Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου 2024

Αχαΐα: Έλεγχοι σε 3.000 ζώα για πιθανή πανώλη

Share

Έλεγχοι σε 3.000 ζώα για πιθανή πανώλη.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κίνησε διαδικασίες με αποτέλεσμα να έχουν γίνουν έλεγχοι στη Δ. Ελλάδα σε περίπου 3.000 ζώα.

Στη έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε, αποφασίστηκε η λήψη επιπρόσθετων υγειονομικών μέτρων κατά τη μετακίνηση ζώων που προέρχονται από εκτροφές εκτός περιφέρειας, η εντατική κλινική διερεύνηση σε εκτροφές της περιοχής και η άμεση συνεργασία με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των λοιπών περιφερειών.

Για τους λόγους που πήρε την απόφαση έλεγχου σε αιγοπρόβατα:

«Πρώτα από όλα να ξεκαθαρίσουμε ότι πρόκειται για μια ασθένεια που δεν μεταδίδεται σε άνθρωπο, παρά μόνο σε ζώα και αφορά τα αιγοπρόβατα.

Όσo αφορά στα μέτρα, προληπτικά είπαμε να κάνουμε έλεγχους, μέχρι στιγμής έχουμε ελέγξει 3.000 ζώα σε όλη τη Δυτική Ελλάδα και δεν έχει βρεθεί κανένα κρούσμα. Θα συνεχίσουμε τους ελέγχους με στόχο να αποκλείσουμε την πιθανότατα να υπάρξει διασπορά στην περιφέρεια μας, κάτι που θα έχει δυσμενή συνέπεια σε σχέση με τον πληθυσμό των αιγοπροβάτων».

Για τη στήριξη της Δυτικής Ελλάδας στη Θεσσαλία:

«Υπάρχει συναγερμός από το σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα εστάλησαν κτηνίατροι της περιφέρειάς μας για να βοηθήσουν στη Θεσσαλία και στον έλεγχο που γίνεται.

Στη Θεσσαλία φαίνεται ότι έχουν δεχτεί αιγοπρόβατα από τη Ρουμανία, και ίσως από εκεί έχει προέλθει η πανώλη.

Επειδή τα φόρτια και οι μετακινήσεις συνεχίζονται, είναι πιθανό να υπάρξει κρούσμα και για αυτό λάβαμε τα μέτρα με βάση υγειονομικούς κανόνες.

Μετά από πρόταση του υπουργείου, πήραμε επιπλέον απόφαση, εφόσον εισαχθεί ζώο από το εξωτερικό, να παραμείνει 21 μέρες σε συγκεκριμένο σημείο ώστε να μπορούμε να ελέγξουμε αν έχουμε κρούσμα ή όχι.

 Για αν φτάνει το προσωπικό για να γίνουν έλεγχοι;

«Αν ήμασταν σίγουροι ότι τα ζώα ελέγχονται στο 100% πριν έρθουν στην Ελλάδα, τότε οι υπηρεσίες μας είναι κατάλληλες να προλάβουν τους ελέγχους.

Ξέρουμε, όμως, ότι πολλές φορές κάποιοι επιτήδειοι κάνουν παράνομες μεταφορές και αυτό είναι το κλειδί για μετάδοση ασθενειών.

Ως Περιφέρεια κάνουμε και θα συνεχίσουμε τους ελέγχους στα ζώα και μακροσκοπικά και με αιμοληψία για να είμαστε όσο το δυνατόν πιο σίγουροι ότι δεν έχουμε πρόβλημα».

Πηγή: ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Άλλες ειδήσεις