Σε παραμάγαζο για να εξασφαλίζουν… χαρτζιλίκια και… πεσκέσια είχαν μετατρέψει το τελωνείο Μαυροματίου, 13 υπάλληλοι σύμφωνα με έρευνα της Yποδιεύθυνσης Eσωτερικών Yποθέσεων Βορείου Ελλάδος.
Το «κουβάρι» της υπόθεση ξεκίνησε να ξετυλίγεται στις 25 Νοεμβρίου του 2024, μετά από καταγγελία πολίτη, που κατήγγειλε στους «Αδιάφθορους» πως «ο προϊστάμενος σε συνεργασία με υπαλλήλους, λαμβάνουν από διερχόμενους οδηγούς χαρτζιλίκια, για να μην κάνουν ελέγχους ούτε σε οχήματα, αλλά και σε πρόσωπα που φτάνουν στη χώρα μας από την Αλβανία».
Η «ταρίφα» για να κάνουν τα στραβά μάτια οι επίορκοι, σύμφωνα με την έρευνα «Αδιάφθορων», που ξεκίνησε από τις 17 Ιανουαρίου, ήταν από 200-300 ευρώ κυρίως από οδηγούς φορτηγών, για να μην ελέγχουν τα όσα μετέφεραν από και προς Αλβανία.
Σε βάρος τους ασκήθηκαν διώξεις για δωροληψία, κλοπή, εκβίαση και παράβαση καθήκοντος. Οι 13 υπάλληλοι του τελωνείου στο Μαυρομάτι διαπίστωσαν πως από τις 15 Μάιου έως και την 1η Ιουνίου, είχαν λάβει παρανόμως χρήματα από 303 άτομα, με το συνολικό ποσό να φτάνει τις 5.274 ευρώ, τα οποία τοποθετούσαν σε «κοινό ταμείο» και τα μοιράζονταν στο τέλος κάθε ημέρας.
Δεν έλειπαν βέβαια οι περιπτώσεις, που τέσσερα από τα μέλη του κυκλώματος, έκλεβαν από το κοινό ταμείο, για να εξασφαλίζουν μεγαλύτερα έσοδα.
Ο τιμοκατάλογος και οι διάλογοι των μελών
Τα μέλη της σπείρας των τελωνειακών είχαν καταρτίσει και τιμοκατάλογο… παροχών, κάτι το οποίο γνώριζαν όσοι διέρχονταν από το Μαυρομάτι. Από κάθε λεωφορείο που έμπαινε ή έβγαινε από τη χώρα, πλήρωνε 10 ευρώ.
Για κάθε φορτηγό, ανάλογα και με το φορτίο του και το ύψος του οχήματος, κατέβαλε από 5 έως 200 ευρώ.
Αποκαλυπτικές ήταν και οι συνομιλίες των μελών της σπείρας που κατεγράφησαν από τον «κοριό» της ΕΛ.ΑΣ.
Σε μια περίπτωση οι υπάλληλοι που ελέγχουν έναν οδηγό, αντιλαμβάνονται πως θέλουν να περάσει στην χώρα μας χωρίς έλεγχο και του ζητούν… έναν καφέ για να τον αφήσουν να περάσει.
- Υπάλληλος: Άσε ένα καφέ και φύγε, άσε ένα καφέ και φύγε.
- Πολίτης: Να φύγω;
- Υπάλληλος: Άσε ένα καφέ και φύγε. Καλά ρε… δέκα λίτρα της είπες κι έχεις 30 εκεί μέσα. Έλα μέσα, μέσα έλα. Μη σε βλέπει (ακατάληπτο) άσε μας ένα καφέ και φύγε.
Σε άλλη συνομιλία ένας κατηγορούμενος απειλεί ένα Αλβανό πολίτη με πρόστιμο 3.000 ευρώ και του ζητά 150 ευρώ για να κάνει τα «στραβά μάτια».
- Υπάλληλος: Έχεις εφτά μήνες στην Ελλάδα.
- Σου κατασχέτω το αυτοκίνητο, σου πάω για πρόστιμο τρία χιλιάρικα. Αφήνεις τα πράγματα μου φέρνεις το αμάξι εδώ. Έχεις παράβαση. (…) Κάτσε κάτσε στην καρέκλα γιατί θα έχουμε θέμα εδώ, δεν περνάς.
- Υπάλληλος: Έλα εδώ, έλα εδώ, έλα εδώ. Να μη σου πω διακόσια πήγαινε φέρε εκατόν πενήντα ευρώ, θα το πετάξω το χαρτί. (…) Τσακίσου πήγε φέρε εκατόν πενήντα ευρώ και τσακίσου φύγε.
Πηγή: Law and Order