Τρίτη, 15 Ιουλίου 2025

Προς νέο «φιάσκο» η Ούρσουλα; Η Ε.Ε. χλεύαζε την συμφωνία δασμών Η.Β.-Η.Π.Α. αλλά τώρα μπορεί να οδηγηθεί σε πολύ χειρότερη!

Share

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν χλευάσει την συμφωνία μείωσης 10% των δασμών του Ηνωμένου Βασιλείου με τις ΗΠΑ ως δεύτερης κατηγορίας — ωστόσο, οι Βρυξέλλες τώρα αντιμετωπίζουν μια απειλή δασμού 30% από την πλευρά τους.

Μέχρι πριν από λίγες ημέρες, η συμφωνία του Ηνωμένου Βασιλείου για δασμούς 10% με τις ΗΠΑ γινόταν ευρέως αντιληπτή στις Βρυξέλλες ως μια μετριόφρων έκβαση.

του Δημήτρη Παπαφώτη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι αναζητούσε μια πιο συνολική ρύθμιση, η οποία να αντανακλά τη βαρύτητα της ενιαίας αγοράς της Ευρώπης και της θεσμικής της επιρροής.

Η πρώιμη αποδοχή του Ηνωμένου Βασιλείου σε όρους που φαίνονται τώρα συγκριτικά επιεικείς, μπορεί να θεωρηθεί από μερικούς περισσότερο ως αποτελεσματική διαπραγμάτευση παρά ως ατόπημα.

Στις 12 Ιουλίου, μια ειδοποίηση δασμού 30% στάλθηκε από τον Λευκό Οίκο στην Ε.Ε. και το Μεξικό. Το μήνυμα έφτασε μόλις 24 ώρες αφότου διαδόθηκε η φήμη για ένα πιθανό πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, το οποίο θα μπορούσε να παρουσιαστεί πριν από τις 13 Ιουλίου.

Αντί για αυτό, μια επιστολή με σταθερούς δασμούς έφτασε στις Βρυξέλλες, ξεκαθαρίζοντας ότι η παύση τελείωσε. Όπως σημείωσε το Brussels Signal στις 3 Ιουλίου, η χρονική στιγμή δεν θα έπρεπε να έχει προκαλέσει έκπληξη.

«Είτε λαμβάνεις μια επιστολή δασμού, είτε μια συμφωνία», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Βαργκ Φόλκμαν, αναλυτής πολιτικής οικονομίας στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πολιτικής, δήλωσε στο Brussels Signal στις 14 Ιουλίου: «Η Ε.Ε. ήταν σίγουρη ότι θα μπορούσε να πετύχει μια καλύτερη συμφωνία από το Ηνωμένο Βασίλειο και καθυστέρησε ώστε να την επιτύχει».

Επισήμανε, ωστόσο: «Κατά τις τελευταίες εβδομάδες η αίσθηση είναι ότι η συμφωνία που αντιμετωπίζει η Ευρώπη μπορεί να είναι ελαφρώς χειρότερη από εκείνη που πήρε το Ηνωμένο Βασίλειο».

Οι δηλώσεις και οι χειρισμοί της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναγνώρισε την επιστολή και επιβεβαίωσε ότι η Ε.Ε. θα συνεχίσει να αναστέλλει τα δικά της αντιμέτρα μέχρι τις αρχές Αυγούστου, ευθυγραμμίζοντας την χρονοδιάγραμμα με την προθεσμία του Αυγούστου 1 που είχε ορίσει η Ουάσινγκτον.

«Γι’ αυτό θα παρατείνουμε επίσης την αναστολή των αντιμέτρων μας μέχρι τις αρχές Αυγούστου και ταυτόχρονα θα συνεχίσουμε να προετοιμάζουμε περαιτέρω αντίμετρα για να είμαστε πάντα έτοιμοι», είπε στις 13 Ιουλίου.

Τη μέρα που η Ε.Ε. έλαβε την επιστολή, το γραφείο της δημοσίευσε επίσης μια δήλωση τονίζοντας ότι «η επιβολή δασμών 30% στις εξαγωγές της Ε.Ε. θα διαταράξει τις ζωτικές διατλαντικές αλυσίδες εφοδιασμού, προς βλάβη επιχειρήσεων, καταναλωτών και ασθενών και από τις δύο όχθες του Ατλαντικού».

Η Ε.Ε. επανέλαβε ότι «παραμένει έτοιμη να συνεχίσει τις συνομιλίες για την επίτευξη συμφωνίας μέχρι την 1η Αυγούστου», διατηρώντας το δικαίωμα να «διασφαλίσει τα συμφέροντα της Ε.Ε.» εφόσον απαιτείται.

Ο Επίτροπος Εμπορίου Σέφκοβιτς

Ένα παρόμοιο ύφος αποδόθηκε δύο ημέρες αργότερα, όταν ο Επίτροπος Εμπορίου Μάρος Σέφκοβιτς ενημέρωσε τον τύπο μετά από συνάντηση υπουργών εμπορίου της Ε.Ε.

«Από την πρώτη μέρα, η Ε.Ε. προσέγγισε τις συνομιλίες με τις Η.Π.Α. με καλή πίστη», είπε, προσθέτοντας ότι «όπως έχω πει προηγουμένως, χρειάζονται δύο χέρια για να χειροκροτήσεις».

Ο Σέφκοβιτς τόνισε επίσης τις εσωτερικές διαδικαστικές περιορισμούς, καλώντας σε ανασκόπηση του μέσου όρου καθυστέρησης 22 μηνών μεταξύ της ολοκλήρωσης και της εφαρμογής μόνο εμπορικών συμφωνιών της Ε.Ε.

Οι παρατηρήσεις του ακολούθησαν εκείνες του Λαρς Λέκε Ράσμουσεν, υπουργού Εξωτερικών της Δανίας, της χώρας που κατέχει την προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. αυτή τη στιγμή.

Ο Ράσμουσεν επιβεβαίωσε ότι η απειλή δασμού 30% είχε συζητηθεί μεταξύ των κρατών μελών και περιέγραψε τη συλλογική αντίδραση ως ενοποιημένη.

«Επιβεβαιώνω ότι τα κράτη μέλη το βρίσκουν αυτό εντελώς απαράδεκτο», είπε. «Υπήρξε μια έντονη αίσθηση ενότητας στην αίθουσα. Η δήλωση [ότι αν δεν προκύψει ικανοποιητική διαπραγματευτική λύση, θα αντισταθούμε με αναλογικά μέτρα] μας ενώνει».

Ενώ τόνισε ότι οι υπουργοί δεν επιθυμούσαν κλιμάκωση, ήταν σαφής ότι η αντίδραση παραμένει δυνατή: «Δεν επιθυμούμε έναν εμπορικό πόλεμο με τις Η.Π.Α.… αλλά δεν πιστεύω και στην ιδέα της κλιμάκωσης για αποκλιμάκωση».

Κατά την άποψη του Φόλκμαν, αναλυτή πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πολιτικής (EPC) στις Βρυξέλλες, το ζήτημα δεν αφορούσε μόνο την χρονική στιγμή.

«Ίσως η Ε.Ε. θα μπορούσε να είχε πάρει μια καλύτερη συμφωνία αν κινείτο πιο γρήγορα, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά ο Τραμπ δεν συμπαθεί επίσης την Ε.Ε. και έχει στοχεύσει και έχει επιτεθεί σε βασικές βιομηχανίες της Ε.Ε., όπως τα αυτοκίνητα, οπότε αμφιβάλλω», είπε.

Ο Φόλκμαν αμφισβήτησε επίσης την προφανή ασυμμετρία μεταξύ των στρατηγικών πόρων των Βρυξελλών και της τακτικής τους αυτοσυγκράτησης.

«Η Ε.Ε. έχει επιρροή που μπορεί να χρησιμοποιήσει. Η αμερικανική βιομηχανία εξαρτάται από βιομηχανικές εισροές της Ε.Ε., όπως μηχανήματα και χημικά, σχεδόν στον ίδιο βαθμό που εξαρτάται από την Κίνα.

«Είναι απλώς θέμα να χρησιμοποιήσεις πραγματικά την επιρροή και την ικανότητα που έχεις, και η Ε.Ε. έχει αποδείξει ότι δεν έχει γι’ αυτό μέχρι στιγμής», είπε.

Πηγή: NewsFire.GR

Διαβάστε περισσότερα

Άλλες ειδήσεις