Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2024

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ – ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο απεφάνθη ομόφωνα ότι οι Πολιτείες δεν μπορούν να αποκλείσουν τον Τραμπ!

Share

Το Ανώτατο Δικαστήριο είπε πριν λίγο ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τον Τραμπ από υποψήφιο για την προεδρεία των ΗΠΑ.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, DC – Το Κολοράντο δεν μπορεί να αποκλείσει τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ από το να εμφανιστεί στο ψηφοδέλτιο του 2024, αποφάσισε ομόφωνα τη Δευτέρα το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Σε μια ιστορική απόφαση, το Ανώτατο Δικαστήριο δήλωσε ότι μόνο το Κογκρέσο μπορεί να αποκλείσει έναν υποψήφιο από το ψηφοδέλτιο χρησιμοποιώντας τη «Ρήτρα της εξέγερσης» της Δέκατης Τέταρτης Τροπολογίας, ανατρέποντας μια γνωμοδότηση 4-3 τον Δεκέμβριο από το Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο ότι η διάταξη απαγορεύει στον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να εμφανιστεί στο ψηφοδέλτιο για την προεδρία το 2024.

Η απόφαση αυτή ανέτρεψε εν μέρει προηγούμενη απόφαση του Νοεμβρίου, σύμφωνα με την οποία ο Τραμπ δεν είναι αξιωματούχος των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως ορίζεται από τη Δέκατη Τέταρτη Τροπολογία, και ότι η τροπολογία δεν μπορεί επομένως να χρησιμοποιηθεί για να αποκλειστεί η συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο των προκριματικών εκλογών του Κολοράντο.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφαίνεται σχετικά με το άρθρο 3 της Δέκατης Τέταρτης Τροπολογίας.

Το δικαστήριο ανακοίνωσε:

Προτεινόμενη από το Κογκρέσο το 1866 και επικυρωμένη από τις Πολιτείες το 1868, η Δέκατη Τέταρτη Τροπολογία επέξέτεινε την ομοσπονδιακή εξουσία σε βάρος της αυτονομίας των πολιτειών και έτσι άλλαξε ριζικά την ισορροπία της πολιτειακής και ομοσπονδιακής εξουσίας που είχε επιτευχθεί από το Σύνταγμα. (…)

Το δικαστήριο συνέχισε:

Το άρθρο 3 λειτουργεί επιβάλλοντας σε ορισμένα άτομα μια προληπτική και αυστηρή ποινή -αποκλεισμό από την κατοχή ενός ευρέος φάσματος αξιωμάτων- και όχι χορηγώντας δικαιώματα σε όλους. Είναι επομένως αναγκαίο, όπως κατέληξε ο αρχιδικαστής Τσέισ και αναγνώρισε το ίδιο το Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο, να «εξακριβωθεί ποια συγκεκριμένα άτομα καλύπτονται» από τη διάταξη. (…)

Ο Τσέις συνέχισε να εξηγεί ότι για να επιτευχθεί αυτή η εξακρίβωση και να εξασφαλιστούν αποτελέσματα, είναι απαραίτητες οι διαδικασίες, τα αποδεικτικά στοιχεία, οι αποφάσεις και η εκτέλεση των αποφάσεων, περισσότερο ή λιγότερο τυπικές. (…)

Το Σύνταγμα εξουσιοδοτεί το Κογκρέσο να προδιαγράψει τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να γίνονται αυτές οι διαπιστώσεις. Η σχετική διάταξη είναι το Τμήμα 5, το οποίο επιτρέπει στο Κογκρέσο, με την επιφύλαξη φυσικά του δικαστικού ελέγχου, να εκδίδει “κατάλληλη νομοθεσία” για την “επιβολή” της Δέκατης Τέταρτης Τροπολογίας. (…)

Το δικαστήριο συνέχισε να σημειώνει ότι το Κογκρέσο το έκανε αυτό με την ψήφιση του νόμου περί επιβολής του 1870.

Η υπόθεση αυτή εγείρει το ερώτημα κατά πόσον οι Πολιτείες, εκτός από το Κογκρέσο, μπορούν επίσης να επιβάλλουν το άρθρο 3. Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οι Πολιτείες μπορούν να αποκλείουν πρόσωπα που κατέχουν ή επιχειρούν να κατέχουν πολιτειακά αξιώματα. Αλλά οι Πολιτείες δεν έχουν καμία εξουσία βάσει του Συντάγματος να επιβάλλουν το Τμήμα 3 όσον αφορά τα ομοσπονδιακά αξιώματα, ιδίως την Προεδρία. (…)

Η παραχώρηση στις Πολιτείες αυτής της εξουσίας θα ανέτρεπε την εξισορρόπηση της ομοσπονδιακής και της πολιτειακής εξουσίας που προβλέπει η Δέκατη τέταρτη τροπολογία. (…)

Επίσης, οι εναγόμενοι δεν έχουν εντοπίσει καμία παράδοση επιβολής του Τμήματος 3 από τις πολιτείες κατά ομοσπονδιακών αξιωματούχων ή υποψηφίων κατά τα έτη που ακολούθησαν την επικύρωση της Δέκατης Τέταρτης Τροποπλογίας Μια τέτοια έλλειψη ιστορικού προηγουμένου αποτελεί γενικά μια ενδειξη σοβαρού συνταγματικού προβλήματος με τη διεκδικούμενη εξουσία. (…)

Το συνονθύλευμα που θα προέκυπτε πιθανότατα από την επιβολή της πολιτειακής νομοθεσίας θα διέκοπτε τον άμεσο σύνδεσμο που οι διαμορφωτές θεώρησαν τόσο κρίσιμο μεταξύ της εθνικής κυβέρνησης και του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών στο σύνολό του. (…)

Η κ. Μπάρετ δήλωσε ότι η πλειοψηφία αποφάσισε περισσότερα από ό,τι ήταν απαραίτητο, και δεν θέλει να συμμετάσχει σε αυτό.

Ωστόσο, λέει επίσης: «Και οι εννέα δικαστές συμφωνούν για το αποτέλεσμα αυτής της υπόθεσης. Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να πάρουν οι Αμερικανοί στο σπίτι τους».

«Κατά την άποψή μας, καθένας από αυτούς τους λόγους είναι απαραίτητος για την παροχή μιας πλήρους εξήγησης για την απόφαση στην οποία καταλήγει ομόφωνα το Δικαστήριο».

Οι φιλελεύθερες δικαστές Σόνια Σοτομαγιόρ, Έλενα Κάγκαν και Κετάντζι Μπράουν Τζάκσον κατέθεσαν ξεχωριστή γνώμη συμφωνώντας με την απόφαση ότι καμία πολιτεία δεν μπορεί να αποκλείσει έναν ομοσπονδιακό υποψήφιο από το ψηφοδέλτιο.

BREITBART NEWS

Πηγή: NewsFireGR

Διαβάστε περισσότερα

Άλλες ειδήσεις