Την έλλειψη σχεδίου ασφαλείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κατέδειξε η καταδρομική επίθεση που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης (30/4) σε αίθουσα της Νομικής Σχολής Αθηνών, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης σχετικής με τις ημέρες καριέρας, με διοργανωτή τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, μετατρέποντας σε πεδίο μάχης την αίθουσα.
Πέντε άτομα με κουκούλες και κράνη, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., εισέβαλαν στον 1ο όροφο του κτηρίου στη Σόλωνος και επιτέθηκαν στους συμμετέχοντες.
Από την τραμπούκικη επίθεση τραυματίστηκε ένας μεταπτυχιακός φοιτητής, που μεταφέρθηκε στον Ερυθρό Σταυρό, με τις αντιδράσεις να είναι έντονες από παντού, ενώ σύσσωμος ο πολιτικός και ακαδημαϊκός κόσμος καταδίκασε το γεγονός.
Στις διοικήσεις πετάει το… μπαλάκι ο Χρυσοχοΐδης
Σε δηλώσεις του πάντως, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, εμμέσως επέρριψε ευθύνες στις διοικήσεις των ΑΕΙ και ζήτησε να ληφθούν μέτρα από τα πανεπιστήμια για να αποτρέπονται τέτοια φαινόμενα.
«Δεν μπορεί ο καθένας να μπαίνει σε μια σχολή, χωρίς να γνωρίζει κανείς ποιος είναι», ανέφερε ενώ υπενθύμισε ότι «έχουμε ψηφίσει νόμο του 2021 και δεν έχει εφαρμοστεί με ευθύνη αυτών που διοικούν τα πανεπιστήμια».
Στη συνέχεια, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και παρά το φιάσκο με την πανεπιστημιακή αστυνομία, υποστήριξε ότι η κατάσταση στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι αισθητά βελτιωμένη σε σχέση με τον παρελθόν, υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχουν πλέον καταλήψεις, αλλά «σε ορισμένα πανεπιστήμια γίνονται συνελεύσεις άσχετων ανθρώπων και κινήσεων που δεν πρέπει να γίνονται σε πανεπιστήμια».
Υπενθυμίζεται πως είχε συγκροτηθεί σώμα ειδικής αστυνομίας 1500 ατόμων που θα φρουρούσε τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, πλην όμως το σχέδιο «ατόνησε» και οι ειδικοί φρουροί διατέθηκαν για τις ανάγκες αστυνομικών τμημάτων
Τι λένε υπουργείο Παιδείας και ΕΚΠΑ
«Τέτοιες χυδαίες ενέργειες βίας και εκφοβισμού παραπέμπουν μονάχα σε φασιστικές πρακτικές και δεν έχουν καμία θέση στο δημόσιο πανεπιστήμιο, καθώς προσβάλλουν βάναυσα την ακαδημαϊκή ελευθερία και τα θεμελιώδη δικαιώματα κάθε ατόμου», υπογραμμίζει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Παιδείας, συμπληρώνοντας ότι «καταδικάζει απερίφραστα την εγκληματική εισβολή κουκουλοφόρων» και ότι η ηγεσία του εκφράζει «την πλήρη υποστήριξή του στα θύματα της επίθεσης και αναμένει την άμεση και πλήρη διερεύνηση του περιστατικού από τις αρμόδιες Αρχές, ώστε οι υπαίτιοι των αποτρόπαιων αυτών πράξεων να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης».
Η διοίκηση του Πανεπιστημίου Αθηνών σε δική της ανακοίνωση, μετά την «απερίφραστη καταδίκη της εγκληματικής επίθεσης», κάλεσε «τις αρμόδιες αρχές να προβούν στις δέουσες ενέργειες για τον άμεσο εντοπισμό των δραστών, με σκοπό να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης».
Τι και ποιους αναζητούν οι Αρχές
Στο πλαίσιο των ερευνών, οι αρχές έχουν συλλέξει υλικό από κάμερες ασφαλείας πέριξ της Νομικής και επιχειρούν να εντοπίσουν το δρομολόγιο που ακολούθησαν οι συνολικά οκτώ δράστες, που, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να έχουν φοιτητική σχέση με τη συγκεκριμένη Σχολή και θεωρούνται ως βασικός επιχειρησιακός κορμός της ομάδας που έκανε την επίθεση.
Οι Αρχές έχουν συλλέξει όλο το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας κι έχουν εντοπίσει άτομα, τα οποία έχουν μπει στο μικροσκόπιο και δεν αποκλείεται να είναι τα άτομα που αναζητούν.
Προσπαθούν μάλιστα να συγκεντρώσουν περισσότερο υλικό για να διαπιστώσουν πού καταλήγουν οι ύποπτοι κατά τη διαφυγή τους, όπου ενδεχομένως νιώθουν πιο ασφαλείς, ώστε να αφαιρέσουν τις κουκούλες.
Κεντρικό ζητούμενο των ερευνών τους αποτελεί εξάλλου για τις Αρχές, ο τρόπος με τον οποίο έφθασαν στη Νομική και τα μέσα που χρησιμοποίησαν, μηχανές, αυτοκίνητα ή κάτι άλλο.
Μεταξύ των συλλεχθέντων στοιχείων, που θα μεταφερθούν στα εγκληματολογικά εργαστήρια για DNA και αποτυπώματα, βρίσκονται και αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της αιματηρής επίθεσης.
Παράλληλα, αναζητούνται άτομα που ενδεχομένως γνωρίζουν ποιοι είχαν αντιδράσει για τη συγκεκριμένη εκδήλωση ή είχαν εκφραστεί αρνητικά, στη λογική ότι οι δράστες θα είχαν δείξει τις προθέσεις τους πριν τις βίαιες ενέργειές τους.
Κατάθεση από το θύμα
Κατάθεση έδωσε την Πάμπτη στους αστυνομικούς ο 42χρονος μεταπτυχιακός φοιτητής και υποψήφιος διδάκτορας, ο οποίος δέχτηκε τα οργισμένα χτυπήματα των δραστών, τόσο με τον πυροσβεστήρα όσο και με κράνη. Το περιεχόμενο πυροσβεστήρα, τον οποίο άδειασαν πάνω του, δέχθηκε και ο καθηγητής Γιάννης Μάζης.
Πηγή: Tovima
Πηγή: Law and Order