Κυ. Σεπ 25th, 2022
Ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ Σέρβων στρατιωτικών και Αλβανών του Κοσσόβου

Οι σειρήνες ήχησαν δυνατά στη Σερβική πόλη Novi Pazar κοντά στα σύνορα με το Κόσοβο! Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό. Αναφέρθηκαν επίσης, σφοδροί πυροβολισμοί στα σύνορα Σερβίας και Κοσόβου.

Μεγάλη η ένταση

Το τελευταίο χρονικό διάστημα επικρατεί μεγάλη ένταση στην ευρύτερη περιοχή. Οι Αλβανοί δεν αναγνωρίζουν τα Σερβικά έγγραφα και τις πινακίδες των αυτοκινήτων με τις οποίες είναι εφοδιασμένοι οι Σέρβοι κάτοικοι του Κοσόβου. Ιδίως στα βόρεια, όπου αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων.

«Δεν θα υποκύψουμε. Αν τολμήσουν να προχωρήσουν σε διώξεις και σκοτωμούς Σέρβων, η Σερβία θα νικήσει. Μην διανοηθεί κάποιος να ξεκινήσει πογκρόμ κατά των Σέρβων όπως συνέβη στις 17 Μαρτίου του 2014 ή σε άλλες περιοχές της πρώην Γιουγκοσλαβίας γιατί δεν θα τους περάσει» προειδοποίησε ο Πρόεδρος της Σερβίας Βούτσιτς.

Άλλο ένα μέτωπο;

Οι φόβοι που εκφράζονται από διεθνείς αναλυτές είναι μήπως οι Δυτικοί θελήσουν να ανοίξουν άλλο ένα μέτωπο κατά των ρωσικών συμφερόντων. Αυτήν τη φορά στα Βαλκάνια ενάντια στην γεωγραφικά απομονωμένη Σερβία.

Οι Σέρβοι βέβαια, προετοιμάζονται εδώ και πολύ καιρό για κάτι τέτοιο. Έχουν μια αξιόλογη αμυντική βιομηχανία ιδίως για τον Στρατό Ξηράς. Και οι Ρώσοι δεν τους έχουν αφήσει στην τύχη τους . Το αντίθετο. Φροντίζουν (μαζί με τους Κινέζους) να τους εφοδιάζουν με τον απαραίτητο στρατιωτικό εξοπλισμό.

Δυστυχώς, όσο ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται είναι σίγουρο ότι θα ανοίξουν καινούργια μέτωπα, όπου υπάρχουν σοβαρά γεωπολιτικά ρωσικά συμφέροντα.

Και η Ελλάδα;

Ένα από αυτά θεωρείται η περιοχή της Βαλκανικής χερσονήσου. Η Ελλάδα άραγε, πόσο έτοιμη είναι να αντιμετωπίσει κάτι τέτοιο στα βόρεια σύνορά της; Ιδίως τώρα που ο Ερντογάν βγάζει τον στόλο του στην Α. Μεσόγειο για να μας προκαλέσει…

 

Νεότερη ενημέρωση   Μετά την επίσημη δήλωση της Ρωσίας ότι θα βοηθήσει με κάθε μέσο τη Σερβία, τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και οι Η.Π.Α. πίεσαν την Διοίκηση του Κοσόβου να αναβάλει την επιβολή των μέτρων κατά των Σέρβων κατοίκων. Η κατάσταση έχει αποκλιμακωθεί. Προς το παρόν…

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.