Καταιγιστικές αναμένονται οι εξελίξεις στην πολύκροτη υπόθεση με τα πέντε νεκρά βρέφη στην Αμαλιάδα. Πέντε θάνατοι, μία κοινή παρουσία και ένα νήμα αποκαλύψεων που επτά μήνες μετά παραμένει μπερδεμένο, ενώ η κοινή γνώμη αναρωτιέται: Γιατί δεν έχει βρεθεί ακόμη η άκρη;
Η Ειρήνη Μουρτζούκου έχει επισήμως χαρακτηριστεί ύποπτη από τον εισαγγελέα για τον θάνατο του μικρού Παναγιωτάκη, μετά την έρευνα του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής.
Η έρευνα, όπως αποκαλύπτει η έρευνα της εκπομπής «Τούνελ» του MEGA, ωστόσο, επεκτείνεται και στους υπόλοιπους τέσσερις θανάτους, οι οποίοι παρουσιάζουν περίεργες επαναλαμβανόμενες «συμπτώσεις».
Νέα επιστημονική επιτροπή σε δράση
Ενώ η Τριμελής Επιτροπή που ορίστηκε με υπουργική απόφαση επανεξετάζει την έκθεση του ιατροδικαστή Ανδρέα Γκότση, ο οποίος είχε διενεργήσει τη νεκροψία στον Παναγιωτάκη, το βάρος της υπόθεσης περνά πλέον σε μία πενταμελή επιστημονική ομάδα που συστάθηκε από το Ανθρωποκτονιών.
Η ομάδα αποτελείται από παιδολοιμωξιολόγο, παιδοπνευμονολόγο, παιδονευρολόγο και δύο παθολογοανατόμους και βρίσκεται ήδη στην τελική ευθεία των συμπερασμάτων της. Μάλιστα, ορισμένα πορίσματα έχουν ήδη αποσταλεί στις αρμόδιες αρχές.
Οι θάνατοι με την ίδια αιτία
Αυτό που προκαλεί απορίες στις Αρχές είναι η συχνή αναφορά της διάμεσης πνευμονίτιδας ως αιτίας θανάτου σε τουλάχιστον τρία από τα παιδιά – χωρίς ωστόσο να τεκμηριώνεται επαρκώς.
Την ίδια διάγνωση συναντάμε:
- στον θάνατο της 1,5 έτους αδελφής της Ειρήνης, το 2014 στο Άργος
- στο μωρό φίλης της, το 2021
- στο 19 ημερών δικό της βρέφος, τον Ιούνιο του 2022
Σε όλα αυτά εμπλέκονται οι ιατροδικαστές Νίκος Κοττακίδης και Ανδρέας Γκότσης, ενώ η παθολογοανατόμος της ΕΛ.ΑΣ. απορρίπτει την πνευμονίτιδα ως αιτία θανάτου.
Το θρίλερ με τη μικρή Μαρία Φρειδερίκη
Αντίστοιχες αμφιβολίες προκύπτουν και για τον θάνατο της δύο μηνών Μαρίας Φρειδερίκης, τον Οκτώβριο του 2023, στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». Η ιατροδικαστική έκθεση τον απέδωσε σε «παθολογικά αίτια με ιστορικό επιληψίας». Όμως η παιδονευρολόγος της ΕΛ.ΑΣ. δεν εντοπίζει επιληπτικά ευρήματα και ανατρέπει την αρχική εκτίμηση, βασιζόμενη σε εργαστηριακά δεδομένα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Τούνελ», η πρόοδος της έρευνας παρεμποδίζεται όχι μόνο από νομικά εμπόδια που θέτει η υπεράσπιση, αλλά και από εσωτερικές διαφωνίες μεταξύ των παθολογοανατόμων, που καθυστερούν την έκδοση του τελικού πορίσματος.
Η υπόθεση παραμένει ανοιχτή και εκκρεμής, επτά μήνες μετά τις πρώτες αποκαλύψεις.
Πηγή: Law and Order