Δίνονται στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες δύο ατόμων ατόμων, τα οποία σχετίζονται με την έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού, που σημειώθηκε πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου (3/5) στην Θεσσαλονίκη.
Πρόκειται για τους:
ΠΑΡΑΣΚΕΒΑΪΔΟΥ Σνιζάννα του Βασιλείου και της Ντουσια, γεν. την 21-11-1987 στη Γεωργία (θανούσα) και
ΜΙΧΑΛΙΤΣΙΑΝΟ Κωνσταντίνο του Στυλιανού και της Αλεξάνδρας, γεν. την 17-08-1989 στην Αττική.
Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στον εντοπισμό νέων μαρτύρων, με σκοπό την ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των αδικημάτων που διαπράχθηκαν, την ενδελεχή διερεύνηση της εγκληματικής τους δράσης, καθώς και τη διακρίβωση στοιχείων και άλλων δραστών ή τυχόν άλλων παθόντων.
Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 2310-388328, 2310-388324 και 2310-388318, του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.
Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση είναι χρονικής διάρκειας έξι (6) μηνών, σύμφωνα με την Εισαγγελική Διάταξη. Πέραν του χρονικού αυτού ορίου δεν επιτρέπεται και αντίκειται στο νόμο, η διατήρηση ή/και αναπαραγωγή της δημοσιοποίησης των παραπάνω στοιχείων.
Θεσσαλονίκη: Το ιστορικό
Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις αναφορικά με την φονική έκρηξη στη Θεσσαλονίκη σε υποκατάστημα της τράπεζας, από την οποία 39χρονη ακρωτηριάστηκε και κατέληξε.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα (3/5) στο διαμέρισμα που είχε νοικιάσει στη Θεσσαλονίκη η 39χρονη που βρέθηκαν υλικά για κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών.
Συγκεκριμένα βρέθηκαν ένα κιλό ζελατοδυναμίτιδα και πυροκροτητές.
Τι είναι η ζελατοδυναμίτιδα
Η ζελατοδυναμίτιδα είναι ένα ισχυρό εκρηκτικό, το οποίο χρησιμοποιείται από άτομα που εργάζονται σε μεταλλεία και ορυχεία. Είναι εύκολο να μετακινηθεί και οι εκρήξεις που προκαλεί είναι μεγάλες και επικίνδυνες.
Σε αντίθεση με την πιο γνωστή αμμωνιοδυναμίτιδα (ANFO), που μπορεί ο καθένας να φτιάξει, η ζελατοδυναμίτιδα απαιτεί μεγαλύτερη εξειδίκευση και γνώσεις και κατασκευάζεται κυρίως από πυροτεχνουργούς.
Εφευρέθηκε το 1875, από τον Σουηδό χημικό Άλφρεντ Νόμπελ, ο οποίος εφηύρε και τον δυναμίτη, ο οποίος πούλησε την εφεύρεση αυτή στην ιταλική κυβέρνηση λίγα χρόνια μετά, το 1891.
Είναι ένα από τα φθηνότερα εκρηκτικά, καίγεται αργά και δεν μπορεί να εκραγεί χωρίς πυροκροτητή, οπότε μπορεί να αποθηκευτεί με ασφάλεια. Αυτός είναι ο λόγος που χρησιμοποιείται από τρομοκρατικές ομάδες.
Θεσσαλονίκη: Βίντεο-ντοκουμέντο από τη φονική έκρηξη στην τράπεζα
Το μεσημέρι του Σαββάτου, βίντεο-ντοκουμέντο ήρθε στη δημοσιότητα από τη φονική έκρηξη στην τράπεζα.
Σύμφωνα με το βιντεοληπτικό υλικό που εξασφάλισε το ThessToday, η έκρηξη σημειώθηκε στις 05:27.
Ο ήχος της διαπερνά, ενώ στο πλάνο διακρίνεται η ένταση της έκρηξης, με τις φλόγες να ξεπηδούν στιγμιαία.
Έξι λεπτά αργότερα, στις 05:33, καταγράφεται η άφιξη των πρώτων δυνάμεων. Περιπολικά και οχήματα της Πυροσβεστικής σταθμεύουν βιαστικά στο σημείο.
Αστυνομικοί και πυροσβέστες κινούνται συντονισμένα, επιχειρώντας να ελέγξουν την κατάσταση. Παράλληλα κλιμάκιο ΤΕΕΜ καταφθάνει.
Πηγή: Law and Order