Τέλος στις χειρόγραφες κλήσεις βάζει έργο 12,8 εκατ. ευρώ που καταργεί το μπλοκάκι του τροχονόμου και κάθε παράβαση θα καταγράφεται αυτόματα από κάμερα, θα ελέγχεται από ένα ενιαίο σύστημα, και ο πολίτης θα μπορεί – με λίγα κλικ – να ενημερωθεί, να πληρώσει ή να ασκήσει ένσταση.
Το έργο που αφορά στην κατασκευή του Ενιαίου Εθνικού Συστήματος Ψηφιακής Καταγραφής & Διαχείρισης Ελέγχων & Προστίμων της Τροχαίας, ενός έργου-τομής που φέρνει την Ελληνική Αστυνομία στην εποχή της ψηφιακής διακυβέρνησης προκηρύχθηκε πρόσφατα από την Κοινωνία της Πληροφορίας σύμφωνα με τον eleftherostypos.gr.
Με στόχο τον εκσυγχρονισμό, την αυτοματοποίηση και τη διαφάνεια, το νέο πληροφοριακό σύστημα υπόσχεται να αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο καταγράφονται, ελέγχονται και διαχειρίζονται οι παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
Η αναγκαιότητα του έργου
Για δεκαετίες, η διαχείριση των τροχαίων παραβάσεων βασιζόταν σε χρονοβόρες και αποσπασματικές διαδικασίες. Χειρόγραφα πρόστιμα, απουσία ψηφιακής ιχνηλασιμότητας, περιορισμένη διαλειτουργικότητα με άλλες δημόσιες υπηρεσίες, έλλειψη ενοποιημένων δεδομένων. Το αποτέλεσμα; Γραφειοκρατία, καθυστερήσεις, αδυναμία ελέγχου και σημαντικά δημοσιονομικά κενά.
Το νέο σύστημα έρχεται να καλύψει αυτά τα κενά, αποτελώντας τον ψηφιακό εγκέφαλο της Τροχαίας. Θα επιτρέπει την σε πραγματικό χρόνο δημιουργία, ανάλυση, παρακολούθηση και εκτέλεση προστίμων, τόσο από αστυνομικούς στο πεδίο όσο και από αυτόματους αισθητήρες (κάμερες).
Θα αποτελεί το κεντρικό ψηφιακό εργαλείο καταγραφής, παρακολούθησης και διαχείρισης παραβάσεων και προστίμων από την Τροχαία σε όλη την επικράτεια. Θα διασυνδέεται με υφιστάμενους και μελλοντικούς αισθητήρες παρακολούθησης (κάμερες), αλλά και με κρίσιμες βάσεις δεδομένων του Δημοσίου (π.χ. Μητρώο Οχημάτων, Μητρώο Πολιτών), επιτρέποντας σε πραγματικό χρόνο την αναγνώριση του οχήματος, την έκδοση προστίμου, την ενημέρωση του πολίτη και την ηλεκτρονική πληρωμή ή υποβολή ένστασης.
Με τον τρόπο αυτό, το κράτος αποκτά ένα ενιαίο επιχειρησιακό dashboard, ενώ οι πολίτες κερδίζουν σε διαφάνεια, ταχύτητα και αξιοπιστία.
Πολλαπλά οφέλη
Με την εφαρμογή του έργου:
- Ο έλεγχος γίνεται πιο δίκαιος και αξιόπιστος. Κάθε παράβαση θα τεκμηριώνεται ψηφιακά, μειώνοντας τον κίνδυνο λαθών ή παρερμηνειών.
- Οι πολίτες αποκτούν άμεση πρόσβαση και ευκολία, αφού θα ενημερώνονται ηλεκτρονικά και θα μπορούν να πληρώνουν ή να ενίσταται χωρίς ουρές και γραφειοκρατία.
- Το Δημόσιο ενισχύει την αποτελεσματικότητα του, με μείωση κόστους, καλύτερο συντονισμό και αύξηση εσόδων από την έγκαιρη είσπραξη προστίμων.
- Οι τοπικές αρχές ενημερώνονται άμεσα για τα έσοδα που τους αναλογούν, ενισχύοντας τη διαφάνεια και τη δημοσιονομική τους αυτονομία.
- Η οδική ασφάλεια ενισχύεται στρατηγικά, καθώς το σύστημα θα επιτρέπει την ανάλυση δεδομένων, την ταυτοποίηση «επικίνδυνων σημείων» και την εφαρμογή στοχευμένων παρεμβάσεων.
Η Ελλάδα κάνει βήμα εξευρωπαϊσμού, υιοθετώντας βέλτιστες πρακτικές που ισχύουν ήδη σε χώρες της Ε.Ε., με στόχο τη διασυνοριακή συνεργασία και τη διαλειτουργικότητα.
Πηγή: Law and Order