Σάββατο, 27 Ιουλίου 2024

Ανησυχεί η Καμάλα Χάρις για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα

Share

Ανησυχεί η Καμάλα Χάρις για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα! Η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» της για την ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια συνάντησής της χθες Δευτέρα με τον Μπένι Γκαντς, μέλος της ισραηλινής κυβέρνησης πολέμου, αναφέρει ανακοίνωση Τύπου του Λευκού Οίκου.

Παρότρυνε «το Ισραήλ να λάβει μέτρα» για να αυξηθούν οι παραδόσεις βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακο η πλειονότητα του πληθυσμού του οποίου απειλείται από λιμό, ενώ «καλωσόρισε την εποικοδομητική προσέγγιση» της ισραηλινής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις σε εξέλιξη για την απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, που θα συνοδευτεί από προσωρινή διακοπή των εχθροπραξιών.

Η Δημοκρατική είπε επίσης πως η Χαμάς πρέπει να «δεχτεί τους όρους πάνω στο τραπέζι για την απελευθέρωση των ομήρων που θα έχει αποτέλεσμα άμεση κατάπαυση του πυρός για έξι εβδομάδες και θα επιτρέψει να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια».

Η συνάντησή της με τον Μπένι Γκαντς έγινε απόντος του Τύπου.

Η επίσκεψη στην Ουάσιγκτον του πρώην υπουργού Άμυνας, υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου της κυβέρνησης πολέμου αλλά και πολιτικού αντιπάλου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, προκάλεσε αναταραχή στο Ισραήλ.

Ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κέρμπι διαβεβαίωσε ότι η επίσκεψη έγινε με πρωτοβουλία του Μπένι Γκαντς.

Στο πρόγραμμά του περιλαμβάνονται συναντήσεις με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν και τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

«Συζητάμε με όλα τα μέλη της κυβέρνησης πολέμου, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Γκαντς» και η επίσκεψή του είναι «φυσική προέκταση αυτών των συνομιλιών», είπε.

«Μέλος της κυβέρνησης θέλει να έρθει στις ΗΠΑ, θέλει να μας μιλήσει για την εξέλιξη του πολέμου, μας δίνεται η ευκαιρία να συζητήσουμε τη σημασία που έχει να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια και να συναφθεί συμφωνία για τους ομήρους. Δεν θα χάσουμε την ευκαιρία», πρόσθεσε ο Τζον Κέρμπι.

Επικεφαλής UNRWA: Η διάλυση του Γραφείου Αρωγής για τους Παλαιστίνιους θα θυσίαζε «μια ολόκληρη γενιά παιδιών»

Η διάλυση του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) θα συνεπαγόταν τη θυσία «μιας ολόκληρης γενιάς παιδιών» και θα «έσπερνε» μελλοντικούς πολέμους, προειδοποίησε χθες Δευτέρα ο επικεφαλής της υπηρεσίας αυτής από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Η διάλυση του UNRWA θα ήταν μυωπική. Αν γινόταν, θα θυσιαζόταν μια ολόκληρη γενιά παιδιών, θα σπέρνονταν το μίσος, η αποστροφή και μελλοντικές συρράξεις», τόνισε ο Φιλίπ Λαζαρινί, χαρακτηρίζοντας «αφελές» να νομίζει κανείς πως η διάλυση της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες θα μπορούσε να γίνει χωρίς να απειληθεί η παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια.

Τη στιγμή που η ένταση ανάμεσα στην κυβέρνηση του Ισραήλ και τον ΟΗΕ δεν σταματά να κλιμακώνεται, κατήγγειλε εκ νέου «εσκεμμένη και συντονισμένη εκστρατεία για να υπονομευθούν» οι δραστηριότητες του UNRWA, με απώτερο στόχο να «τερματιστούν».

«Μέρος αυτής της εκστρατείας περιλαμβάνει να πλημμυρίσουν οι δωρήτριες χώρες από παραπληροφόρηση που έχει σκοπό να τροφοδοτήσει τη δυσπιστία και να αμαυρώσει τη φήμη της υπηρεσίας», υπογράμμισε.

Η υπηρεσία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με θύελλα αφότου το Ισραήλ κατήγγειλε πως 12 εργαζόμενοί της ενεπλάκησαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου που εξαπέλυσε ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας στο νότιο Ισραήλ, όπου σκοτώθηκαν πάνω από 1.160 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένο σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Ο ΟΗΕ απέπεμψε αμέσως τους υπαλλήλους του που κατηγορήθηκαν και άρχισε να διενεργεί εσωτερική έρευνα. Ο Γενικός Γραμματέας του Αντόνιο Γκουτέρες παράλληλα ανέθεσε σε ανεξάρτητη ομάδα υπό την προεδρία της πρώην ΥΠΕΞ της Γαλλίας Κατρίν Κολονά αποστολή αξιολόγησης της UNRWA και της «ουδετερότητάς» της.

Όμως 16 χώρες ανέστειλαν τη χρηματοδότησή τους στην υπηρεσία, ήδη αντιμέτωπη με χρόνιο πρόβλημα υποχρηματοδότησης. Κι αυτό παρότι οι κατηγορίες παραμένουν «ανεπιβεβαίωτες», υπογράμμισε ο Φιλίπ Λαζαρινί, που είχε ήδη κατηγορήσει το Ισραήλ πως «δεν έχει προσκομίσει καμιά απόδειξη» για τη φερόμενη εμπλοκή των εργαζομένων της στην επίθεση.

«Επιτρέψτε μου να πω τι διακυβεύεται αν δεν ληφθεί κανένα μέτρο για να διορθωθεί αυτή η καταστροφική πορεία (…) Σύντομα, όλη η ανθρωπιστική αντίδραση στη Λωρίδα της Γάζας θα καταρρεύσει εντελώς», προειδοποίησε ο Φιλίπ Λαζαρινί.

Πηγή: viadiplomacy.gr

Διαβάστε περισσότερα

Άλλες ειδήσεις