Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024

Αναβαθμίζει τις ελληνικές τράπεζες ο S&P

Share

Αναβαθμίζει τις ελληνικές τράπεζες ο S&P 

Σε αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η επιθετική εκκαθάριση των ισολογισμών του ελληνικού τραπεζικού συστήματος πλησιάζει στο τέλος της, με τον κλάδο να επιτυγχάνει πλήρη ανάκαμψη μετά την κρίση και να αρχίζει να επωφελείται από τη θετική οικονομική δυναμική στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον οίκο, το ενισχυμένο κλίμα της αγοράς έχει επίσης αμβλύνει τις ανησυχίες σχετικά με τα προφίλ χρηματοδότησης των τραπεζών, καθώς οι ελληνικές τράπεζες διατήρησαν χαμηλό κόστος χρηματοδότησης χάρη στη σταθερή καταθετική βάση και την πρόσβαση σε πιο προσιτή χρηματοδότηση από τις αγορές χρέους του εξωτερικού.

Οι τράπεζες στην Ελλάδα έχουν επίσης μεμονωμένα σημειώσει σημαντική πρόοδο προς τη βελτίωση της δημιουργίας κερδών και της ανθεκτικότητας του επιχειρηματικού μοντέλου τους.

Ως εκ τούτου, ο S&P αναβάθμισε τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις του για την Alpha Bank, την Eurobank, την Εθνική Τράπεζα, την Τράπεζα Πειραιώς, διατηρώντας τις θετικές προοπτικές γι’ αυτές.

Επίσης αύξησε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγησή του για την Aegean Baltic Bank, με σταθερές προοπτικές.

Δείτε αναλυτικά τις αξιολογήσεις για τις τράπεζες

Ειδικότερα, ο οίκος αξιολόγησης διαμορφώνει τις αξιολογήσεις ως εξής:

Aegean Baltic: Αύξησε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα σε ‘BB-‘ από ‘B+’ και επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση ‘B’.

Οι προοπτικές είναι σταθερές.

Alpha Bank: Αύξησε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα σε ‘BB’ από ‘BB-‘ και επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση ‘B’.

Οι προοπτικές είναι θετικές. Επίσης, αύξησε τις αξιολογήσεις αντισυμβαλλομένου μακροπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης εξυγίανσης (RCR) σε «BBB-/A-3» από «BB+/B».

Eurobank: Αύξησε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα σε «BB+» από «BB» και επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση «B».

Οι προοπτικές είναι θετικές. Επίσης, αύξησε το μακροπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο RCR σε ‘BBB/A-2’ από ‘BBB-/A-3’.

Εθνική Τράπεζα: Αύξησε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική μας ικανότητα εκδότη σε «ΒΒ+» από «ΒΒ» και επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση «Β».

Οι προοπτικές είναι θετικές. Επίσης, αύξησε το μακροπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο RCR σε ‘BBB/A-2’ από ‘BBB-/A-3’.

Τράπεζα Πειραιώς: Αύξησε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική μας ικανότητα εκδότη σε «ΒΒ» από «ΒΒ-» και επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση «Β».

Οι προοπτικές είναι θετικές. Επίσης, αύξησε το μακροπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο RCR σε ‘BBB-/A-3’ από ‘BB+/B’.

Το επενδυτικό success story του ευρωπαϊκού Νότου

Σε πόλο έλξης των επενδυτών αναδεικνύονται οι τράπεζες των PIGS – Τι άλλαξε τα τελευταία χρόνια;

Τους τελευταίους μήνες τα διεθνή μέσα φιλοξενούν διθυράμβους για τα πάλαι ποτέ «κακά παιδιά» του ευρωπαϊκού νότου, στα οποία δόθηκε το διόλου κολακευτικό προσωνύμιο PIGS (αγγλικά γουρούνια).

Το PIGS αποτελεί επί της ουσίας ένα υποτιμητικό αρκτικόλεξο που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1990 για να προσδιορίσει τις οικονομίες των χωρών της Νότιας Ευρώπης, της Πορτογαλίας , της Ιταλίας , της Ελλάδας και της Ισπανίας (Portugal, Italy, Greece, Spain).

Κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους του 2009–14, η παραλλαγή PIIGS ή GIPSI (ακούγεται όπως η λέξη αθίγγανος στα αγγλικά) επινοήθηκε για να συμπεριλάβει την Ιρλανδία.

Μια φορά κι έναν καιρό, λοιπόν, σε ένα συλλογικό χάος οι χώρες των PIGS βουτηγμένες στο υπερβολικό δημόσιο χρέος και τα επισφαλή δάνεια στα τραπεζικά τους συστήματα απείλησαν τότε το μέλλον του ευρώ.

Τώρα, μετά από μια μακρά εκκαθάριση, τα πράγματα έχουν αλλάξει: τουλάχιστον στον τραπεζικό τομέα, η περιφέρεια της Ευρώπης μπορεί να είναι σε καλύτερη κατάσταση από τον πυρήνα της. Τράπεζες που κάποτε θεωρούνταν τα μαύρα πρόβατα των επενδύσεων, ξαφνικά επιστρέφουν στη μόδα.

Αυτό αναφέρουν οι Financial Times, σε άρθρο-γνώμης τους υπό τον τίτλο «Στην ευρωπαϊκή τραπεζική, οι Piigs μπορούν ακόμα να πετάξουν» (In European banking, Piigs can still fly).

Ελκυστικές οι τράπεζες

Το δημοσίευμα τονίζει ότι η επενδυτική ελκυστικότητα των τραπεζών του Νότου αποτελεί έναν συνδυασμό χαμηλών αποτιμήσεων, καλύτερης οικονομικής ανάπτυξης και υψηλότερης ευαισθησίας στα επιτόκια. Αυτοί οι παράγοντες έχουν οδηγήσει σε υπεραπόδοση. Ο συντάκτης μάλιστα, επισημαίνει ότι οι συνολικές αποδόσεις για τους δείκτες του τραπεζικού τομέα και στις πέντε χώρες είναι τουλάχιστον 100%.

Τα συγκρίσιμα κέρδη για όλες τις τράπεζες της Ευρωζώνης είναι μόλις 60%.

«Οι επενδυτές αρχίζουν να διασκεδάζουν το άλλοτε αδιανόητο, ότι οι μέρες των χαμηλών μονοψήφιων αποδόσεων των ιδίων κεφαλαίων στις ευρωπαϊκές τραπεζικές συναλλαγές ανήκουν κυρίως στο παρελθόν» προσθέτει το άρθρο.

Είναι αλήθεια ότι οι τράπεζες της περιφέρειας τείνουν να έχουν καλύτερη απόδοση όταν τα επιτόκια αυξάνονται χάρη στο υψηλότερο μερίδιο δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Για παράδειγμα οι μέσες αποδόσεις των ενσώματων μετοχών ήταν 13% στην Ιταλία και την Ισπανία το 2022 και το 2023 σε σύγκριση με 9% στη Γαλλία και τη Γερμανία. Οι τράπεζες της περιφέρειας έχουν επίσης μεταβιβάσει τα επιτόκια στους αποταμιευτές πιο αργά, συμβάλλοντας στην ενίσχυση των περιθωρίων κέρδους.

Η εικόνα στις μετοχές

Ωστόσο, δεν έχουν μεγάλη πίστωση στις αποτιμήσεις τους. Οι τιμές των μετοχών έχουν αυξηθεί για τις περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες, αλλά εξακολουθούν να υστερούν αρκετά σε σχέση με την αύξηση των κερδών.

Τα πολλαπλάσια κέρδη προθεσμιακών κερδών μεταξύ έξι και επτά φορές παραμένουν κοντά στα επίπεδα της εποχής της κρίσης. Αυτό συμβαίνει παρά τις αποδόσεις των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων που αναμένεται να παραμείνουν υψηλές μέχρι το τέλος του 2026 τουλάχιστον.

Καθώς τα επιτόκια αρχίζουν να μειώνονται, οι αποδόσεις στις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες θα πρέπει να αυξηθούν:

τα περιθώρια επιτοκίου συνήθως επωφελούνται σε εκείνο το σημείο του κύκλου από δάνεια με υψηλότερο σταθερό επιτόκιο που έχουν ήδη στα βιβλία και πτώση των επιτοκίων καταθέσεων.

Αναδύεται η περιφέρεια

Σύμφωνα με τους FT αυτό μπορεί επίσης να είναι το σημείο καμπής, όπου αναδύονται τα πιο υγιή δανειακά χαρτοφυλάκια της περιφέρειας.

Η κρατική στήριξη βοήθησε να διατηρηθούν χαμηλές οι απώλειες δανείων σε ολόκληρη την Ευρώπη από το 2020.

Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει γρηγορότερα στη βόρεια Ευρώπη εν μέσω ασθενέστερης οικονομικής ανάπτυξης, υψηλότερων επιπέδων χρέους του ιδιωτικού τομέα και αναταραχών στις αγορές εμπορικών ακινήτων.

Αυτός μπορεί να είναι ένας λόγος για να έχουμε μια αντίθετη άποψη: ακόμη και όταν τα επιτόκια αρχίζουν να πέφτουν, οι τράπεζες χαμηλής αξιολόγησης στην περιφέρεια της Ευρώπης μπορεί να συνεχίσουν να πετούν…, καταλήγει το άρθρο.

 

Διαβάστε περισσότερα

Άλλες ειδήσεις