Τετάρτη, 14 Μαΐου 2025

Επιτυχημένη η Ημερίδα του Θοδωρή Βασιλόπουλου: «Κτηνοτροφία, μελισσοκομία και αγροτουρισμός στη νέα ψηφιακή εποχή»

Share

«Κτηνοτροφία, μελισσοκομία και αγροτουρισμός στη νέα ψηφιακή εποχή».

Την Παρασκευή 09 Μαΐου 2025, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και συνδιοργάνωσαν εσπερίδα με θέμα τον ψηφιακό μετασχηματισμό βασικών κλάδων παραγωγής και παροχής υπηρεσιών.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο κοινοτικό κατάστημα Πανόπουλου του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, με τη συμμετοχή γεωργοκτηνοτρόφων και κατοίκων της περιοχής, εκπροσώπων της επιστημονικής κοινότητας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και τοπικών συλλόγων.

Την έναρξη έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εξυπηρέτησης του Πολίτη, Θεόδωρος Βασιλόπουλος, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, Αντώνιος Φιλιππής, ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Αριστείδης Παναγιωτόπουλος, ο Πρωτοπρ. Βασίλειος Γαρδίκης, Αρχιερατικός Επίτροπος Λαμπείας καθώς και ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Η Ανάληψη του Σωτήρος» Λούης Μπαντούνας.

Τον συντονισμό των παρουσιάσεων και της συζήτησης που ακολούθησε είχε ο κ. Δημήτριος Βασιλόπουλος.

Στην πρώτη εισήγηση με τίτλο: «Βιώσιμος Τουρισμός Υπαίθρου σε καιρούς πολυκρίσης:

Αναγκαία ερωτήματα και κριτικές επισημάνσεις», η Δρ. Μαρία Αλεμπάκη, Εντεταλμένη Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Αγροτικής Οικονομίας και Κοινωνιολογίας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, επικεντρώθηκε στους παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τον σχεδιασμό τουριστικών δραστηριοτήτων, προκειμένου ο Τουρισμός Υπαίθρου να συνάδει με τις αρχές της βιωσιμότητας.

«Απαιτείται μια ολοκληρωμένη στρατηγική με σεβασμό στη φέρουσα ικανότητα του προορισμού – ο τουρισμός δεν πρέπει να συνιστά λύση ανάγκης, αλλά απότοκο μια βελτιωμένης ποιότητας ζωής των μόνιμων κατοίκων ενός τόπου», τόνισε η Δρ Αλεμπάκη.

Η Δρ. Βάγια Καντζούρα, Εντεταλμένη Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, τόνισε τη σημασία της βιώσιμης διαχείρισης των μολύνσεων από παράσιτα στα μηρυκαστικά για την αύξηση της παραγωγικότητας και τη μείωση χρήσης φαρμάκων.

Παράλληλα, παρουσίασε το πρόγραμμα «SPARC» (www.wormsparc.com), το οποίο στοχεύει στην καθιέρωση ορθών και βιώσιμων πρακτικών μέσω μίας ψηφιακής πλατφόρμας γνώσης, που περιέχει εκπαιδευτικά εργαλεία και πρακτικές λύσεις.

Ο Δρ. Αναστάσιος Σαράτσης, Εντεταλμένος Ερευνητής στο Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, μίλησε για τα Τσιμπούρια και τα νοσήματα που προκαλούν, αναλύοντας πτυχές της βιολογίας και της οικολογίας.

Επικεντρώθηκε στην επιδημιολογία και στους τρόπους αντιμετώπισης των νοσημάτων, που προκαλούν τα τσιμπούρια σε μικρά μηρυκαστικά, καθώς και στις σύγχρονες τεχνολογίες και μεθόδους καταγραφής τους.

Τέλος, οι Ρούλα Αντωνίου και Γιώργος Παπαϊωάννου (Τρύφων), ιδρυτικά στελέχη της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Στην καρδιά της μέλισσας» στην Καλλονή Τζουμέρκων, παρουσίασαν το ιστορικό και την πορεία της δημιουργίας του εν λόγω εγχειρήματος, αναλύοντας πώς οι συνέργειες μεταξύ διαφορετικών δραστηριοτήτων (εστίαση, φιλοξενία, μελισσοκομία και βιολογική καλλιέργεια μύρτιλου) συνετέλεσαν στην αναβίωση μιας ορεινής αγροτικής περιοχής.

Το κοινό έθεσε ερωτήματα στους ομιλητές, διατυπώνοντας προβληματισμούς σχετικά με τους τρόπους συγκράτησης του πληθυσμού στην ύπαιθρο, καθώς και με τα εργαλεία που παρέχονται για την εξεύρεση λύσεων.

 

Διαβάστε περισσότερα

Άλλες ειδήσεις