Συνταγογράφησαν φάρμακα σε 55χρονο για την αντιμετώπιση του αλκοολισμού και του… εγκεφαλικού από νοσοκομείο στη Νέα Ιωνία, ενώ εκείνος βρισκόταν στο σπίτι του στον Πειραιά.
Διαπίστωσε το γεγονός από το αυτοματοποιημένο μήνυμα που έφτασε στο κινητό του τηλέφωνο και χρειάστηκαν δύο ολόκληρα χρόνια για να πληροφορηθεί τι ακριβώς είχε συμβεί, αφού πρώτα ο ίδιος κίνησε νομικές διαδικασίες.
Λάθος συστήματος ή κάτι που χρήζει μεγαλύτερης διερεύνησης; Το «L&O», λίγες μόλις ημέρες μετά την αποκάλυψη κυκλώματος που συνταγογραφούσε παράνομα φάρμακα σε ΑΜΚΑ αλλοδαπών, αποσπώντας χρηματικά ποσά και χιλιάδες σκευάσματα φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ, εις βάρος του ταμείου και των ασφαλισμένων, αποκαλύπτει μια απίστευτη υπόθεση με την συνταγογράφηση φαρμάκων σε πολίτη που δεν έχρηζε νοσηλείας σε νοσοκομείο, αλλά κυρίως δεν χρειαζόταν επ’ ουδενί τα συγκεκριμένα φάρμακα.
Η έρευνα και οι ενημερώσεις στον «Συνήγορο του πολίτη»
Αμέσως μόλις ο κύριος Β.Α έλαβε τα αυτοματοποιημένα μηνύματα στο κινητό του για τα φάρμακα τα οποία του συνέστησε εν αγνοία του πάντα, μια παθολόγος στο «Κωσταντοπούλειο» νοσοκομείο της Νέας Ιωνίας στις 2 Μαρτίου του 2020, επιχείρησε να πληροφορηθεί τι είχε συμβεί χωρίς καμία ανταπόκριση, προσπαθώντας να διερευνήσει ο ίδιος ένα πρόκειται για λάθος ή απάτη.
Στις 4 Σεπτεμβρίου του 2022 αποστέλλει στον Συνήγορο του Πολίτη e- mail, επισυνάπτοντας τις τρεις «ύποπτες» συνταγογραφήσεις που χρεώθηκαν στον ΑΜΚΑ του. Μάλιστα σημειώνει στην ενημέρωση που αποστέλλει, «παρακαλώ ελέγξτε τα συνημμένα αρχεία διότι ουδεμία σχέση έχουν με εμένα τα αναφερόμενα στις 4/3/2020. Ευχαριστώ και παραμένω στη διάθεση σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση» .
Όσο και αν περίμενε κάποια απάντηση όμως, όπως υποστηρίζει «απάντηση δεν έλαβα».
Στις 22 Σεπτεμβρίου του 2022 ο Β.Α επανέρχεται με νέο e- mail προς τον Συνήγορο του Πολίτη, επισυνάπτοντας στην αναφορά του τα επίμαχα σκευάσματα, με την υποσημείωση, «Σας κοινοποιώ τα στοιχεία της γιατρού που διέγνωσε αλκοολισμό και εγκεφαλικό, καθώς και το φαρμακείο που εκτέλεσε τις συνταγές, εννοείται αμφότεροι είναι παντελώς άγνωστοι σε μένα. Παραμένω στην διάθεση σας για οτιδήποτε μπορώ να εισφέρω».
Δυστυχώς για τον ίδιο, ούτε αυτήν την φορά έλαβε κάποια απάντηση. Και ενώ η πλειοψηφία ενδεχομένως των πολιτών να μην συνέχιζαν να ασχολούνται με την υπόθεση, ο 55χρονος άνδρας, προσέλαβε δικηγόρο και κίνησε όλες νόμιμες διαδικασίες με την κατάθεση μηνύσεων προς τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, σε μια προσπάθεια να αποκαλύψει τι ακριβώς είχε συμβεί με την συνταγογράφηση στον ΑΜΚΑ του, φαρμάκων τα οποία δεν χρειαζόταν.
«Λάθος ή απάτη» – Η απάντηση του Πρωτοδικείου
Η υπόθεση έφτασε μέχρι το Πρωτοδικείο Αθηνών με τον 55χρονο άνδρα, να ζητεί την ποινική δίωξη της παθολόγου του νοσοκομείου η οποία έβαλε την υπογραφή της στην συνταγογράφηση των φαρμάκων, για τα αδικήματα της, «ψευδούς βεβαίωσης, ψευδούς ιατρικής πιστοποίησης κατ΄ εξακολούθηση και της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης κατ΄εξακολούθηση», αδικήματα τα οποία επισύρουν ποινή φυλάκισης, ενός έτους τουλάχιστον.
Όπως προέκυψε λοιπόν από τις καταθέσεις των εμπλεκόμενων και αναφέρεται ξεκάθαρα στην διάταξη υπ’ αριθμόν 3183/24, πως «ο εγκαλών δεν γνωρίζει την εγκαλούμενη ιατρό και δεν την έχει επισκεφθεί ποτέ, ότι δεν πάσχει από τα ανωτέρω νοσήματα, καθώς και ότι ενεγράφησαν εν αγνοία του και ο ίδιος δεν τις εκτέλεσε και δεν παρέλαβε ποτέ τα συγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα». Τι είχε συμβεί όμως όπως προέκυψε από την προκαταρκτική εξέταση;
Ίδιο όνομα, άλλος ΑΜΚΑ
Στις 2 Μαρτίου του 2020 και ενώ το «Κωσταντοπούλειο» νοσοκομείο στη Νέα Ιωνίας εφημέρευε, μεταφέρθηκε στα επείγοντα ένα άτομο με σπασμούς και απώλεια συνείδησης.
Το περιστατικό υποδέχτηκε αρχικά ένας ειδικευόμενος ιατρός, ο οποίος καταχώρησε τον ασθενή ως Β. Α…Τζίδης, με το ΑΜΚΑ του να παραπέμπει σε ένα άτομο ηλικίας 74 ετών και κρίθηκε αναγκαία η εισαγωγή του στο νοσοκομείο. Κατά την μεταφορά του όμως στην Β παθολογική κλινική του νοσοκομείου, κάποιος συνοδός ή «άτομο από το προσωπικό του τμήματος επειγόντων περιστατικών», έδωσε τα στοιχεία του ασθενή, που δεν βρισκόταν σε θέση να επικοινωνήσει ο ίδιος, λόγω του επεισοδίου που είχε υποστεί και έγινε η ηλεκτρονική καταχώρηση των στοιχείων του ασθενούς στο σύστημα «Ασκληπιός», από τους διοικητικούς υπαλλήλους του νοσοκομείο ως Α..ΤΣΙΔΗΣ Β. με διαφορετικό ΑΜΚΑ που εμφάνιζε τα στοιχεία πολίτη που παρέπεμπαν σε έναν 55χρονο με διαφορετικό αριθμό μητρώου!
Τι είχε γίνει δηλαδή; Η απάντηση δίνεται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών που αποφαίνεται πως, «συνάγεται ότι αφενός μεν η νοσηλεία, τα ιατρικά πιστοποιητικά και οι συνταγογραφήσεις του ασθενή που νοσηλεύτηκε στο «Κωσταντοπούλειο» με αληθή στοιχεία Β. ΑΤ…ΗΣ.
Αφετέρου δε η ανακρίβεια στα προσδιοριστικά της ταυτότητας του στοιχεία και αναντιστοιχία ανάμεσα στο ως άνω ασθενή και τον εγκαλούντα δεν μπορούν να αποδοθούν στην εγκαλούμενη, δεδομένου ότι αυτή δεν ήταν υπεύθυνη για την μεταφορά των στοιχείων στο σύστημα «Ασκληπιός».
Ουσιαστικά λοιπόν, κάποιος εργαζόμενος του νοσοκομείου, πέρασε στη βάση δεδομένων το πραγματικό όνομα του ασθενή, ηλικίας 74 ετών που χρειάστηκε νοσηλεία, αλλά τα φάρμακα τα χρέωσε στον ΑΜΚΑ ενός συνονόματου πολίτη, ο οποίος ουδέποτε εξετάστηκε από τους γιατρούς του «Κωσταντοπούλειου».
Πηγή: Law and Order