αποσυναρμολόγηση παρωχημένων, παροπλισμένων ανεμογεννητριών.

Ένας σύμβουλος αιολικής ενέργειας πρότεινε να τεθούν υπό προστασία μνημείου, επειδή αποτελούσαν μέρος του πρώτου αιολικού πάρκου στο Βρανδεμβούργο.

Εκπλήσσοντας πολλούς, οι αξιωματούχοι της τοπικής κυβέρνησης συμφώνησαν.

Ο επικεφαλής του κόμματος των Ελεύθερων Ψηφοφόρων του Βρανδεμβούργου, Πέτερ Βίντα, δήλωσε ότι είναι απογοητευμένος από την απόφαση.

«Αν το παράδειγμα αποτελέσει προηγούμενο, σύντομα σπασμένες ανεμογεννήτριες θα παραμορφώνουν τη χώρα παντού!», είπε.

Οι δύο ανεμογεννήτριες εγκαταστάθηκαν το 1992 και έφτασαν στο τέλος του κύκλου ζωής τους πριν από λίγα χρόνια.

Την εποχή της εγκατάστασής τους, οι μύλοι, ύψους 38 μέτρων με διάμετρο ρότορα 33 μέτρων, συμβόλιζαν την αρχή της εθνικής ενεργειακής μετάβασης.

Τώρα, μόλις 30 χρόνια αργότερα, είναι ουσιαστικά άχρηστοι, με την Bild να αναφέρει ότι οι γεννήτριες και τα υπολείμματά τους είναι ελαττωματικά και ότι λείπουν ανταλλακτικά.

Δεδομένων των εξόδων επισκευής και συντήρησης, η χρήση των μύλων για την παραγωγή ενέργειας δεν έχει πλέον πολύ νόημα.

Στη Γερμανία, οι ανεμογεννήτριες έχουν μέση διάρκεια ζωής 20 έως 25 έτη.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι φορείς εκμετάλλευσης λαμβάνουν συνήθως εγγυημένο τιμολόγιο τροφοδότησης βάσει του νόμου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (EEG).

Μόλις τελειώσει αυτή η περίοδος, οι ανεμογεννήτριες γενικά δεν είναι πλέον κερδοφόρες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών του Βρανδεμβούργου, η επιδότηση στο πλαίσιο του EEG θα λήξει φέτος για 231 μονάδες που τέθηκαν σε λειτουργία το 2005, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση στην τηλεοπτική ενημερωτική εκπομπή Tagesschau.

Χωρίς επιδοτήσεις, μόνο λίγες επιλογές παραμένουν για τους εν λόγω ανεμόμυλους: Παροπλισμός, νέα αλλά λιγότερο επικερδής σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και δαπανηρός εκσυγχρονισμός ή πώληση.

Οι δύο ανεμόμυλοι, μαζί με άλλους δώδεκα αλλού, κληρονομήθηκαν από την οικογένεια του Γιούργκεν Βάινριχ, ο οποίος τους κατασκεύασε το 1992.

Η οικογένεια Βάινριχ ίδρυσε στη συνέχεια την ένωση WindKraftArche, η οποία ελπίζει να επισκευάσει και να συντηρήσει τις ανεμογεννήτριες για να τις επαναφέρει σε λειτουργία.

Ο σύμβουλος Κρίστιαν Μπούσε διατύπωσε την άποψη ότι οι δύο ανεμογεννήτριες του Σίνοβ ανήκουν στο πρώτο αιολικό πάρκο που διασώθηκε στο Βρανδεμβούργο.

«Δεν θέλουμε απλώς να θέσουμε παλιοσίδερα υπό μνημειακή προστασία», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης.

«Αναμένουμε να επαναφέρουμε ένα εργοστάσιο στο δίκτυο φέτος. Γι’ αυτό ιδρύσαμε αυτή την ένωση με εμπειρογνώμονες του κλάδου, με τεχνικούς εμπειρογνώμονες, με φορείς εκμετάλλευσης, με μακροχρόνιους εμπειρογνώμονες, για να διασφαλίσουμε πραγματικά ότι τα εργοστάσια θα είναι καλά φροντισμένα και θα λειτουργήσουν και πάλι».

Ενώ οι μύλοι μπορεί να είναι σε θέση να παράγουν και πάλι ηλεκτρική ενέργεια στο μέλλον, στο μεταξύ, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από φοιτητές πανεπιστημίου που εργάζονται πάνω στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υποστήριξε ο Μπούσε.

Η δήμαρχος του Σίνοβ, Ρεγκίνα Πάνκρατ, δεν πείθεται από αυτά τα επιχειρήματα. «Το μόνο σημείο που μπορεί να αναγνωριστεί σε αυτό είναι ότι οι φορείς εκμετάλλευσης εξοικονομούν τεράστιο κόστος αποσυναρμολόγησης», δήλωσε η ίδια.

Η Πάνκρατ θέλει να επιθεωρήσει τους φακέλους στην Κρατική Υπηρεσία Διατήρησης Μνημείων και απειλεί να καταθέσει μήνυση κατά της απόφασης.

Σε συνεντεύξεις που παραχώρησαν σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης, οι κάτοικοι της περιοχής έδειξαν επίσης αποδοκιμασία.

«Αυτό δεν είναι μνημείο για μένα. Αυτά είναι σκουπίδια! Για μένα, τα μνημεία είναι αρχαία εργαλεία ή κτίρια που έχουν πραγματικά μερικούς αιώνες πάνω τους, αλλά όχι αυτό. Έχουμε χιλιάδες από αυτά», δήλωσε ένας από αυτούς.

Μια άλλη γυναίκα έδειξε μεγαλύτερη κατανόηση, αλλά ήθελε να έχουν λόγο οι πολίτες του Σίνοβ, επειδή οι μύλοι βρίσκονται κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

«Τόσο κοντά που δεν επιτρέπεται η κατασκευή νέων ανεμογεννητριών εδώ». Η εκπομπή Tagesschau επεσήμανε ότι πολλοί κάτοικοι επιθυμούν την πλήρη κατεδάφιση των μύλων.

Η Βιβιάνε Τάουμπερτ από το Γραφείο Μνημείων του κρατιδίου του Βρανδεμβούργου δήλωσε: «Το αποφασιστικό κριτήριο για να τεθούν οι ανεμογεννήτριες αυτές υπό μνημειακή προστασία ήταν, μεταξύ άλλων, ότι δεν έχουμε προστατεύσει ακόμη κανέναν τύπο αυτών των ανεμογεννητριών στο Βρανδεμβούργο».

«Αυτές οι ανεμογεννήτριες έχουν πλέον τεθεί υπό προστασία, αν και μπορεί να μην είναι πρωτίστως όμορφες στο μάτι του επισκέπτη».

«Είναι όμως τεχνικά πολύ σημαντικές και επομένως σχετικές και με την ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας για την ανθρωπότητα».

Brussels Signal

Πηγή: NewsFireGR

Διαβάστε περισσότερα

Άλλες ειδήσεις