Ο «γρίφος» στην Αμαλιάδα με το θάνατο πέντε βρεφών παρουσία της 24χρονης Ειρήνης.
Τέσσερις από αυτούς σε Αμαλιάδα και Πάτρα, ένας στην Αθήνα.
Οι τέσσερις θάνατοι καταγράφηκαν σε οικίες και ένας σε θάλαμο νοσοκομείου.
Όλοι οι θάνατοι έχουν απροσδιόριστη αιτία θανάτου που πιθανόν συνδέονται με επιληπτικά επεισόδια ή διάμεση πνευμονίτιδα παιδικής ηλικίας.
Ο γονιδιακός έλεγχος σε ένα από τα παιδιά της Ειρήνης ήταν καθαρός, ενώ για το δεύτερο ο έλεγχος χρήζει περαιτέρω έρευνας.
Όλα τα παραπάνω δεδομένα σύμφωνα με έμπειρους ιατροδικαστές και αξιωματικούς της αστυνομίας, είναι ύποπτα ή τουλάχιστον αποτελούν μια «παράξενη ιστορία», που σίγουρα χρειάζεται μια ιατροδικαστική «σφραγίδα» και ανακριτική πιστοποίηση.
Δυστυχώς για ακόμη μία φορά μια σοβαρή υπόθεση που έπρεπε να ερευνηθεί συνολικά, ανακινείται από την ευρεία δημοσιοποίησή της και βγαίνει από την «αρχειοθέτηση».
Συνολική ιατροδικαστική επανεκτίμηση
Το γεγονός ότι η υπόθεση ανατέθηκε σε Πταισματοδίκη, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, προκαλεί μια καθυστέρηση στη διαδικασία.
Έχοντας ως δυσάρεστο παράδειγμα την υπόθεση Πισπιρίγκου, αυτή της Αμαλιάδας, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, έπρεπε να ανατεθεί σε Εισαγγελέα, ανακριτή, και η προκαταρκτική έρευνα στο Τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής.
Σημαντικότερη ενέργεια όλων είναι η πραγματοποίηση μια ιατροδικαστικής επανεκτίμησης όλων των δεδομένων.
Έμπειροι ιατροδικαστές που συντέλεσαν καθοριστικά στην εξιχνίαση της υπόθεσης Πισπιρίγκου, επισημαίνουν ότι είναι αναγκαία η επανεκτίμηση των ευρημάτων της νεκροψίας και νεκροτομής, του φωτογραφικού υλικού που έχει αποτυπωθεί από τα βρέφη και τον χώρο που βρέθηκαν και των αποτελεσμάτων των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων.
Δεν τίθεται θέμα εκταφής των σορών καθώς δεν έχουν να προσφέρουν κάτι ερευνητικά.
Τονίζουν ότι η όποια πιθανότητα ο θάνατός τους να είναι ασφυκτικός, είναι δύσκολα διαγνώσιμος σε βρέφη και ηλικιωμένους.
Τέσσερα νεκρά παιδιά σε τέσσερα χρόνια
Από το 2021 έως τον Αύγουστο του 2024 οι αστυνομικές Αρχές έχουν σχηματίσει τέσσερις δικογραφίες για τους θανάτους των τεσσάρων βρεφών λαμβάνοντας καταθέσεις από όλους τους εμπλεκόμενους, γιατρούς, νοσηλευτές, συμπεριλαμβάνοντας ιατροδικαστικές εκθέσεις.
Αντίστοιχη δικογραφία είχαν σχηματίσει και το 2014 για τον αιφνίδιο θάνατο της αδερφής της Ειρήνης.
Η πρώτη δικογραφία αφορούσε τον θάνατο ενός κοριτσιού 7 μηνών στις 4 Φεβρουαρίου 2021, την εποχή του κορονοϊού.
Το Αστυνομικό Τμήμα Πατρών ενημερώθηκε από το Νοσοκομείο Παίδων Πατρών «ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ», για τον αιφνίδιο θάνατο του βρέφους.
Από την προανάκριση ότι στις 05:07 εκείνης της μέρας και ενώ το βρέφος βρισκόταν στην οικία του παρουσίασε βρόγχο και απεβίωσε.
Διακομίσθηκε νεκρό με σταθμό του Ε.Κ.Α.Β. στο νοσοκομείο.
Το παιδί είχε διαγνωσθεί με επιληψία και λάμβανε σχετική φαρμακευτική αγωγή.
Μάλιστα τον Ιανουάριο του ίδιου έτους είχε εισαχθεί στο ίδιο νοσοκομείο καθώς είχε ιστορικό επιληπτικών κρίσεων.
Στις 2 Φεβρουαρίου 2021 το βρέφος είχε υποβληθεί από παιδίατρο σε εμβόλιο πνευμονιόκκοκου.
Σύμφωνα με την Ιατροδικαστική Έκθεση Νεκροψίας-Νεκροτομής του βρέφους, δεν διαπιστώθηκαν κακώσεις, μακροσκοπικώς ορατές, το αίτιο θανάτου ήταν απροσδιόριστο που πιθανά συνδέεται με «Διάμεση πνευμονίτιδα παιδικής ηλικίας».
Προανακριτικά δεν προέκυπτε συμμετοχή της Ειρήνης στον θάνατο, ωστόσο η μητέρα του βρέφους δήλωσε στα Μ.Μ.Ε., ότι την επίμαχη μέρα της είχε αναθέσει τη φύλαξη του παιδιού της.
Πηγή: Law and Order