Ανοίγει νέο πρόγραμμα κατάρτισης για επαγγελματίες αγρότες.
Η νέα δράση έχει συνολικό προϋπολογισμό 1,89 εκατ. ευρώ, πρόκειται να υλοποιηθεί σε όλες τις περιφέρειες της χώρας και ωφελούμενοι θα είναι 3.192 άτομα, στα οποία εξειδικευμένα στελέχη, θα τους παρέχουν και βιωματική εκπαίδευση στο αντικείμενο της δραστηριότητάς τους.
«Το πρόγραμμα διαρθρώνεται σε τέσσερα πεδία. Τη φυτική παραγωγή, τη ζωική παραγωγή, τη μελισσοκομία και τη συνδυαστική παραγωγή, με διάρκεια 90 ώρες, εκ των οποίων το 40% θα αφορά σε υποχρεωτική παρακολούθηση στο πεδίο, ώστε να υπάρχει πρακτική άσκηση.
Επίσης, για όσους το παρακολουθήσουν θα παρέχεται σχετική βεβαίωση», είπε ο γενικός διευθυντής αγροτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης του ΕΛΓΟ – Δήμητρα, Σ. Σταχτιάρης, παρουσιάζοντας τη σχετική πρωτοβουλία, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τη διάχυση των αποτελεσμάτων του υπομέτρου 6.1 για την κατάρτιση των νέων αγροτών, προϋπολογισμού 14,57 εκατ. ευρώ, μέσω του οποίου εκπαιδεύτηκαν 14.668 νέοι γεωργοί σε μαθήματα συνολικής διάρκειας 150 ωρών με συνάφεια με το αντικείμενο της εκμετάλλευσης.
Στο πλαίσιο της ενημερωτικής ημερίδας αναφέρθηκε, ακόμη, πως ο ΕΛΓΟ – Δήμητρα θα πυκνώσει τα ταχύρρυθμα 4ήμερα σεμινάρια για επαγγελματίες αγρότες, που ξεκίνησε να υλοποιεί από την περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου, παρέχοντας εξειδικευμένη πληροφόρηση για ζητήματα όπως η διαχείριση και η οικονομία στις ζωοτροφές και η ορθολογική χρήση φυτοφαρμάκων και νερού, αλλά και γνώσεις γύρω από την επιχειρηματικότητα, το marketing και το branding.
Και σε αυτή την περίπτωση, περί το 60% με 70% της διάρκειας των σεμιναρίων αφορά πρακτική άσκηση στο πεδίο. Όπως μάλιστα αναφέρθηκε, κατά την πιλοτική πρώτη δράση έγιναν ταχύρρυθμα πάνω στην ελαιοκομία και τη μελισσοκομία, σε αγρότες νησιών όπως η Σάμος, η Μυτιλήνη, η Χίος και η Λήμνος, ενώ υπάρχουν επαφές και με άλλες περιφέρειες της χώρας για να πραγματοποιηθούν ανάλογα σεμινάρια, προσαρμοσμένα στις τοπικές ανάγκες και φαίνεται πως θα ακολουθήσουν η Κεντρική Ελλάδα, τα Ιόνια Νησιά και η Πελοπόννησος.
«Η Ελλάδα είναι ουραγός στην κατάρτιση και εκπαίδευση αγροτών στην Ευρώπη κι αυτό είναι κάτι που θέλουμε να αντιστρέψουμε όχι όμως με τον τρόπο που γινόταν έως τώρα, με βαριεστημένους καταρτιζόμενους σε μια αίθουσα με έναν πίνακα, αλλά με πρακτική κατά 60% – 70% στο πεδίο, από επιτυχημένους επαγγελματίες στον κλάδο τους, καθώς και από ειδικούς επιστήμονες», ανέφερε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ – Δήμητρα, Σέρκος Χαρουτουνιάν.
Εξηγώντας το λόγο για τον οποίο ο Οργανισμός δίνει ιδιαίτερο βάρος στην Κεντρική Μακεδονία για τις δράσεις του, ο κ. Χαρουτουνιάν, είπε πως πρόκειται για την καρδιά του εγχώριου πρωτογενή τομέα, αφού τοπικά εκτρέφεται το 27% των βοοειδών, παράγεται το 45,2% του αγελαδινού γάλακτος, καταγράφεται το 20% εκτροφής προβάτων, είναι πρώτη περιφέρεια στη μελισσοκομία με 17% της συνολικής παραγωγής μελιού και τρίτη σε παραγωγή χοίρων, ενώ διαθέτει το 16% εκτάσεων γεωργικής εκμετάλλευσης και το 19,2% των απασχολούμενων στον αγροτικό τομέα.
Στην ανάγκη να ανανεωθεί το ανθρώπινο δυναμικό στον πρωτογενή τομέα, από αγρότες και κτηνοτρόφους οι οποίοι θα έχουν τη γνώση να πάνε τη χώρα ένα βήμα πιο μπροστά, να φέρουν την καινοτομία και να αποκτήσουν καλύτερο εισόδημα για την οικογένειά τους, αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σημειώνοντας πως «ετοιμάζουμε πολλά προγράμματα προώθηση της ευφυούς γεωργία με μεγάλους προϋπολογισμούς, αλλά οι αγρότες θα πρέπει να έχουν τεχνογνωσία για να τα αξιοποιήσουν».
Εστιάζοντας στο πρόγραμμα νέων αγροτών προϋπολογισμού 420 εκατ. ευρώ, στο οποίο «προσδοκούμε να ενταχθούν περίπου 12.500 – 13.000 νέοι αγρότες», ο υφυπουργός θύμισε πως έχει προβλεφθεί διπλάσιο ποσό επιδότησης, από 17.000 σε 35.000 ευρώ και πως άλλαξαν και οι διαδικασίες προκειμένου να αποφευχθεί η γραφειοκρατία και η ταλαιπωρία των ενδιαφερόμενων.
«Έχει καταργηθεί ο φυσικός φάκελος και από τα εννέα δικαιολογητικά, μόνο το 1 απαιτεί φυσική παρουσία, η αξιολόγηση θα γίνει ψηφιακά, το μητρώο των αξιολογητών έχει διευρυνθεί και τα αποτελέσματα με τις πρώτες εντάξεις θα τα έχουμε σε 6-7 μήνες, αντί για 9 έως 14 μήνες που ίσχυε έως τώρα», τόνισε.
«Η καλύτερη επένδυση, είναι η επένδυση στη γνώση και ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ αποτελεί τον καλύτερο αρωγό της πολιτείας προς αυτήν την κατεύθυνση», ανέφερε από την πλευρά του ο έτερος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Περισσότερη κατάρτιση, ζήτησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών, Νίκος Παυλονάσιος, ο οποίος τόνισε πως δεν είναι δυνατό να θέλει κάποιος να γίνει κομμωτής και να παρακολουθεί διετή φοίτηση με πρόσθετη πρακτική και όταν πρόκειται για νέο αγρότη, να αρκούν μαθήματα λίγων ωρών ειδικά σε μία περίοδο που η γεωργία είναι περισσότερο απαραίτητη από ποτέ.