Τε. Σεπ 28th, 2022
Άδεια με αποδοχές για κάθε γυναίκα από την εργασία της λόγω έντονων πόνων περιόδου

Άδεια από την εργασία με αποδοχές για όσες ημέρες διαρκούν οι έντονοι πόνοι περιόδου για κάθε γυναίκα ανεξαιρέτως; Είναι κάτι που οι εργαζόμενες γυναίκες μόνο να το ονειρεύονται μπορούν. Και όμως! Από εχθές πέρασε το σχέδιο νόμου στην Ισπανία. 

Η μεγάλη χώρα της Ιβηρικής έγινε επισήμως η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία οι εργαζόμενες δικαιούνται από το νόμο αναρρωτική άδεια, λόγω των έντονων πόνων περιόδου.

Με βάση το σχέδιο νόμου που εγκρίθηκε σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο της χώρας, οι εργαζόμενες γυναίκες στην Ισπανία θα έχουν το δικαίωμα να μένουν στο σπίτι, για όσο διαρκούν οι πόνοι περιόδου, διάστημα κατά το οποίο θα αμείβονται κανονικά. Το εκτιμώμενο ετήσιο κόστος των 23,8 εκατομμυρίων ευρώ θα καλυφθεί από το κράτος.

Για να δίδεται μια τέτοια άδεια από την εργασία τους, θα απαιτείται, όπως είναι λογικό, η σχετική γνωμάτευση γιατρού. «Θεσπίζουμε ένα νόμο που θα διασφαλίσει ότι οι γυναίκες μπορούν να ζήσουν καλύτερα», δήλωσε σε δημοσιογράφους η υπουργός Ισότητας Ιρένε Μοντέρο, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. «Ο νόμος θέτει ένα τέλος στο να δουλεύεις πονώντας και παίρνοντας χάπια».

Το νομοσχέδιο δεν θα είναι έτοιμο να κατατεθεί στο Κοινοβούλιο μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις, με τους συνταγματολόγους της χώρας να σημειώνουν ότι ο νόμος δεν θα τεθεί σε ισχύ πριν από το τέλος του 2022, το νωρίτερο. Το νομοσχέδιο πρόκειται να κατατεθεί παράλληλα με τους νέους κανονισμούς για τις αμβλώσεις, οι οποίοι θα επιτρέπουν σε όλες τις γυναίκες άνω των 16 ετών να τερματίζουν την εγκυμοσύνη, χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων.

Ορισμένοι βουλευτές από το Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, που ηγείται της κυβέρνησης μειοψηφίας, έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για το νομοσχέδιο. Η υπουργός Οικονομίας Νάντια Καλβίνιο προειδοποίησε ότι ο νόμος ενδέχεται να θέσει τις γυναίκες σε μειονεκτική θέση, όταν ανταγωνίζονται για θέσεις εργασίας. «Η κυβέρνηση δεν θα ενέκρινε ποτέ μέτρα που θα μπορούσαν να “στιγματίσουν τις γυναίκες”», είπε.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.