Παρασκευή, 18 Απριλίου 2025

Με αναπηρική σύνταξη λόγω… κατάθλιψης, ο αρχηγός της σπείρας που πουλούσε ανύπαρκτα αυτοκίνητα μέσω διαδικτύου – Οι διάλογοι και ο «Γιώργος» από τη Γλυφάδα

Share

Λάμβανε αναπηρική σύνταξη από το 2018, εμφανιζόταν να πάσχει από «υποτροπιάζουσα καταθλιπτική διαταραχή επί εδάφους διαταραχής προσαρμογής» σε ποσοστό 67%, ήταν ο «εγκέφαλος» σπείρας που διέθετε ανύπαρκτα, όπως αποδείχθηκε αυτοκίνητα, μέσω Facebook, εξαπατώντας δεκάδες πολίτες από τους οποίους απέσπασε το ποσό των 170.000 ευρώ!

Αυτό είναι το «προφίλ» του 46χρονου αρχηγού της σπείρας των απατεώνων που εξάρθρωσε η Υποδιεύθυνση Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων.

Στη δικογραφία, περιλαμβάνονται ακόμη 22 άτομα, που εκτελούσαν με «τυφλή» υπακοή, τις εντολές του 46χρονου, που διεύθυνε την εγκληματική οργάνωση, από την μονοκατοικία που διέμενε, στον Άγιο Χαράλαμπο Κορινθίας.

Τα ανύπαρκτα αυτοκίνητα και οι fake αγγελίες

Ο 46χρονος «διευθυντής» της εγκληματικής οργάνωσης αναρτούσε αγγελίες οχημάτων προς πώληση, με φωτογραφίες τρακαρισμένων αυτοκινήτων, που εντόπιζε από τυχαίες φωτογραφίες στο διαδίκτυο, στην ιστοσελίδα car.gr και στο Facebook, σε ψεύτικα προφίλ που διαχειριζόταν.

Παράλληλα, εμφάνιζαν προς πώληση, αυτοκίνητα που είχαν στην κατοχή τους και τα οποία είχαν κλέψει από τους νόμιμους ιδιοκτήτες τους.

Στις αγγελίες αναρτούσε συγκεκριμένα τηλεφωνά επικοινωνίας, ενώ οι τιμές πώλησης των οχημάτων ήταν πολύ χαμηλότερες από τον μέσο όρο της αγοράς.

Στην πρώτη περίπτωση, επικαλούμενοι στους υποψήφιους αγοραστές την «αδυναμία μετακίνησης του οχήματος», τους ζητούσαν προκαταβολή, προκειμένου να γίνει η μεταβίβαση και εν συνεχεία να τους το στείλουν.

Στη δεύτερη περίπτωση, κανόνιζαν συναντήσεις με τους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι έβλεπαν το αυτοκίνητο και αν τους ενδιέφερε, έδιναν προκαταβολές για ολοκληρώσουν την αγορά, χωρίς ποτέ να παραλαμβάνουν τα αυτοκίνητα.

Σε περίπτωση δε που ο ενδιαφερόμενος τους πίεζε προκειμένου να δει το αυτοκίνητο πριν δώσει προκαταβολή, τον έστελναν σε τυχαίες διευθύνσεις και διέκοπταν την επικοινωνία τους.

«Το άφησε ο γερανός στο κράσπεδο»

Ο «Διευθυντής» της σπείρας κατά το παρελθόν είχε δραστηριοποιηθεί στην εμπορία αυτοκινήτων και ανταλλακτικών, έχοντας μάλιστα και επιχείρηση στο Λουτράκι, την οποία έκλεισε στις 9 Οκτωβρίου του 2013.

Αυτό του παρείχε τις τεχνικές γνώσεις προκειμένου να γίνεται πιο «αξιόπιστος» στις επικοινωνίες που είχε με τα υποψήφια θύματα του.

Στις 10 Φεβρουαρίου, ο «διευθυντής» της οργάνωσης, έχει καταγραφεί να «πουλάει» ένα ανύπαρκτο αυτοκίνητο, σε έναν άνδρα από την Θεσσαλονίκη, τον οποίο κατάφερε να εξαπατήσει.

  • Διευθυντής: Ορίστε
  • Θύμα: Φίλε μου και πάλι ο Κ…από Θεσσαλονίκη είμαι, μια ερώτηση μόνο
  • Διευθυντής: Παρακαλώ…
  • Θύμα: Επειδή η φωτογραφία είναι το αμάξι πίσω αριστερά χτυπημένο οκ, κι επειδή φαίνεται ότι είναι πάνω στο κράσπεδο, έχει και από δεξιά μεριά χτυπήματα;
  • Διευθυντής: Όχι κύριε στο κράσπεδο το άφησε ο γερανός γιατί δεν μπορούσε να το τακτοποιήσει
  • Θύμα: Ντάξει ρωτάω με συγχωρείς γιατί βλέπω έτσι στη φωτογραφία για αυτό σε ρωτάω, άρα δηλαδή από δεξιά είναι άθικτο, δεν έχει κάτι
  • Διευθυντής: Ναι, ναι, ναι
  • Θύμα: Ωραία, στα εφτά (7.000) μπορείς να μου βάλεις μεταβίβαση; Και στο πληρώνω τώρα
  • Διευθυντής: Μεταβίβαση…έτσι νταξει
  • Θύμα: Δε θέλω να μου κόψεις κάτι, κάντο εφτά χιλιάρικα και στα βάζω τώρα στην τράπεζα.

Η «Δέσποινα», ο «Νίκος» και ο «Γιώργος» από την Γλυφάδα

Βασικό ρόλο στην σπείρα που εξαπάτησε τουλάχιστον 54 άτομα, βασικό ρόλο είχαν τρεις συνεργάτες του «Διευθυντή».

Η πρώτη ήταν η σύντροφος του, μια 27χρονη με καταγωγή από την Αλβανία που ήταν επιφορτισμένη με την επικοινωνία με τα θύματα, ενώ είχε και τον ρόλο του «εισπράκτορα» καθώς ήταν ο δικαιούχος των τραπεζικών λογαριασμών που κατέληγαν τα χρήματα από τις απάτες.

Ρόλο «εισπράκτορα» είχε και ο 49χρονος «Γιώργος» που διέμενε στην Γλυφάδα, ο οποίος «στρατολογούσε» άτομα προκειμένου να χρησιμοποιεί τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, συναντούσε από κοντά τα υποψήφια θύματα και έκλεβε αυτοκίνητα για λογαριασμό της οργάνωσης.

Άμεσος συνεργάτης του, ήταν και ο 30χρονος «Νίκος», με καταγωγή από την Αλβανία, ενώ οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι, είχαν παραχωρήσει τους αριθμούς των κινητών τους και τα βιβλιάρια των τραπεζών τους, για τους σκοπούς της οργάνωσης, λαμβάνοντας μέρος των χρημάτων από τις απάτες.

Η καταγγελία και η αποδόμηση της οργάνωσης

Αφορμή για να αποκαλυφθεί η δράση των απατεώνων στάθηκε καταγγελία ενός 37χρονου από το Μαρούσι, την 1η Ιουλίου, τον οποίο εξαπάτησαν με την υποτιθέμενη αγορά ενός αυτοκινήτου, έναντι το ποσού των 6.470 ευρώ.

Οι απατεώνες, εξαπάτησαν πολίτες από την Αττική, Καλαμάτα, την Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, ακόμη και στην Γερμανία.

Ο «διευθυντής» της οργάνωσης, έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για πλαστογραφία, απόδραση, παράνομη οπλοφορία, και βιασμό.

Ο «Γιώργος» έχει κατηγορηθεί για απάτη, ληστεία και πλαστογραφία και έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης στις φυλακές Τρικάλων.

Οι αρχές στο πλαίσιο της επιχείρησης σύλληψης των δραστών, κατάσχεσε 3.100 ευρώ, έξι οχήματα, πλήθος κινητών τηλεφώνων, τραπεζικών καρτών και αποδείξεις εμβασμάτων.

Πηγή: Law and Order

Διαβάστε περισσότερα

Άλλες ειδήσεις