Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις για τη συγκάλυψη της υπόθεσης του γιου του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου.
Ιδιαίτερα αυστηρός εμφανίζεται ο εισαγγελέας Εφετών Δημήτρης Πιέρρος απέναντι στον πρώην αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Μιχάλη Καραμαλάκη, αλλά και σε εισαγγελικό λειτουργό που είχε προτείνει την αρχειοθέτηση της υπόθεσης που αφορά υπόθεση συγκάλυψης ναρκωτικών με φερόμενη εμπλοκή του γιου του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου.
Πότε αποκαλύφθηκε η υπόθεση
Σύμφωνα με δημοσίευμα του documentonews.gr, η υπόθεση αποκαλύφθηκε στις 29 Ιανουαρίου 2023, όταν ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. υπέβαλε επώνυμη καταγγελία για απόπειρα συγκάλυψης περιστατικού κατοχής ναρκωτικών, στο οποίο φερόταν να εμπλέκεται ο γιος του τότε υπουργού. Ο κ. Θεοδωρικάκος είχε αντιδράσει έντονα, κάνοντας λόγο για «συκοφαντίες» και «ρυπαρό μέσο», τονίζοντας ότι «ως εδώ η αθλιότητα».
Ωστόσο, σχεδόν δυόμισι χρόνια μετά, η υπόθεση επιστρέφει στο προσκήνιο με νέο βάρος, καθώς ο εισαγγελέας Πιέρρος ζητά την άσκηση ποινικών διώξεων κατά όλων των εμπλεκομένων, εκφράζοντας έντονη νομική και ηθική αποδοκιμασία για τη διαχείριση της υπόθεσης.
Νέα διάσταση στην υπόθεση
Το πόρισμα Πιέρρου ανατρέπει πλήρως την εικόνα που είχε παρουσιαστεί τότε από τον αρμόδιο υπουργό και αναδεικνύει σοβαρές πτυχές της υπόθεσης, η οποία είχε επιχειρηθεί να τεθεί στο περιθώριο.
Ο εισαγγελέας αναδεικνύει συντονισμένες ενέργειες συγκάλυψης όχι μόνο κατά την προσαγωγή των νεαρών αλλά και στη συνέχεια, με σκοπό την αποφυγή αποδόσεως ευθυνών σε υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., συμπεριλαμβανομένου του τότε αρχηγού Μ. Καραμαλάκη.
Στο κάδρο των ευθυνών μπαίνουν και στελέχη της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, τα οποία φέρονται να συμμετείχαν σε μια προσπάθεια «κουκουλώματος» της υπόθεσης, ενόψει της εμπλοκής του γιου πολιτικού προσώπου. Ερωτήματα δημιουργούνται και για τον εισαγγελέα που είχε ζητήσει την αρχειοθέτηση, καθώς η νέα διάταξη αποδομεί τη νομική του επιχειρηματολογία.
Η διάταξη Πιέρρου: Διώξεις σε υψηλά ιστάμενους
Με «επείγουσα» διάταξή του, που εκδόθηκε στις 2 Ιουλίου, ο εισαγγελέας Πιέρρος ζητά:
-
Την ποινική δίωξη του Μιχάλη Καραμαλάκη για ηθική αυτουργία σε υπόθαλψη εγκληματία κατ’ εξακολούθηση και άσκηση παράνομης βίας. Σύμφωνα με το πόρισμα, φέρεται να εξανάγκασε τον καταγγέλλοντα αξιωματικό, Σπυρίδωνα Δόσχορη, να δώσει εντολή παρά την ισχύουσα νομοθεσία, απειλώντας με πρόωρη συνταξιοδότηση.
-
Την άσκηση δίωξης κατά του γιου του πρώην υπουργού και των φίλων του για προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών προς ίδια χρήση, καθώς και υπόθαλψη εγκληματία από κοινού για τους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ που επιλήφθηκαν του συμβάντος.
-
Την ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία σε υπόθαλψη εγκληματία κατά του αξιωματικού που αντικατέστησε τον Δόσχορη, καθώς και του επόπτη αξιωματικού της επίμαχης ημέρας.
Άκυρες οι καταθέσεις των εμπλεκομένων
Με τη διάταξή του ο κ. Πιέρρος αποστρέφεται τη νομική επιχειρηματολογία του εισαγγελέα Σέβη που ζητούσε αρχειοθέτηση.
Ο κ. Πιέρρος επισημαίνει, μεταξύ άλλων:
«Προς αιτιολόγηση της αρχειοθέτησης της υπόθεσης… γίνεται επίκληση των ενόρκων καταθέσεων των υπόπτων […] οι οποίες αφενός ουδέν εχέγγυο αξιοπιστίας δύναται να παράσχουν, […] αφετέρου δε και πιο σημαντικό δεν υφίσταται ως στοιχείο, αφού έχουν… τεθεί στο αρχείο της υπηρεσίας σας». Μονοκοντυλιά λοιπόν ο κ. Πιέρρος ακυρώνει τις ένορκες καταθέσεις που έδωσαν παράτυπα οι εμπλεκόμενοι στο Εσωτερικών Υποθέσεων.
Αναφερόμενος στην από 28.01.2023 έκθεση πορίσματος απαλλακτικής ΕΔΕ επισημαίνει:
«Στηρίχτηκε αποκλειστικά στις καταθέσεις εμπλεκομένων» και «δεν κρίνεται (ως) αξιόπιστο αποδεικτικό στοιχείο. […] Ομοίως και τα ημερήσια δελτία».
«…ουδεμία λογική εξήγηση έχει η ενημέρωση για τον έλεγχο του Φ.Μ. και μάλιστα τηλεφωνικά και όχι διά ασυρμάτου από τους διενεργούντες αυτόν αστυνομικούς, ούτε η επί τόπου μετάβαση αυτού στο σημείο ελέγχου, ούτε η ενημέρωση από τον Φ.Μ. του άμεσου προϊσταμένου του Δ.Κ, πολύ δε μάλλον από τον τελευταίο του (τότε) αρχηγού της ΕΛΑΣ Μιχαήλ Καραμαλάκη, ούτε οι διαδοχικές τηλεφωνικές κλήσεις του τελευταίου προς τον καταγγέλλοντα το ίδιο βράδυ, που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από το γεγονός και μόνο της διενέργειας του ποδοσφαιρικού αγώνα ΑΕΚ- Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ, ως ισχυρίζεται ο τελευταίος […],για έναν χωρίς ευρήματα, ως ισχυρίζεται, τυπικό έλεγχο».
Το χρονικό της υπόθεσης
Στις 25 Ιανουαρίου του 2023 ο Σπύρος Δόσχορης καταγγέλλει την υπόθεση στον τότε διοικητή του Εσωτερικών Υποθέσεων Ηλία Κοσυββάκη.
Σε λιγότερο από μια εβδομάδα ο κ. Κοσσυβάκης απομακρύνεται και τον διαδέχεται ο αντιστράτηγος Παναγιώτης Πούπουζας (σ.σ.: σήμερα, γενικός επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος).
Την 1η Φεβρουαρίου 2023 ο κ. Πούπουζας διαβιβάζει στην εισαγγελία και την εποπτεύουσα εισαγγελέα του Εσωτερικών Υποθέσεων τα μέχρι εκείνη τη στιγμή στοιχεία της υπόθεσης.
Την ίδια ημέρα, σε δεύτερο χρόνο, ο κ. Πούπουζας διαβιβάζει συμπληρωματικά στοιχεία προς την εισαγγελία, υπόψη της εποπτεύουσας την υπηρεσία εισαγγελέα μαζί με μία επισημειωματική εντολή της.
Στα νέα στοιχεία εμπεριέχονται καταθέσεις του αστυνομικού Φ.Μ. ο οποίος ήταν ο επόπτης την ημέρα του συμβάντος και των τεσσάρων της ομάδας ΔΙΑΣ που είχαν επιληφθεί του συμβάντος.
Η επισημειωματική της εποπτεύουσας του Εσωτερικών Υποθέσεων εισαγγελέα αναφέρει: «σας διαβιβάζουμε και προανακριτικό υλικό το οποίο ετέθη υπ’ όψιν μας σήμερα 1η Φεβρουαρίου του 2023 από την ΥΕΥΣΑ καθόσον ουδεμία υφίσταται αρμοδιότητα της υπηρεσίας μας για την επεξεργασία της από 25-1-2023 καταγγελίας του Δόσχορη Σπυρίδωνα και τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης».
Στις 14 Μαρτίου του 2023 ο εισαγγελέας Σέβης παραγγέλλει προκαταρκτική έρευνα για παράβαση καθήκοντος και ηθική αυτουργία σε αυτήν. Μεταξύ άλλων ζητάει ξεκάθαρα και μόνο «να προσδιοριστούν τα καθήκοντα του Διευθυντή της Αμεσης Δράσης».
Στις 22 Μαΐου του 2023, αντίθετα από την παραγγελία Σέβη, εμφανίζεται ο διάδοχος του Δόσχορη στην Αμεση Δράση Διονύσης Κωστής και άνευ κλήτευσης «βαπτίζεται» μάρτυρας και καταθέτει, εν ολίγοις, ότι ουδέν ποινικά κολάσιμο είχε εντοπιστεί στην παρέα των τεσσάρων νεαρών.
Στις 5 Απριλίου 2024 ο εισαγγελέας Σέβης διαβιβάζει την αναφορά του στην εισαγγελία εφετών, ζητώντας πλήρη αρχειοθέτηση της υπόθεσης.
«…Δεν μπορεί να συναχθεί με ασφάλεια ότι στοιχειοθετείται η καταγγελλόμενη αξιόποινη πράξη, […] καθόσον όποιες ενδείξεις μπορεί να θεωρηθεί ότι υπάρχουν για την τέλεση της κλονίζονται, αν δεν μηδενίζονται» αναφέρει.
Για την… ιστορία να επισημάνουμε ότι στο υπόμνημα ανωμοτί εξηγήσεών του ο κ. Καραμαλάκης υποστήριζε ότι κατά τη διάρκεια του επίμαχου –τυχαίου– ελέγχου από την ομάδα ΔΙΑΣ:
«…Δεν προέκυψε οτιδήποτε μεμπτό ή άξιο αναφοράς, […] κατείχαν μόνο τα κινητά τους λίγα χρήματα και διάφορα καπνικά είδη».
Ο εισαγγελέας εφετών Δημήτρης Πιέρρος στις 20 Μαΐου 2024 παραγγέλλει στον κ. Σέβη συμπληρωματική προκαταρκτική εξέταση, τονίζοντας ότι πρέπει να ερευνηθούν οι πράξεις:
«Προμήθειας και κατοχής ναρκωτικών ουσιών προς ιδία χρήση από κοινού» σε βάρος των τεσσάρων νεαρών, «υπόθαλψης εγκληματία από κοινού κατά συρροή άλλως της παράβασης καθήκοντος» σε βάρος των αστυνομικών που επιλήφθηκαν της έρευνας, «ηθικής αυτουργίας» στην παράβαση καθήκοντος των αστυνομικών της ΔΙΑΣ για τους Δόσχορη και Καραμαλάκη, αλλά και της «παράνομης βίας» σε βάρος του πρώην αρχηγού της ΕΛΑΣ.
Ζητά να «ληφθούν ανωμοτί εξηγήσεις των ανωτέρω προσώπων». Ταυτόχρονα όλες οι καταθέσεις που έχουν δοθεί βγαίνουν εκτός δικογραφίας, καθώς όλοι πλέον θεωρούνται ύποπτοι.
Τον Αύγουστο του 2024 ο Γιάγκος Λαμπίρης, πληρεξούσιος δικηγόρος του καταγγέλλοντα, απόστρατου πλέον αξιωματικού της ΕΛΑΣ, καταθέτει αναφορά στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών αιτούμενος:
Διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για «διερεύνηση παράνομων ανακριτικών πράξεων ανακριτικών υπαλλήλων της ΥΕΥΣΑ, άνευ εισαγγελικής παραγγελίας», να παραγγελθεί «η διερεύνηση πειθαρχικών παραπτωμάτων των αναφερόμενων ανακριτικών υπαλλήλων» και να αφαιρεθεί η επίμαχη ποινική δικογραφία από το Εσωτερικών Υποθέσεων.
Εναν μήνα μετά ο κ. Πιέρρος ζητά από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών να ερευνηθούν οι «ενέργειες ως προς τα καταγγελλόμενα ποινικά και πειθαρχικά αδικήματα των υπαλλήλων της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ».
Δήλωση δικηγόρου Γιάγκου Λαμπίρη
«Η παραγγελία του κ. εισαγγελέα εφετών Αθηνών για άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος πρώην αρχηγού της ΕΛΑΣ και στελεχών αυτής καθώς και ιδιωτών για πράξεις όπως παράβαση καθήκοντος, υπόθαλψη εγκληματία και προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών προς ίδια χρήση αποτελεί ηχηρό ράπισμα στο πρόσωπο ενός συστήματος που επιχείρησε να συγκαλύψει, να φιμώσει και να εξοντώσει κάθε έντιμη φωνή εντός της ΕΛΑΣ και δικαιώνει τον εντολέα μου, ο οποίος βρήκε το θάρρος να καταγγείλει τις αφόρητες πιέσεις και απειλές που δέχτηκε κατά την ενάσκηση των καθηκόντων του.
Αντίθετα με όσα επικαλέστηκε ο εισαγγελέας πρωτοδικών Αθηνών κατά την αρχειοθέτηση της υπόθεσης, ο εισαγγελέας εφετών, με συνείδηση ακηδεμόνευτου λειτουργού της Δικαιοσύνης, εξονυχιστική νομική τεκμηρίωση και προσήλωση στην αλήθεια, αποδόμησε πλήρως τη σαθρή και ανάξια λόγου αιτιολόγηση της αρχειοθέτησης επισημαίνοντας ότι:
– Οι ένορκες καταθέσεις των εμπλεκόμενων αστυνομικών ουδεμία αξιοπιστία είχαν, αφού η επιβεβαίωση ενοχής, πολύ δε περισσότερο, οι καταθέσεις αυτές ήταν παράνομα ληφθείσες, καθώς ελήφθησαν χωρίς προηγούμενη εισαγγελική παραγγελία και είχαν τεθεί ήδη στο αρχείο σύμφωνα με το άρθρο 244 παρ. 3 ΚΠΔ, γεγονός που τις καθιστούσε νομικά ανεπίδεκτες αξιολόγησης.
– Η προκαταρκτική διοικητική εξέταση δεν παρείχε κανένα εχέγγυο αντικειμενικότητας αφού στηρίχτηκε αποκλειστικά σ’ αυτούς που ελέγχονταν.
– Παραγνωρίστηκαν κρίσιμα στοιχεία: η ασυνήθιστα μεγάλη διάρκεια του ελέγχου, οι φωτογραφίες ναρκωτικών ουσιών που ελήφθησαν και εστάλησαν στην ιεραρχία, η επιτόπια παρουσία του επόπτη στο σημείο ελέγχου, οι διαδοχικές τηλεφωνικές κλήσεις του πρώην αρχηγού της ΕΛΑΣ με τον εντολέα μου, τα μηνύματα που αντηλλάγησαν μεταξύ της συζύγου και του γιου του καταγγέλλοντος και τέλος οι ιδιόχειρες σημειώσεις αυτού, οι οποίες φέρουν βεβαία ημερομηνία ένεκα της φωτογράφισης αυτών και της διενεργηθείσας τεχνικής πραγματογνωμοσύνης.
Και ενώ όλα αυτά είχαν τεθεί στη διάθεση της Δικαιοσύνης, ο εισαγγελέας πρωτοδικών Αθηνών τα προσπέρασε με τρόπο που δεν μπορεί να θεωρηθεί απλώς ελλιπής, αλλά θεσμικά ανεκδιήγητος, νομικά αυθαίρετος και υπηρεσιακά ανεξήγητος.
Πρόκειται για μια κρίση που δεν υπήρξε απλώς πλημμελής, αλλά επικίνδυνα επιλεκτική, αδιανόητα πρόχειρη και απολύτως ασύμβατη με την ευθύνη του ρόλου του.
Ομως πίσω από όλα αυτά διαφαίνεται σαφώς μια πολιτική καθοδήγηση. Ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη ουδέποτε φάνηκε να επιδιώκει τη διαλεύκανση της υπόθεσης, αλλά αντιθέτως υιοθέτησε εξαρχής ρητορική απαξίωσης της καταγγελίας και επιδίωξε τη δημόσια αποδόμηση της αξιοπιστίας της. Την 30/01/2023 εξέδωσε και δελτίο Τύπου υπό τον τίτλο «Ως εδώ η αθλιότητα», δηλώνοντας πέραν των άλλων ότι «Προφανώς ο φάκελος αυτής της υπόθεσης θα πρέπει να εξεταστεί ενδελεχώς από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων και τα πορίσματά της να αποσταλούν στην ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, ώστε να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες».
Η ειρωνεία είναι συγκλονιστική. Η αλήθεια πράγματι έλαμψε. Η Δικαιοσύνη κινήθηκε και οι πραγματικές ευθύνες πράγματι αποδόθηκαν – πλην της πολιτικής ευθύνης, η οποία παραμένει μέχρι σήμερα ανέγγιχτη, καθώς η αρμόδια επιτροπή της Βουλής σε ουδεμία ουσιαστική διερεύνηση της θεσμικής εμπλοκής του υπουργού έχει προχωρήσει.
Ο εισαγγελέας εφετών τίμησε τον θεσμικό του ρόλο. Ο εισαγγελέας πρωτοδικών ντροπιάστηκε από τη Δικαιοσύνη την οποία υπηρετεί. Και η Βουλή των Ελλήνων έχει χρέος να πράξει το ελάχιστο:
Να επανεξετάσει σοβαρά την άρση της ασυλίας του πρώην υπουργού, ώστε να μην παγιωθεί η ατιμωρησία ως πρακτική.»
Πηγή: Law and Order