Παρασκευή, 12 Απριλίου 2024

Αναδρομικά με επιστροφές πάνω από 3.500 ευρώ για συνταξιούχους

Share

Αναδρομικά με επιστροφές πάνω από 3.500 ευρώ για συνταξιούχους. Δείτε τι ισχύει για αποστράτους, συντάξεις χηρείας, παράλληλη ασφάλιση και 30ετία.

«Χρυσά» αναδρομικά ποσά για κατηγορία συνταξιούχων που μπορούν να ξεπεράσουν τις 3.500 ευρώ.

Οι επιστροφές από επανυπολογισμούς κύριων και επικουρικών συντάξεων, τις δικαιούνται οι απόστρατοι όπως και οι χήρες με σύνταξη λόγω θανάτου μετά τον Μάιο του 2016.

Επιστροφές και για συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση, ή με αυξημένες εισφορές, και συνταξιούχοι με 30 έτη ασφάλισης και άνω.

Ποιοι παίρνουν αναδρομικά

Όπως αναφέρει ο «ΕΤ» αναδρομικά από επανυπολογισμούς συντάξεων έχουν λαμβάνειν οι εξής κατηγορίες συνταξιούχων

  1. Οι απόστρατοι από τον επανυπολογισμό της μείωσης του νόμου 4093 στις κύριες συντάξεις. Η μείωση του νόμου 4093 καταργήθηκε από τα μερίσματά τους από την 1/1/2021 και σύμφωνα με έγγραφο του ΕΦΚΑ θα πρέπει να επανυπολογιστεί η κράτηση μόνο στην κύρια σύνταξη, χωρίς να συνυπολογίζεται το ποσό των μερισμάτων στο άθροισμα. Με τον επανυπολογισμό της κράτησης δεκάδες χιλιάδες απόστρατοι που είχαν για παράδειγμα κράτηση 15% από τον νόμο 4093, θα πέσουν στο 10% και από το 10% θα πέσουν στο 5%, επειδή η μείωση θα υπολογιστεί εκ νέου σε μικρότερο ποσό σύνταξης (χωρίς το μέρισμα). Ο επανυπολογισμός έχει προχωρήσει αλλά τα αναδρομικά δεν έχουν επιστραφεί. Το όφελος από τη μείωση της κράτησης θα φανεί είτε με αύξηση της προσωπικής διαφοράς για όσους έχουν θετικό υπόλοιπο στη διαφορά με την παλιά τους σύνταξη είτε ως πρόσθετη αύξηση στην ανταποδοτική σύνταξη.Το ποσό των αναδρομικών ξεπερνά και τα 3.500 ευρώ.
  2. Οι χήρες του Δημοσίου που πήραν σύνταξη θανάτου από τον Μάιο του 2016 ως το 2019. Πληρώθηκαν το 50% της επανυπολογισμένης σύνταξης του θανόντος βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, ενώ με προσφυγή τους στο Ελεγκτικό Συνέδριο δικαιώθηκαν και για το διάστημα αυτό έπρεπε να πάρουν το 50% της αρχικής σύνταξης που έπαιρνε ο θανών που ήταν μεγαλύτερη. Οι χήρες δικαιούνται μηνιαίες αυξήσεις για αυτή την τριετία με ποσά ως και 300 ευρώ και αναδρομικά πάνω από 5.000 ευρώ. Η απόφαση αφορά περίπου 15.000 χήρες του Δημοσίου αλλά καλύπτει λόγω ίσης μεταχείρισης και άλλες 25.000 χήρες του ιδιωτικού τομέα για την επίμαχη τριετία 2016-2019. καθώς και σε αυτές πληρώθηκε το 50% της επανυπολογισμένης αντί της αρχικής σύνταξης των θανόντων συζύγων τους.
  3. Οι συνταξιούχοι με εκκρεμή επανυπολογισμό κύριας σύνταξης από τον νόμο 4670/2020 (νόμος Βρούτση). Υπάρχουν περίπου 25.000 συνταξιούχοι που παίρνουν ακόμη τις παλιές τους συντάξεις και δεν έχουν δει τις αυξήσεις από τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης που εισήγαγε ο νόμος από τα 30 έτη ασφάλισης και άνω. Στους εκκρεμείς επανυπολογισμούς περιλαμβάνονται κυρίως συνταξιούχοι πριν τον Μάιο του 2016 με διαδοχική και παράλληλη ασφάλιση, καθώς και από ταμεία όπου δεν υπάρχουν πλήρη στοιχεία για το χρόνο ασφάλισης. Τα αναδρομικά για όσους προκύπτει αύξηση σύνταξης, ξεκινούν από τον Οκτώβριο του 2019. Οι παλαιοί συνταξιούχοι θα δουν όφελος, εφόσον η αύξηση είναι μεγαλύτερη από την προσωπική διαφορά που έχουν στη σύνταξη. Περισσότερο κερδισμένοι είναι όσοι βγήκαν μετά τον Μάιο του 2016 με αυξήσεις ως και 150 ευρώ και αναδρομικά πάνω από 7.500 ευρώ.
  4. Οι συνταξιούχοι από ταμεία τραπεζών ή ΔΕΚΟ που δεν πήραν την προσαύξηση λόγω υψηλότερων εισφορών στις επικουρικές τους συντάξεις. Η προσαύξηση είναι 0,075% για κάθε μια επιπλέον μονάδα εισφοράς ανά έτος. Υπολογίστηκε στις κύριες αλλά δεν προστέθηκε στις επικουρικές τους συντάξεις. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν συνταξιούχοι που πήραν επικουρική σύνταξη μετά την 1/1/2015 με εισφορές επικουρικής ασφάλισης (ασφαλισμένου και εργοδότη) πάνω από 6%. Στην ίδια κατηγορία για αναδρομικά από την προσαύξηση με συντελεστή 0,075% αλλά στην κύρια σύνταξη ανήκουν και οι συνταξιούχοι με παράλληλη ασφάλιση, που αποχώρησαν μετά τις 13/5/2016. Οι εκκρεμότητες έχουν μειωθεί (κάτω από 7.000 περιπτώσεις), ενώ τα αναδρομικά μπορεί να ξεπερνούν και τα 20.000 ευρώ. Οι δικαιούχοι είναι κυρίως γιατροί, και μηχανικοί με διπλή ασφάλιση σε ΤΣΑΥ και Δημόσιο, ΤΣΜΕΔΕ και Δημόσιο, ΤΣΜΕΔΕ και ΔΕΚΟ, αλλά και ΙΚΑ, με παράλληλη ασφάλιση ΟΑΕΕ κ.ά.

eleftherostypos      Πηγή: dimosio.gr

Διαβάστε περισσότερα

Άλλες ειδήσεις