«Προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ»!
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ανοικτός σε συνεργασίες με βάση ένα κοινό πρόγραμμα, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στην καλπη, ενώ μίλησε για προοδευτική κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή των εκλογών, με το σύστημα της απλής αναλογικής.
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε την είσοδό του στον χώρο του συνεδρίου στις 19.30, καταχειροκροτούμενος από την πλειονότητα των συνέδρων.
Στο τιμητικό προεδρείο – με πρόεδρο τον Γιάννη Δραγασάκη -βρίσκονται μεταξύ άλλων οι ηθοποιός Μαριάννα Τουμασάτου και η τραγουδίστρια Τανια Τσανακλίδου.
Υπήρχε μια κενή θέση στο προεδρείο για τον γνωστό αντιστασιακό Μίμη Δαρειώτη, ο οποίος πέθανε τον Φεβρουάριο του ‘22. «Αθανατος», φώναξαν οι παρευρισκόμενοι.
H ομιλία Τσίπρα
Ως πολιτική δύναμη με θετικό λόγο και προοδευτικό πρόσημο για την κοινωνία, αλλά και τεκμηριωμένο πρόγραμμα παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία το κόμμα του, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο 3ο Συνέδριο.
Απευθύνοντας ευρύ κάλεσμα στις προοδευτικές δυνάμεις, με εμφανή αυτοκριτική διάθεση για τα πεπραγμένα της διακυβέρνησής του, αλλά και απευθύνοντας δριμύ κατηγορώ προς την κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να σαλπίσει «την αρχή της αντίστροφης μέτρησης για μια προοδευτική κυβέρνηση που έχει ανάγκη ο τόπος», δίνοντας παράλληλα τον τόνο για ισχυρές αλλαγές στο εσωτερικό του κόμματός του.
Αναλύοντας ακόμα τη διεθνή συγκυρία, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επέρριψε ευθύνες σε πολλές και διαφορετικές κατευθύνσεις για τη Ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία, προειδοποίησε για το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γαλλία και χαρακτήρισε ως «πατριωτικό καθήκον» τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Δηλώνοντας, επιπλέον, τεχνικά έτοιμος για την επιστροφή στην εξουσία, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε 5 δεσμεύσεις του κόμματος για τις 100 πρώτες ημέρες προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας, ενώ απαρίθμησε νομοσχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τα οποία σκοπεύει να καταργήσει, αν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιστρέψει στην εξουσία.
Παράλληλα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έδωσε εκ νέου περιεχόμενο στο πρώην σύνθημα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, αναφέροντας το «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» συνιστά «εκ νέου το δίλλημα της εποχής μας», αφού «οι ανισότητες διευρύνονται, οι παγκόσμιες απειλές αναδύονται ξανά μαζί με τις αλλεπάλληλες κρίσεις».