21.062.000,00 € σε μία μέρα από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αποκλειστικά σε κλειστούς διαγωνισμούς

Σε μόνο μία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (32η/26-7-2022), η Περιφερειακή Αρχή προσφεύγει στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση για την ανάθεση έργων συνολικού προϋπολογισμού 21.062.000,00 € από τα οποία το 58,22 % προορίζεται στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, το 28,49 % στην Π.Ε. Αχαΐας και το 13,29 % στην Π.Ε. Ηλείας.

Η προσφυγή στην διαδικασία της διαπραγμάτευσης, που επί της ουσίας είναι μια μορφή κεκαλυμμένης απευθείας ανάθεσης στην οποία καλούνται τρεις συγκεκριμένες εργοληπτικές επιχειρήσεις ανά έργο, προβλέπεται προφανώς από την νομοθεσία για τις περιπτώσεις κατεπείγουσας ανάγκης, αλλά η καταχρηστική εφαρμογή της δημιουργεί προβληματισμούς, που έχουν σχέση με τη διαφάνεια και τη χρηστή διαχείριση του δημόσιου χρήματος.

Στο υποθετικό σενάριο που υπάρχει συνεννόηση μεταξύ των προσκεκλημένων εργοληπτικών επιχειρήσεων κάθε μία μονάδα ποσοστιαίας έκπτωσης που δεν δίνεται εξαϋλώνει κατά 210.620,00 € τον δημόσιο προϋπολογισμό, μόνο για τις αναθέσεις της συγκεκριμένης συνεδρίασης. Ενδεικτικά να αναφερθεί ότι σε συγκεκριμένο έργο η μεγαλύτερη έκπτωση που δόθηκε ήταν 3,47 %.

Επισημαίνεται ότι στην συγκεκριμένη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής μόλις για ένα έργο, το οποίο είχε προϋπολογισμό 500.000,00 €, αποφασίσθηκε η διαδικασία του δημόσιου διαγωνισμού, γεγονός που αποδεικνύει ότι αποτελεί πολιτική επιλογή της Περιφερειακής Αρχής οι κλειστοί διαγωνισμοί να αποτελούν τον κανόνα και όχι την εξαίρεση.

Σε μία περίοδο που το σύνολο των εργαζομένων δεν μπορεί να καλύψει τις βασικές του ανάγκες, που ιδεοληπτικά η κυβέρνηση αρνείται να προχωρήσει σε αυξήσεις των μισθών στο δημόσιο τομέα, που η αισχροκέρδεια και ο πληθωρισμός εξαϋλώνουν τα εισοδήματα του συνόλου των εργαζομένων, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αναθέτει έργα μέσω κλειστών φωτογραφικών διαγωνισμών.

Την ίδια στιγμή η Περιφερειακή Αρχή ακόμα δεν έχει καταφέρει να χορηγήσει, μετά από τρία χρόνια, το σύνολο των μέσων ατομικής προστασίας και το γάλα προς τους δικαιούχους εργαζόμενους της, ούτε να διενεργήσει τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και εμβολιασμούς, εφευρίσκοντας κάθε φορά αδυναμίες, αδυναμίες που δεν υπάρχουν όταν πρόκειται για κατασκευαστικές επιχειρήσεις.

Καλούμε την Περιφερειακή Αρχή Δυτικής Ελλάδας να σταματήσει την κατασπατάληση των χρημάτων του ελληνικού λαού, κατασπατάληση που γίνεται είτε μέσω απευθείας αναθέσεων, είτε μέσω κλειστών φωτογραφικών διαγωνισμών κατόπιν προσκλήσεως, όπως οι αναθέσεις έργων με προσφυγή στην διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

 

Για το Δ.Σ. ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Π.Ε. ΑΧΑΙΑΣ

Η Πρόεδρος

Όλγα Γιαννακιτσίδου

Η Γεν. Γραμματέας

Νικόλαος Τσομάκος

 

Για το Δ.Σ. ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Π.Ε. ΗΛΕΙΑΣ

Ο Πρόεδρος

Ανδρέας Ασημακόπουλος

Ο Γεν. Γραμματέας

Θεόδωρος Τσίπας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *