Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024

Συνεχίζεται το πρόγραμμα δακοκτονίας

Share

Συνεχίζεται το πρόγραμμα του δολωματικού ψεκασμού στα ελαιόδεντρα, όπως μας ενημερώνει με σχετικό δελτίο Τύπου η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας.

Νεότερη ενημέρωση για τους ψεκασμούς της Δευτέρας 18 Σεπτεμβρίου.

ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, στο πλαίσιο εφαρμογής του Προγράμματος Δακοκτονίας 2023, ενημερώνει τους ελαιοπαραγωγούς ότι με την προϋπόθεση των κατάλληλων καιρικών συνθηκών ξεκινά δολωματικός ψεκασμός στις παρακάτω Τοπικές Κοινότητες:

Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2023

Ομάδα 14 η : Λυγιά, Βαρθολομιό, Μάχου, Δήμητρα & Καλύβια Μυρτουντίων

 

Παλαιότερη ενημέρωση

Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2023

Ομάδα 17 η : Λαστέικα, Άγιος Γεώργιος, Αμπελώνας, Κολύρι & Πύργος

Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2023

Ομάδα 20 η : Αλφειούσα, Επιτάλιο, Αγρίδι, Ανεμοχώρι & Ράχες

Η ακριβής ημερομηνία ψεκασμού θα αναφέρεται στις σχετικές ανακοινώσεις που θα αναρτηθούν στις κατά τόπους Τοπικές Κοινότητες.

Επίσης, οι ψεκασμοί που είχαν προγραμματιστεί για έναρξη στις 7 Σεπτεμβρίου 2023, θα ξεκινήσουν το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023.

Επισημαίνουμε ότι:

1. Το πρόγραμμα ψεκασμών του κάθε ψεκαστικού συνεργείου θα είναι αναρτημένο σε πίνακες ανακοινώσεων και σε καφενεία των Τοπικών Κοινοτήτων, με ευθύνη των αναδόχων, ώστε να λάβουν γνώση οι ελαιοπαραγωγοί.

2. Οι ελαιοπαραγωγοί υποχρεούνται κατά τις ημέρες των ψεκασμών να έχουν ανοικτά τα λιοστάσια τους για να υπάρχει πρόσβαση των συνεργείων ψεκασμού και να διατηρούν τα λιοστάσια τους καθαρά και προσβάσιμα.

3. Λιοστάσια κλειστά, με υψηλή αυτοφυή βλάστηση, χωρίς πρόσβαση για γεωργικό ελκυστήρα (ή για ψεκαστές όπως προβλέπεται) δεν θα ψεκάζονται.

4. Οι ελαιοπαραγωγοί παρακαλούνται να παρευρίσκονται στα λιοστάσια τους τις ημέρες των ψεκασμών για να καθοδηγούν τα συνεργεία ψεκασμού και να αναφέρουν στην Υπηρεσία οποιοδήποτε πρόβλημα υποπέσει στην αντίληψή τους.

5. Σε λιοστάσια στα οποία υπάρχουν ζώα (πρόβατα, ιπποειδή) δεν θα γίνεται ψεκασμός. Αυτά πρέπει να απομακρύνονται πριν την ημερομηνία ψεκασμού από τον ιδιοκτήτη τους.

6. Οι μελισσοκόμοι θα πρέπει να μεριμνήσουν για την προστασία των μελισσοσμηνών.

7. Οι βιοκαλλιεργητές οφείλουν, να οριοθετούν με διακριτό τρόπο τους ελαιώνες τους, ώστε να αποφευχθεί πιθανός ανεπιθύμητος ψεκασμός.

8. Κατά τον ψεκασμό θα διασπείρονται 300m 3 περίπου ψεκαστικού διαλύματος ανά ψεκαζόμενο δέντρο κανονικής ανάπτυξης.

Θεωρούμε ότι η παρουσία των παραγωγών στα λιοστάσια τους συμβάλλει τα μέγιστα στον έλεγχο και στην επιτυχία της εφαρμογής του Προγράμματος Δακοκτονίας.

Κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό οι παραγωγοί να μεριμνήσουν για την παρακολούθηση του δολωματικού ψεκασμού στα λιοστάσια τους, από τα συνεργεία ψεκασμού του Προγράμματος Δακοκτονίας, για την καλή εφαρμογή των ψεκασμών, και να γνωστοποιούν στην Υπηρεσία οπουδήποτε πρόβλημα υποπέσει στην αντίληψη τους.

Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία οι ελαιοπαραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας τηλ. 26213 60170, 163.

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

 

ΜΙΚΕΟΓΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Άλλες ειδήσεις