Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2024

1 ο Φεστιβάλ Καρπουζιού Αμαλιάδας

Share

Ξεκίνησε το 1 ο Φεστιβάλ Καρπουζιού Αμαλιάδας.

Διαβάστε το σχετικό δελτίο Τύπου, το οποίο δημοσίευσε ο Δήμος Ήλιδας και το papafotis.gr το αναδημοσιεύει προς ενημέρωσή σας.

1 ο Φεστιβάλ Καρπουζιού Αμαλιάδας

8/7/2023

ΚΑΤΑΚΛΥΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΤΑΣ

Κέρδισε το κοινό η πρεμιέρα του 1 ου Φεστιβάλ Καρπουζιού Αμαλιάδας!

-Ξεχωριστό το πρόγραμμα της Κυριακής, δεύτερης ημέρας του Φεστιβάλ

Κέρδισε το στοίχημα, κέρδισε τις εντυπώσεις το 1 ο Φεστιβάλ Καρπουζιού Αμαλιάδας, που άνοιξε τις πύλες του το απόγευμα του Σαββάτου στην πλατεία της Κουρούτας.

Το τοπικό παραδοσιακό προϊόν, το καρπούζι που έχει κάνει γνωστή την Αμαλιάδα εντός και εκτός συνόρων, κέρδισε και αυτή τη φορά ανθρώπους όλων των ηλικιών
που κατέκλυσαν την πλατεία της Κουρούτας, συμμετείχαν σε δράσεις, απόλαυσαν γευστικές δημιουργίες, ενημερώθηκαν για την καλλιέργεια, με θέα την μοναδική
παραλία και την αύρα της θάλασσας που δημιούργησε μία μοναδική ατμόσφαιρα.

Τα δρώμενα ενθουσίασαν τα παιδιά

Αυτά που δεν έκρυψαν τον ενθουσιασμό τους ήταν τα παιδιά, τα οποία συμμετείχαν σε καρπουζομαχίες, τα ξεχωριστά παιχνίδια στην άμμο, που διοργάνωσε το Τμήμα ενόργανης γυμναστικής του ΑΣΑ Κόροιβος Αμαλιάδας.

Παράλληλα πήραν τα πινέλα τους και τις μπογιές και με τα χρώματα δημιούργησαν τις δικές τους ζωγραφιές με θέμα το καρπούζι, με την καθοδήγηση των εργαστηρίων ‘Το Καλλιτεχνείο’, τις ‘Πινελιές- Πινελιές’ και το Τμήμα ζωγραφικής Αμαλιάδας.

Τα βλέμματα κέρδισαν και τα καρπουζοσκαλίσματα, οι δημιουργίες με καρπούζι.

Άκρως ενδιαφέρουσα και η θεματική έκθεση για το καρπούζι, που παρουσιάζει την ιστορία του καρπουζιού, την καλλιέργεια, την οικονομία, καθώς και το καρπούζι
στην τέχνη και την λογοτεχνία.

Τα δε καρπουζοκεράσματα, απέσπασαν θερμά σχόλια αφού όσοι παρευρέθηκαν είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν γλυκές και αλμυρές δημιουργίες από καρπούζι
και άφθονο καρπούζι. Γεύσεις που οι περισσότεροι δοκίμασαν για πρώτη φορά και τους κέρδισαν.

Τα κεράσματα δημιούργησαν οι γυναίκες των Πολιτιστικών Συλλόγων:

Εκπολιτιστικός και Φυσιολατρικός Σύλλογος Αγίου Ιωάννη Αμαλιάδας «Η Αστρινιά»,

Πολιτιστικός Σύλλογος Αρχαίας Ήλιδας, Πολιτιστικός Σύλλογος Περιστερίου,

Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Χαβαρίου, Σύλλογος Γυναικών Καρδαμά και

Σύλλογος Γυναικών Χαβαρίου, που απέσπασαν πολλά συγχαρητήρια.

Στο χώρο υπάρχουν χιουμοριστικά stand φωτογράφισης για μικρούς και μεγάλους.

 

Το αλάνθαστο κόλπο για να επιλέγεις καρπούζι

 

“Κάναμε καλή αρχή”

Ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης, ο οποίος παρακολούθησε τα δρώμενα, έκανε λόγο για καλή αρχή και ήδη άρχισαν να γεννιούνται ιδέες για το 2 ο Φεστιβάλ!

«Το Φεστιβάλ καρπουζιού ήταν μια ιδέα πολλών για αρκετά χρόνια, σημασία όμως έχει ότι τώρα ξεκίνησε και είναι μια καλή αρχή, μια καλή ιδέα, που την αγκαλιάζει ο κόσμος της πόλης και του δήμου συνολικά.

Εμείς αυτό που ελπίζουμε είναι να αφήσει καλές εντυπώσεις, γιατί και τα δρώμενα και η θεματική έκθεση όλης της ιστορίας και της διαδικασίας της καλλιέργειας του καρπουζιού έχει μεγάλο ενδιαφέρον και όλοι μαθαίνουν πράγματα που δεν γνώριζαν για το προϊόν.

Θεωρώ ότι το προϊόν του τόπου, που έχει φύγει σε άλλα μέρη της χώρας αλλά και στο εξωτερικό, θα δημιουργήσει μια παράδοση και θα καθιερώσουμε το Φεστιβάλ καρπουζιού, του βασικού και χαρακτηριστικού προϊόντος της πόλης μας» είπε χαρακτηριστικά.

Για την επιλογή του τόπου διεξαγωγής, την μαγευτική Κουρούτα, συμπλήρωσε: «Η Κουρούτα έχει ξεπεράσει τα όρια της Αμαλιάδας και της Ηλείας και με τις τελικές
παρεμβάσεις που κάνουμε, για τα δίκτυα, την οδοποιία, την προστασία των νερών μας από την ρύπανση, ολοκληρώνουμε ένα έργο που σχεδιάσαμε πριν 20 χρόνια. Είναι η ατμομηχανή της τουριστικής μας ανάπτυξης».

Το πρόγραμμα της Κυριακής

Την Κυριακή, δεύτερη ημέρα του Φεστιβάλ, εκτός από τα καρπουζοκεράσματα, το εικαστικό βιωματικό εργαστήρι για παιδιά και την παρουσίαση της θεματικής
ενότητας, στις 7 το απόγευμα θα γίνει η έναρξη του 1ου Kourouta Run με αφετηρία και τερματισμό την πλατεία Κουρούτας και θα ακολουθήσουν οι βραβεύσεις των νικητών.

Στις 8:45 θα προβληθεί ντοκιμαντέρ για την τοπική ιστορία της καλλιέργειας και τον κοινωνικοοικονομικό της αντίκτυπο και στις 9 το βράδυ θα ακολουθήσουν χορευτικές επιδείξεις από τις σχολές χορού Αθλοκίνηση Χ Danceteria και Step Up.

Η βραδιά θα κλείσει με συναυλία με τους Vanila Swing, ενώ θα προσφέρονται ποτά και κοκτέιλ με βάση το καρπούζι.

1 ο Φεστιβάλ Καρπουζιού Αμαλιάδας
1 ο Φεστιβάλ Καρπουζιού Αμαλιάδας

Διαβάστε το  δελτίο Τύπου για τις εκδηλώσεις της Κυριακής

10/7/2023

ΤΟ 1 Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ «ΚΑΡΡΠΟΥΖΙ AΜΑΛΙΑΔΑΣ» ΑΝΑΔΕΙΧΘΗΚΕ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ EVENT ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

«Βούλιαξε» η Κουρούτα για το καρπούζι Αμαλιάδας!

-“Τώρα αρχίζουν όλα…” καθώς η εκδήλωση ξεπέρασε κάθε προσδοκία και συγκέντρωσε όλα τα βλέμματα

Βούλιαξε η Κουρούτα το Σαββατοκύριακο με το 1 ο Φεστιβάλ «Καρπούζι Αμαλιάδας» να αναδεικνύεται στο μεγάλο event του καλοκαιριού!

Όλοι οι δρόμοι το Σάββατο και την Κυριακή οδηγούσαν στην πλατεία της Κουρούτας και το καρπούζι Αμαλιάδας δικαίωσε περίτρανα την φήμη του και έκανε τη διαφορά.

Η τεράστια επιτυχία του 1ου Φεστιβάλ στηρίχτηκε στην αυθόρμητη συμμετοχή πολλών φορέων που συνεργάστηκαν ιδανικά για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Οι τοπικοί Πολιτιστικοί Σύλλογοι, τα αθλητικά Σωματεία, οι επιχειρήσεις, τα καλλιτεχνικά εργαστήρια και οι σχολές χορού κατέθεσαν ο καθένας τη δουλειά, τις ιδέες και το μεράκι τους.

Πλήθος κόσμου πλαισίωσε τις ποικίλες δράσεις και τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ, Σάββατο και Κυριακή, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, ενώ τέθηκαν οι βάσεις για σπουδαιότερα πράγματα στο μέλλον.

Συγκινητική ήταν η προσφορά των παραγωγών και των εμπόρων που διέθεσαν άφθονο το φημισμένο καρπούζι του τόπου μας.

Αναδείχθηκε, τέλος, η ιστορία και η παράδοση της καλλιέργειας, η σημασία της για την τοπική οικονομία καθώς και οι προοπτικές για το μέλλον, όπως η προσπάθεια που γίνεται να πιστοποιηθεί το προϊόν και να γίνει ένα δυνατό brand name.

Πάνω από 150 συμμετοχές στο 1 ο KOUROUTARUN!

Τα βλέμματα συγκέντρωσε το απόγευμα της Κυριακής το 1 ο KOUROUTARUN, με τις συμμετοχές να ξεπερνούν τις 150 σε αριθμό, σε μία διαδρομή 10 χιλιομέτρων δίπλα στην παραλία της Κουρούτας λίγο- πριν το ηλιοβασίλεμα- και το μαγευτικό δάσος της Μαραθιάς.

Στον τερματισμό όλους τους περίμενε θερμό χειροκρότημα και νικητές ήταν όλοι οι συμμετέχοντες. Να σημειωθεί ωστόσο ότι στην κατηγορία των γυναικών τις τρεις πρώτες θέσεις κατέκτησαν η Μανταλίνα Δημητροπούλου, η Καλλιόπη Αυγουστή και η Μαρία Ανδριοπούλου και στην κατηγορία των ανδρών τις τρεις πρώτες θέσεις κατέκτησαν ο Γιώργος Κωνσταντάρας, ο Νίκος Σταθακόπουλος και ο Ευάγγελος Μπάταλης.

Το μεγάλο ‘ευχαριστώ’

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης αφιέρωσε τη γιορτή στους ανθρώπους που εργάζονται στον κλάδο, παραγωγούς, εργάτες, εμπόρους, εξαγωγείς και επιστήμονες και τόνισε τη σημασία αυτού του προϊόντος με την εξαιρετική ποιότητα που εξάγεται σε όλο τον κόσμο γα την τοπική οικονομία.

Είμαστε σίγουροι, είπε ο κ. Λυμπέρης πως αυτό το φεστιβάλ θα καθιερωθεί , ώστε να αποτελέσει ένα γεγονός, που θα λειτουργήσει σαν ένας επιπλέον πόλος έλξης και τουριστικής προβολής για την Κουρούτα, που συνδυάζει παραγωγικότητα και μοναδικής ομορφιάς φυσικό περιβάλλον.

Τα ποιοτικά αγροδιατροφικά μας προϊόντα αξίζει να ενσωματωθούν στο τουριστικό πακέτο που προσφέρει η περιοχή μας.

Τέλος, ευχαρίστησε θερμά και έδωσε συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες.

Χαιρετισμούς απηύθυναν και ο βουλευτής του νομού κ. Διονύσης Καλαματιανός,

ο αντιπεριφερειάρχης αγροτικής ανάπτυξης κ. Θεόδωρος Βασιλόπουλος

και ο αντιπεριφερειάρχης αθλητισμού, εθελοντισμού και Ολυμπισμού κ. Δημήτρης Νικολακόπουλος,

ενώ στις εκδηλώσεις της Κυριακής παρευρέθηκαν και οι βουλευτές κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος και κ. Μιχάλης Κατρίνης.

Ενημέρωση και διασκέδαση

Η μεγάλη γιορτή συνεχίστηκε με την προβολή ντοκιμαντέρ, με αναφορά στην τοπική ιστορία της καλλιέργειας και τον κοινωνικοοικονομικό της αντίκτυπο, αλλά και τη διατροφική αξία του καρπουζιού, με συνεντεύξεις και εικόνες ενώ αμέσως μετά την σκυτάλη πήραν οι σχολές χορού ΑθλοκίνησηΧDanceteriaκαιStepUp, με χορευτικές επιδείξεις.

Η βραδιά έκλεισε με την συναυλία με τους VanilaSwing, που ξεσήκωσαν το κοινό.

Φυσικά και η δεύτερη ημέρα του Φεστιβάλ περιελάμβανε βιωματικά εργαστήρια με την καθοδήγηση των εργαστηρίων Το Καλλιτεχνείο’, τις ‘Πινελιές- Πινελιές’ και το Τμήμα ζωγραφικής Αμαλιάδας. Εξαιρετικά και χθες τα καρπουζοκεράσματα που δημιούργησαν οι γυναίκες των Πολιτιστικών Συλλόγων:

Εκπολιτιστικός και Φυσιολατρικός Σύλλογος Αγίου Ιωάννη Αμαλιάδας «Η Αστρινιά»,

Σύλλογος Γυναικών Αμπελοκάμπου «η Άμπελος»,

Πολιτιστικός Σύλλογος Αρχαίας Ήλιδας,

Πολιτιστικός Σύλλογος Περιστερίου,

Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Χαβαρίου,

Σύλλογος Γυναικών Καρδαμά

και Σύλλογος Γυναικών Χαβαρίου,

αλλά και η επιχείρηση «Τα Μαγούλιανα», που απέσπασαν πολλά συγχαρητήρια.

Διαβάστε περισσότερα

Άλλες ειδήσεις