Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου 2024

ΚΚΕ για πυρόπληκτες περιοχές σε Αχαΐα – Ηλεία: «Άμεσα να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των πληγέντων!»

Share

ΚΚΕ για πυρόπληκτες περιοχές σε Αχαΐα – Ηλεία.

Σε ανακοίνωση της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ αναφέρονται τα εξής:

Περιοδείες κλιμακίων του ΚΚΕ και συναντήσεις με τους Δημάρχους και λαϊκούς φορείς με επικεφαλής τον Ν. Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που άφησε πίσω τους η καταστροφική δασική πυρκαγιά που έπληξε περιοχές του Δήμου Ερυμάνθου στην Αχαΐα και την Πηνεία του Δήμου Ήλιδας στην Ηλεία, αλλά και η αποφυγή παρόμοιων συμβάντων με έργα στο αμέσως επόμενο διάστημα, αναδείχθηκε στις περιοδείες που πραγματοποίησαν κλιμάκια του ΚΚΕ την Παρασκευή και το Σάββατο.

Με επικεφαλής τον Νίκο Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις και στις δύο περιοχές, όπου έγιναν συναντήσεις με τους Δημάρχους Ερυμάνθου Θοδωρή Μπαρή και Ήλιδας Χρήστο Χριστοδουλόπουλο, καθώς και με λαϊκούς φορείς.

Απροστάτευτοι με τα προβλήματα να παραμένουν…

Στην περιοδεία της Παρασκευής στο Δήμο Ερυμάνθου, συμμετείχε, μεταξύ άλλων και η αντιδήμαρχος Πατρέων Αναστασία Τογιοπούλου.

Από τις συζητήσεις που έγιναν με κατοίκους στο Ίσωμα, στου Κάλφα κ.α. περιοχές, αναδείχθηκαν για ακόμη μία φορά, τα ελλιπέστατα μέτρα πυροπροστασίας των περιοχών τους, με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και των προηγούμενων, με τα αποτελέσματα να είναι ορατά.

Σε έναν ορεινό και σε πολλές περιοχές δασικό Δήμο, με έντονη την κτηνοτροφική και αγροτική δραστηριότητα, είναι σχεδόν ανύπαρκτες οι αντιπυρικές ζώνες, ενώ ακόμη και την ώρα της φωτιάς, σημειώθηκαν μεγάλα προβλήματα.

Καταγγέλθηκε η καθυστέρηση δράσης εναέριων μέσων, με αποτέλεσμα οι φλόγες να πάρουν μεγάλες διαστάσεις καταστρέφοντας σπίτια (τουλάχιστον 10 έχουν υποστεί έως και πολύ σοβαρές ζημιές), ποιμνιοστάσια, αυτοκίνητα, αγροτοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και μηχανήματα, αποθήκες ζωοτροφών και καλλιέργειές τους.

Επίσης, κάηκαν ελιές, αμπέλια, δασικές εκτάσεις με τις συνολικές ζημιές, να υπολογίζονται συνολικά σε περίπου 40.000 στρέμματα και στους δύο νομούς.

Ακόμη και σήμερα, μία και πλέον εβδομάδα μετά τη φωτιά, το νερό δεν πίνετε, εφόσον μετά και τις ζημιές στο δίκτυο, αλλά και της στάχτης, απαιτείται καθαρισμός δεξαμενών, σωλήνων κ.α. υδραυλικών εγκαταστάσεων.

Πρόκειται για ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αναφέρθηκαν στις συναντήσεις με τους κατοίκους, όπως και αυτό της έλλειψης ζωοτροφών, ζητήματα που αναφέρθηκαν επίσης και στη συνάντηση με εκπροσώπους του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου και
τον Δήμαρχο.

Όπως είπε, επιπλέον ο Δήμαρχος, από τα 800.000 ευρώ που ζητήθηκαν από την Δημοτική Αρχή για έργα πυροπροστασίας για φέτος, εγκρίθηκαν 200.000 και αυτά μετά την καταστροφική πυρκαγιά!

Στου Κάλφα, όπου είχε τις μεγαλύτερες ζημιές σε σπίτια και εγκαταστάσεις, έγινε συνάντηση με το πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας αλλά και τους επικεφαλής του παραρτήματος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου. Εκτός όλων των άλλων, τονίστηκε έντονα και η ανάγκη άμεσων αντιπλημμυρικών έργων.

Το χωριό, όπως και άλλες περιοχές εντός των ορίων του Δήμου, αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα τα οποία θα οξυνθούν με τις πρώτες βροχές, σημειώνοντας την ανάγκη οι εργασίες να ξεκινήσουν άμεσα.

«Πετά το… μπαλάκι στην ατομική ευθύνη!»

«Το κρίσιμο είναι να κινηθεί άμεσα ο κρατικός μηχανισμός για τις αποκαταστάσεις των προβλημάτων που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά, γιατί ο χρόνος περνάει και είναι εις βάρος του λαού της περιοχής», σημείωσε η Αναστασία Τογιοπούλου, μετά την περιοδεία και αναφερόμενη στη γενικότερη κατάσταση, καυτηρίασε:

«Το κράτος και με τα τελευταία κυβερνητικά μέτρα, αντί να προστατεύει την περιουσία και το βιός του λαού, αποποιείται τις ευθύνες του και πετά το «μπαλάκι», στην ατομική ευθύνη.

Δεν είναι δυνατόν να ζητά από κάθε έναν ιδιώτη που έχει σπίτι, οικόπεδο ή οποιαδήποτε άλλε εγκατάσταση σε απόσταση 300 μέτρων από δάση, να εκτελεί μελέτες πυρασφάλειας και να εφαρμόζει τα μέτρα που αυτές προβλέπουν υπό την απειλή μάλιστα αυστηρών προστίμων, γιατί τα έξοδα είναι μεγάλα και κανείς δεν μπορεί να τα πληρώσει.

Αντί να διασφαλίσει η κυβέρνηση στην παρούσα φάση, μέτρα προστασίας για όλους, ρίχνει την ευθύνη σε κάθε έναν ιδιώτη.

Έτσι ακόμη και ιδιοκτήτες διαμερισμάτων σε πολυκατοικίες κοντά στο κέντρο της Πάτρας, είναι υποχρεωμένοι να υλοποιήσουν και να εφαρμόσου αντίστοιχες μελέτες, επειδή απέχουν λιγότερα από 300 μέτρα από το Δασύλλιο!

Την ίδια ώρα, αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα η προστασία του λαού διαχρονικά, δεν δίνονται χρήματα για τα αναγκαία έργα, όπως πχ στο Δήμο Ερυμάνθου που τα 200.000 ευρώ για την έκταση και τις ανάγκες του, μετά τα πρώτα πολύ σοβαρά γεγονότα, αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό».

Στο ίδιο έργο… θεατές πολλές φορές!

Στην περιοδεία που πραγματοποιήθηκε στην Ήλιδα το Σάββατο, μεταξύ άλλων συμμετείχε και η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας, Νατάσα Παναγιωτάρα.

Πραγματοποιήθηκε συζήτηση με τον Δήμαρχο στην πόλη, ενώ ακολούθησε επίσκεψη σε Μαζαράκι, Σιμόπουλο, όπου έγιναν συζητήσεις με τους προέδρους των χωριών, όπως και με κατοίκους, ενώ περιοδεία έγινε και στο Λάττα.

Έκδηλη ήταν η αγανάκτηση στα χωριά, αφού δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα και αυτών των περιοχών, παρόμοια περιστατικά.

Όπως καυτηριάστηκε, έχουν έρθει αντιμέτωπα με το ίδιο… έργο πολλές φορές στο παρελθόν, χωρίς μέχρι σήμερα να λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα προστασία της ζωής και της περιουσίας τους, ενώ αν δεν υπήρχε η δική τους μεγάλη κινητοποίηση την ώρα της πυρκαγιάς, οι ζημιές θα ήταν ακόμη μεγαλύτερες από τα υπολογιζόμενα 10.000 καμένα στρέμματα στην Πηνεία και τα έως και σήμερα τουλάχιστον 600 δηλωμένα νεκρά ζώα, κύρια αιγοπρόβατα.

Από τις φλόγες καταστράφηκαν περίπου 11 αγροτοκτηνοτροφικές μονάδες και ποιμνιοστάσια, καθώς και καλλιέργειες ελιάς και ζωοτροφών. Όπως και στον Ερύμανθο, έτσι και στην τελευταία περιοχή, εκφράστηκε η ανάγκη αποστολής, άμεσα, ζωοτροφών.

Επιπλέον, απαιτήθηκαν μέτρα αντιπυρικής προστασίας για το υπόλοιπο της θερινής περιόδου, αλλά και αντιπλημμυρικά – αντικατολισθητικά έργα πριν την έναρξη των βροχοπτώσεων.

Περιοδεία πραγματοποιήθηκε από το κλιμάκιο του ΚΚΕ και σε Μυρτιά, Αλποχώρι του Δήμου Πύργου, όπου οι καταστροφές εκτιμώνται περίπου στα 900 στρέμματα ανάμεσά τους και καλλιέργειες.

Στις συναντήσεις που έγιναν με τους προέδρους των δύο Τοπικών Κοινοτήτων και στις οποίες συμμετείχε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, Θανάσης Βομπίρης, έκδηλη ήταν η ανησυχία για το αν θα μπορέσουν να αποζημιωθούν οι πληγέντες από ζημιές που σημειώθηκαν σε ελαιόδεντρα, λόγω του κανονισμού του ΕΛΓΑ που προβλέπει ότι αυτές πρέπει να ξεπερνούν το 30% των συνολικών εκτάσεων.

Από την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, απαιτήθηκε να μην υπάρξει καμιά τέτοια εξαίρεση, να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ κι αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, να εξασφαλιστούν χρηματοδοτήσεις για αποζημιώσεις από άλλους πόρους, άμεσα. Παράλληλα, από την ΟΑΣΗ επισημάνθηκε πως οργανώνονται ενημερώσεις στα χωριά και κινητοποιήσεις προς κάθε αρμόδιο φορέα, το αμέσως επόμενο διάστημα.

Όχι ξανά «δάκρυα» πάνω από τα καμένα

Σε δήλωσή της μετά και τις περιοδείες, η πρόεδρος του ΕΚ Αμαλιάδας, Νατάσσα Παναγιωτάρα, τόνισε: «Αναδείχθηκαν, για ακόμη μία φορά, οι μεγάλες ελλείψεις τόσο στο προσωπικό των υπηρεσιών πρόληψης όπως τα Δασαρχεία, όσο και καταστολής.

Δεν γίνεται να χύνονται «δάκρυα» κάθε φορά πάνω από τα καμένα. Υπάρχουν ευθύνες και βαραίνουν κυβερνήσεις, περιφερειακές και τοπικές αρχές και γι’ αυτά τα ζητήματα. Από εκεί και πέρα, επείγει άμεσα να ληφθούν μέτρα για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους οι πληγέντες. Ως συνδικαλιστικός φορέας, θα είμαστε μπροστά και μαζί σε ό,τι απαιτείται και το επόμενο διάστημα».

«Άμεσα να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των πληγέντων!»

«Από τις πρόσφατες πυρκαγιές καταγράφηκαν σημαντικές ζημιές στο περιβάλλον, σε ζωικό κεφάλαιο, αγροτικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, οικίες, μηχανήματα κ.α.», ανέφερε μετά τις περιοδείες ο Νίκος Καραθανασόπουλος,

προσθέτοντας:

«Αποτυπώθηκε έντονα η απουσία του κρατικού μηχανισμού για την πρόληψη των πυρκαγιών αλλά και κατά την καταστολή τους. Τις περιουσίες τους τις έσωσαν οι ίδιοι οι κάτοικοι, με τη μάχη που έδωσαν.

Αυτήν την ώρα, άμεσα πρέπει να προχωρήσουν οι καταγραφές των ζημιών, να δοθούν αποζημιώσεις στο 100% αυτών χωρίς όρους και προϋποθέσεις για τους πληγέντες.

Επίσης, τώρα με ευθύνη κάθε κρατικού φορέα να αποσταλούν ζωοτροφές λόγων των ζημιών σε καλλιέργειές τους και χώρους αποθήκευσης, να αποκατασταθούν ζητήματα με την υδροδότηση όπου υπάρχουν.

Χωρίς δεύτερη σκέψη, να προχωρήσουν έστω και τώρα, μέτρα πυροπροστασίας και πυρασφάλειας σε όλες τις περιοχές, με ευθύνη του κράτους, μπροστά και στο υπόλοιπο καλοκαίρι.

Από τώρα, τέλος, να υπάρξει ο απαραίτητος σχεδιασμός και να εκτελεστούν εκείνα τα έργα που αφορούν την αντιπλημμυρική προστασία του λαού και της περιουσίας του, πριν εμφανιστούν άλλα νέα προβλήματα με τις πρώτες βροχοπτώσεις.

Γι’ αυτά όπως κι άλλα θέματα, το ΚΚΕ θα πρωταγωνιστήσει για να προχωρήσουν.

Χρειάζεται όμως παράλληλα αυτά, να γίνουν υπόθεση του ίδιου του λαϊκού παράγοντα, της οργανωμένης πάλης αγροτών και κτηνοτρόφων, μέσα από τους Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες τους.

Σε αυτή την κατεύθυνση, οι κομμουνιστές θα είναι μπροστά, όπως και μέχρι σήμερα πράττουν».

Διαβάστε περισσότερα

Άλλες ειδήσεις