Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου 2024

Τα ψυχομετρικά τεστ των αστυνομικών είναι ίδια από το 1950 – Τι αναφέρει Αντιστράτηγος ε.α. της ΕΛ.ΑΣ. (βίντεο)

Share

Τουλάχιστον τρεις υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας, ακόμα και βιασμού ανηλίκου, στα οποία εμπλέκονται αστυνομικοί, έχουν έρθει στην επιφάνεια τις τελευταίες ημέρες, εγείροντας εύλογα ερωτήματα για το αν υπάρχουν έγκυρα ψυχομετρικά τεστ, που φιλτράρουν την είσοδο στο Σώμα.

Η δομή ενός ψυχομετρικού τεστ μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τους στόχους και τις κλινικές ή γνωσιακές διαστάσεις που μετρά, αλλά όπως είπε ο ο πρώην ψυχίατρος της ΕΛ.ΑΣ, Αντώνης Κασιμάτης στο Live News, αυτά που χρησιμοποιούνται στην ΕΛΑΣ είναι παρωχημένα και ακατάλληλα.

Μιλώντας στην εκπομπή, εξήγησε εκτενώς τη μέθοδο με την οποία εξετάζονται οι αστυνομικοί, για να εξακριβωθεί αν είναι αρκετά ψυχικά σταθεροί για να φέρουν όπλο.

 

Τα ψυχομετρικά τεστ δημιουργήθηκαν για άλλον λόγο

Εξηγώντας τα εγγενή μειονεκτήματα αυτών των τεστ, είπε: «Το πρόβλημα είναι δομικό. Τα ψυχομετρικά τεστ είναι ένας πολύ απλός και πρωτόγονος τρόπος για τον εντοπισμό πολύ “χοντρών” προβλημάτων, αν δηλωθούν, αν είναι τόσο αφελής αυτός που συντάσσει τις απαντήσεις ώστε να δηλώσει την αλήθεια».

Ο κ. Κασιμάτης εκφράζει μία επικρατή γνώμη  στην ψυχολογική κοινότητα, πως τα ψυχομετρικά τεστ είναι πολύ λιγότερο αξιόπιστα όταν εφαρμόζονται σε κάποιον που δεν επιζητά να βοηθηθεί από αυτά, αλλά αντίθετα τα βλέπει ως εμπόδιο.

«Είναι τεστ που χρησιμοποιήθηκαν από το 1950 περίπου, για την Αμερικανική αεροπορία. Τεστ τα οποία ποτέ δεν σταθμίστηκαν με τον κατάλληλο τρόπο για την αστυνομία», πρόσθεσε.

Ενδεικτικές ερωτήσεις των ψυχομετρικών τεστ της αστυνομίας

Η εκπομπή Το Πρωινό εξέθεσε σήμερα (3/12) τα ερωτήματα από το τεστ MMPI-2 (Πολυφασική Κλίμακα Προσωπικότητας) που προέρχεται από έκδοση του 2017, από τη Μινεσότα των ΗΠΑ, και χρησιμοποιείται από την ΕΛΑΣ και άλλα σώματα ασφαλείας στην Ελλάδα.

Το τεστ χωρίζεται σε τρεις υποκλίμακες, μία με ερωτήματα αποπροσανατολισμού, μία με ανεστραμμένα ερωτήματα (για την ανίχνευση ψεύδους), και μία με αυθόρμητες απαντήσεις.

Ως παράδειγμα, φέρονται ερωτήσεις από μία υποκλίμακα που απαντάται με «Αλήθεια» ή «Λάθος», για τις εξής δηλώσεις:

  • Η σεξουαλική μου ζωή είναι ικανοποιητική
  • Μερικές φορές με κυριεύουν κακά πνεύματα
  • Μερικές φορές με ευχαριστεί να πληγώνω πρόσωπα που αγαπώ
  • Ο άντρας θα πρέπει να είναι αρχηγός της οικογένειας

Άλλες ερωτήσεις, πέρα από ψυχωσικές ή νευρωσικές διαστάσεις, μετρούν πολύ απλοϊκά την ικανότητα του ατόμου μα αξιολογεί και να αποκρίνεται σε επείγουσες καταστάσεις, αλλά πάντα με ερωτήματα πολλαπλής επιλογής, στα οποία οι απαντήσεις είναι εξαιρετικά προφανείς.

 

Πηγή: Law and Order

Διαβάστε περισσότερα

Άλλες ειδήσεις