Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2024

Έρχονται δεκάδες πρόστιμα σε για ακάθαρτα οικόπεδα στην Πάτρα

Share

Έρχονται δεκάδες πρόστιμα σε για ακάθαρτα οικόπεδα από κλιμάκια του Δήμου Πατρέων.

Επίσης, σε όσους πετούν τα χόρτα, τα κλαδιά και το γκαζόν που μαζεύουν από τους κήπους τους ή τις αυλές τους, σε κοινόχρηστους χώρους.

Όταν τα οικόπεδα δεν καθαρίζονται, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τα σπίτια που βρίσκονται στην κάθε περιοχή σε περίπτωση φωτιάς.

Νωρίτερα η αντιπυρική

Η αντιπυρική περίοδος ξεκινάει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά φέτος (15 Απριλίου), καθώς λόγω της υψηλής θερμοκρασίας και των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, αυτό κρίθηκε απαραίτητο.

Ο Δήμος, η Περιφέρεια και οι συναρμόδιοι φορείς έχουν προχωρήσει στην ολοκλήρωση του σχεδιασμού της αντιπυρικής περιόδου, με τη συμβολή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, θέτοντας σε εφαρμογή τα μέτρα που έχουν οριστεί.

Όπως διαβεβαιώνουν στη δημοτική αρχή αυτή τη φορά θα πέσουν πρόστιμα και θα είναι ιδιαίτερα αυστηρά, με βάση την κείμενη νομοθεσία και για τις δύο περιπτώσεις, δηλαδή και για τους ιδιοκτήτες οικοπέδων που δεν τα καθαρίζουν και για όσους καθαρίζουν τους κήπους τους και πετούν τα απορρίμματα από αυτούς σε κοινόχρηστους χώρους.

Το ύψος των προστίμων

Σε ότι αφορά την πρώτη περίπτωση ο Δήμος ευελπιστεί ότι οι ιδιοκτήτες οικοπέδων θα ανταποκριθούν και μάλιστα σε έγκαιρο χρόνο. Διαφορετικά το πρόστιμο που προβλέπεται ξεκινάει από τα 200 ευρώ, ανεξάρτητα από την έκταση του στρέμματος του και από εκεί και μετά προστίθενται 50 λεπτά το τετραγωνικό, συν τα χρήματα που θα πρέπει να δοθούν στο συνεργείο του Δήμου για την εργασία του.

Ανάλογο είναι το ύψος των προστίμων και στις περιπτώσεις όσων πετούν τα απορρίμματα από τις εργασίες των κήπων και των αυλών τους στους δρόμους και στις πλατείες ή γενικότερα στους κοινόχρηστους χώρους.

Ειδικότερα, το περσινό καλοκαίρι τα συνεργεία του Δήμου πέρυσι έτρεχαν και δεν έφταναν για να μαζέψουν τα «βουνά» από τα πεταμένα κλαδιά, τα χόρτα, το γκαζόν που είχαν δημιουργηθεί από αυτή τη συμπεριφορά ορισμένων συνδημοτών, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις δεν ειδοποιούσαν καν την αρμόδια δημοτική υπηρεσία για να τα μαζέψει.

Ξεκάθαρος ο Μ. Αναστασίου

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό» τονίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μιχάλης Αναστασίου. «Δεν είναι θέμα συγκέντρωσης χρημάτων από πλευράς μας, αλλά δεν θα αφήσουμε να κινδυνέψουν σπίτια, περιουσίες και ολόκληρες γειτονιές επειδή κάποιοι έτσι διευκολύνονται και έχουν αυτή την κακή νοοτροπία. Θα είμαστε αυστηροί, κάνοντας αρχικά συστάσεις και ρίχνοντας στη συνέχεια πρόστιμα σε όποιους δεν καταλαβαίνουν».

Οι έλεγχοι που θα γίνουν θα αφορούν σε πρώτη φάση περιοχές, εκτός κέντρου, όπου υπάρχουν δεκάδες οικόπεδα ιδιωτών που θα πρέπει άμεσα να καθαριστούν, αλλά και σπίτια με αυλές και κήπους που είχε παρατηρηθεί το φαινόμενο με τα «βουνά» από πράσινα απορρίμματα. Περιοχές όπως το Ρίο, ο Καστελόκαμπος, τα Συχαινά, η Αρόη, η Εγλυκάδα, αλλά και οι πρώην Καποδιστριακοί Δήμοι.

Με μόλις 17 υπαλλήλους

Το πρόβλημα είναι σημαντικό αφού αν δεν υπάρξει ένα δραστικό μέτρο, τα ακαθάριστα οικόπεδα και τα «βουνά» από κλαδιά και χόρτα στους κοινόχρηστους χώρους θα μείνουν για αρκετό καιρό έτσι.

Βλέπετε ο Δήμος δεν έχει το ανάλογο έμψυχο δυναμικό για να μπορέσει να ανταποκριθεί σε αυτόν τον όγκο δουλειάς. «Έχουμε 17 υπαλλήλους για 334.000 στρέμματα που βρίσκονται στην επικράτεια του Δήμου. Τι να πρωτοκάνουμε;» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασίου.

Ζαΐμης: Ανοικτή η απαγόρευση πρόσβασης σε δασικές περιοχές τις κρίσιμες μέρες

Σε ετοιμότητα όμως βρίσκεται και από την δική της πλευρά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, με τον αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας, Φωκίων Ζαΐμη, να κάνει λόγο και αυτός μιλώντας στον Max Fm και στο Lepanto T.V. για άμεση ανάγκη της κρατικής ενίσχυσης στους ΟΤΑ, στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας και της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου.

O κ. Ζαΐμης τόνισε επίσης ότι θα ήταν καλό να γίνουν ακόμα πιο αυστηρά τα μέτρα και η απαγόρευση για την καύση ξύλων και χόρτων μετά από αγροτικές εργασίες να ξεκινήσει πιο νωρίς από άλλες χρονιές αφού πλέον οι συνθήκες για την αντιπυρική προστασία έχουν αλλάξει εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

«Ένα μεγάλο ποσοστό των φωτιών προέρχονται είτε από εμπρησμό, είτε ύστερα από αγροτικές εργασίες, οπότε ο ανθρώπινος παράγοντας παίζει σημαντικό ρόλο και για αυτό τον λόγο θα πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας».

Ο ίδιος δεν απέκλεισε ακόμα και την περίπτωση όταν ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος, αν χρειαστεί, να αποκλειστεί η πρόσβαση για τους δημότες στα αστικά και στα περιαστικά δάση, για μερικό διάστημα, κυρίως για τις ημέρες εκείνες που θα είναι στο «πορτοκαλί» και στο «κόκκινο» ο κίνδυνος πυρκαγιών στην περιοχή.

«Είναι κάτι που θα μπορούσαμε να το εφαρμόσουμε και εμείς» σχολίασε σχετικά ο κ. Ζαΐμης, αναφερόμενος στο μέτρο αυτό που ήδη έχει αποφασιστεί σε άλλες περιοχές όπως η Αττική, με σκοπό πάντα την προστασία των δασών και των κοντινών συνοικιών σε αυτά.

Ένα τέτοιο μέτρο θα απαγόρευε την πρόσβαση σε περιαστικά δάση όπως αυτό του Δασυλλίου, του Γηροκομείου σε ότι αφορά τον Δήμο Πατρέων ή της Καλόγριας στην περίπτωση της Δυτικής Αχαΐας.

«Είμαστε έτοιμοι…»

«Είμαστε έτοιμοι για την αντιπυρική περίοδο και έχουμε κάνει όλο αυτό το διάστημα αλλεπάλληλες συσκέψεις, τόσο με την πυροσβεστική υπηρεσία, όσο και με εθελοντές» ανέφερε μεταξύ άλλων, προσθέτοντας:

«Είναι δεδομένο ότι ο εξοπλισμός που έχουμε δεν φτάνει. Χρειαζόμαστε ενίσχυση σε υδροφόρες, προσπαθούμε όσο μπορούμε και όσο περνάει από το χέρι μας να βελτιώσουμε το όλο σύστημα και ταυτόχρονα να στραφούμε σε ορισμένες έξυπνες καινοτομίες – λύσεις που αφορούν τον τομέα της πρόληψης ο οποίος είναι και ο πιο σημαντικός για την Πολιτική Προστασία».

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος* Του Ανδρέα Κολλιόπουλου

Πηγή: dete.gr

Διαβάστε περισσότερα

Άλλες ειδήσεις