Έρχεται εργασιακό περιβάλλον που θα θυμίζει Εργασιακή Γαλέρα για τους φτωχοποιημένους Έλληνες;
Με την αγοραστική δύναμη των (έτσι και αλλιώς) χαμηλών μισθών στα …Τάρταρα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρνει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, σημμαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς εργασίας.
Φυσικά, εις βάρος των εργαζομένων. Το νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες δύο εβδομάδες.
Το νομοσχέδιο εισάγει ένα νέο πλαίσιο που επεκτείνει τη δυνατότητα ημερήσιας απασχόλησης έως και τις 13 ώρες, δίνει νέα δεδομένα για τις υπερωρίες και την εκ περιτροπής εργασία, ενώ ταυτόχρονα ψηφιοποιεί κρίσιμες διοικητικές διαδικασίες μέσω της Ψηφιακής Κάρτας.
Αλλαγές έρχονται και σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, με στόχο τον δραστικό περιορισμό των εργατικών ατυχημάτων αλλά και τη χρήση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας.
Οι βασικές διατάξεις αφορούν:
1. Στην δυνατότητα για εργασία έως και 13 ώρες ημερησίως σε έναν εργοδότη.
Έτσι, μετά τις 8 ώρες εργασίας, θα ισχύει η υπερεργασία κατά την 9η ώρα και η υπερωρία έως και τη 13η ώρα, ενώ έως σήμερα, ισχύει η δυνατότητα υπερωρίας έως και τη 12η ώρα.
Διατηρείται η ισχύουσα νομοθεσία όσον αφορά την υποχρέωση για 11άωρη ανάπαυση σε καθημερινή βάση και τον συνολικό εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας.
2. Στην δυνατότητα να υπερωριακής απασχόλησης σε όσους εργάζονται με συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας.
Το μέτρο αφορά όσους απασχολούνται με λιγότερες από πέντε ημέρες την εβδομάδα σε κλάδους απασχόλησης, όπως είναι η εστίαση.
Σε μια τέτοια περίπτωση, θα έχουν δικαίωμα να πραγματοποιούν υπερωρία, εάν οι συνθήκες εργασίας το απαιτούν.
3. Στην δυνατότητα απλοποίησης της διαδικασίας προσλήψεων, που θα γίνονται άμεσα με ηλεκτρονικό τρόπο, ακόμα και με χρήση ειδικής εφαρμογής από το κινητό του εργοδότη.
Το μέτρο αφορά κυρίως κλάδους όπως είναι η εστίαση και το catering, όπου έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να προκύπτει ανάγκη προσθήκης εργαζομένων σε αργίες ή Σαββατοκύριακα.
4. Στην δυνατότητα που θα έχει ο εργοδότης να αποδέχεται άμεσα τη λήξη μιας σύμβασης εργασίας.
5. Στην δυνατότητα ευέλικτης προσέλευσης στους χώρους εργασίας όπου χρησιμοποιείται η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, με απόκλιση έως 120 λεπτών, αφού συμφωνήσουν οι δύο πλευρές (εργοδότες και εργαζόμενοι).
6. Στην δημιουργία Ψηφιακού Φακέλου για κάθε Εργαζόμενο, όπου θα συγκεντρώνονται όλα τα απαραίτητα στοιχεία και τα δικαιολογητικά για την εργασία του. Επίσης μέσω της εφαρμογής myErgani θα αποστέλλονται τυχόν ειδοποιήσεις που αφορούν τη σχέση εργασίας του και τυχόν άλλα, γραφειοκρατικής φύσης ζητήματα.
7. Καταργούνται έντυπα, όπως είναι το Βιβλίο Αδειών, ο Ετήσιος Πίνακας Αδειών (Ε11) και ο Ετήσιος Πίνακας Προσωπικού (Ε4). Επίσης, θα πάψει να ισχύει η έντυπη τήρηση εγγράφων που υπάρχουν και ηλεκτρονικά.
8. Στην δυνατότητα αλλαγών στις άδειες των εργαζομένων με κατάτμηση της κανονικής άδειας σε περισσότερα από δύο μέρη.
Να σημειωθεί ότι σήμερα επιτρέπεται σπαστή άδεια μόνο κατ’ εξαίρεση σε δύο περιόδους, από τις οποίες η μία πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον 12 εργάσιμες ημέρες επί εξαήμερου και 10 εργάσιμες ημέρες επί πενθημέρου, μετά από έγγραφη αίτηση του εργαζομένου προς τον εργοδότη.
Με τη νέα διάταξη, ο εργαζόμενος θα μπορεί να «σπάσει» την άδειά του, σε συνεννόηση με τον εργοδότη.
Η ΕΣΕΕ (έμποροι) σε υπόμνημα προς την υπουργό Εργασίας Νίκη Κεραμέως συμφωνούν με το περίγραμμα του νομοσχεδίου, αλλά επισημαίνουν για την άδεια πως αν διατηρηθούν οι δύο περίοδοι, το μέτρο δεν θα αποδώσει τα αναμενόμενα.
Αντ’ αυτού προτείνει την κατάργηση των δύο περιόδων και την απόλυτη ελευθερία εργοδότη – εργαζόμενου να συμφωνούν από κοινού για την περίοδο που θα αποδοθεί η ετήσια άδεια εντός του έτους.
Εναλλακτικά, εφόσον επιλεγεί η διατήρηση των δύο περιόδων, προτείνει την επέκταση της θερινής περιόδου, ώστε να περιλαμβάνει το χρονικό διάστημα από τον Μάιο μέχρι και τον Οκτώβριο.
9. Στην κύρωση της Οδηγίας του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO – 155 Διεθνής Συνθήκη), που προβλέπει τη δημιουργία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος για την καταγραφή εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών. Το εν λόγω Σύστημα θα ονομάζεται ΗΡΙΔΑΝΟΣ.
10. Στο πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης των εργαζόμενων συνταξιούχων.
Το μέτρο αφορά τους συνταξιούχους που συνέχισαν να εργάζονται, εφόσον υποβάλουν στον ΕΦΚΑ αίτηση προσμέτρησης των επιπλέον ενσήμων τους στη σύνταξη.
Όταν υπερβαίνουν με τον επανυπολογισμό τα 1.436 ευρώ, δεν μπαίνουν στην παρακράτηση υπέρ ΕΑΣ του 3% και αντίστοιχα για τις μεγαλύτερες συντάξεις.
Πηγή www.bankingnews.gr