Σε «κόκκινο» συναγερμό έχουν τεθεί οι αστυνομικές διευθύνσεις της χώρας για τις επικείμενες συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν την προσεχή Παρασκευή 28/2, με αφορμή την συμπλήρωση δυο ετών, από το δυστύχημα στα Τέμπη με 57 νεκρούς.
Τα μηνύματα οργής που διακινούνται το τελευταίο διάστημα κυρίως μέσω κοινωνικών δικτύων, τα σενάρια συνομωσίας γύρω από το τραγικό δυστύχημα, αλλά κυρίως η πρόθεση ενδεχομένως διάφορων ομάδων να μετατρέψουν τις συγκεντρώσεις σε πεδία μάχης, με σκοπό να δημιουργηθούν προβοκάτσιες και εικόνες χάους, στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, έχουν θέσει σε εγρήγορση τα υψηλόβαθμα στελέχη της Κατεχάκη.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στα μέτρα τάξης στην Αθήνα, θα βρίσκονται τουλάχιστον 3.000 αστυνομικοί, με τον συγκεκριμένο αριθμό να είναι πιθανό να αυξηθεί, ενώ αναμένεται να υλοποιηθεί σχεδιασμός που παραπέμπει σε 17 Νοεμβρίου ή 6 Δεκέμβρη.
Ελικόπτερα, drones και προληπτικές προσαγωγές
Τις επόμενες ημέρες αναμένονται σειρά συσκέψεων στο αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, με την συμμετοχή του αρχηγού του σώματος και στελεχών της πολιτικής ηγεσίας προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα μέτρα για τις εκδηλώσεις τις 28ης Φεβρουαρίου.
Από αέρος, εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης, όπου θα βρίσκονται και δυο εισαγγελείς, θα δίνουν τα drones και ελικόπτερο της αστυνομίας.
Στελέχη της ασφάλειας, με πολιτικά θα προχωρούν σε προελέγχους για τον εντοπισμό μαχαιριών, κροτίδων και βομβών μολότοφ, ενώ σε περίπτωση που αυτό συμβεί θα γίνονται άμεσα σε συλλήψεις.
Αναμένεται επίσης η προληπτική προσαγωγή ατόμων, που στο παρελθόν έχουν προκαλέσει επεισόδια κατά την διάρκεια συγκεντρώσεων.
Περιμετρικά της πλατείας Συντάγματος θα παραταχθούν και τα δυο ειδικά οχήματα εκτόξευσης νερού, οι γνωστές αύρες, καθώς και άνδρες των ΜΑΤ, της ΥΑΤ, της ομάδας ΔΡΑΣ, της ΔΙ.ΑΣ και της ασφάλειας. Ενεργό συμμετοχή για την της ομαλής διεξαγωγής της συγκέντρωση, θα έχει η αντιτρομοκρατική υπηρεσία και η ΕΥΠ.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, αναμένεται να πραγματοποιηθούν 100 συγκεντρώσεις για την συμπλήρωση δυο χρόνων από το τραγικό δυστύχημα με την σύγκρουση δυο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη.
Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην συγκέντρωση που θα γίνει στο Σύνταγμα με γνώμονα τον μεγάλο όγκο ατόμων που συμμετείχε στην συγκέντρωση της 26ης Ιανουαρίου.
Για λόγους ασφαλείας, αναμένεται να κλείσουν από το πρωί της Παρασκευής 28 Φεβρουαρίου, οι σταθμοί του Μετρό σε «Σύνταγμα», «Ευαγγελισμός», «Μοναστηράκι», «Ομόνοια» και «Πανεπιστήμιο».
Καλέσματα από αντιεξουσιαστές και συνωμοσιολόγους
Αυτό που διαπιστώνουν και προκαλεί προβληματισμό στην ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και των υψηλόβαθμων στελεχών του σώματος, είναι το ανομοιογενές πλήθος που θα βρεθεί στην πλατεία Συντάγματος για να διαδηλώσει.
Σε αντίθεση με το πρώτο συλλαλητήριο που είχε γίνει στα τέλη Ιανουαρίου, και συμμετείχαν αυθόρμητα πολίτες που ζητούν δικαίωση για τον θάνατο των 57 ανθρώπων στα Τέμπη και την απόδοση των ευθυνών σε όσους φέρουν ευθύνη για το δυστύχημα, τώρα διαπιστώνεται η προσπάθεια διαφόρων συλλογικοτήτων να «καπελώσουν» τα αιτήματα των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών.
Ήδη στο διαδίκτυο υπάρχουν καλέσματα από ομάδες αντιεξουσιαστών που κάνουν λόγο για «δολοφονίες» θέλοντας να δώσουν πολιτικό «χρώμα» στις εκδηλώσεις, ενώ σε αυτήν, «τσουβαλιάζουν» το θέμα των πλειστηριασμών, του συστήματος υγείας, την…πατριαρχεία και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Στο ίδιο πλαίσιο, καλέσματα κάνουν και διάφοροι «οργισμένοι» επί παντός θέματος και συνωμοσιολογοι που πίσω από το τραγικό δυστύχημα, βλέπουν διάφορες θεωρίες που σκοπό έχουν την συσκότιση της έρευνας για να μην αποκαλυφθούν «άγνωστες πτυχές της».
Μια από αυτές θέλει τους θανάτους δυο στελεχών του ΟΣΕ που σκοτώθηκαν σε τροχαία μετά το δυστύχημα, να γίνονται κάτω από «ύποπτες συνθήκες», ενώ ένα άλλο, αναφέρει πως στην μοιραία επιβατική αμαξοστοιχία, επέβαιναν και άλλα άτομα, εκτός των καταγεγραμμένων νεκρών, που δεν ταυτοποιήθηκαν, καθώς εξαϋλώθηκαν από την σύγκρουση.
Πηγή: Law and Order