Στο Περού Μπάιντεν και Σι για τη σύνοδο χωρών της περιφέρειας Ασίας-Ειρηνικού
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ φθάνουν σήμερα στη Λίμα, όπου θα συμμετάσχουν στη σύνοδο χωρών της περιφέρειας Ασίας-Ειρηνικού σε ατμόσφαιρα τεταμένη εξαιτίας ιδίως της προοπτικής νέων εμπορικών πολέμων αφού αναλάβει την εξουσία ο Ντόναλντ Τραμπ.
Οι δυο ηγέτες προβλέπεται να συναντηθούν μεθαύριο Σάββατο στο περιθώριο της συνόδου της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC), οργανισμού στον οποίο είναι ενταγμένες 21 χώρες μέλη που αντιπροσωπεύουν το 60% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Πρόκειται για την τρίτη συνάντηση που θα έχουν διά ζώσης οι δυο ηγέτες, που θα συμμετάσχουν επίσης στη σύνοδο της G20 στη Βραζιλία στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Ο Δημοκρατικός πρόεδρος Μπάιντεν, 81 ετών, θα παραδώσει τον Ιανουάριο το τιμόνι στον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ, τον νικητή των εκλογών της 5ης Νοεμβρίου, κι οι διορισμοί μελών της αυριανής κυβέρνησής του που έχουν ανακοινωθεί μέχρι τώρα δεν αφήνουν πολλές αμφιβολίες πως θα τηρήσει σκληρή γραμμή έναντι του Πεκίνου.
Ο απερχόμενος πρόεδρος «θα εκμεταλλευθεί την ευκαιρία για να συνοψίσει τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για τη διαχείριση του ανταγωνισμού (των δύο χωρών) με υπεύθυνο τρόπο», σύμφωνα με ανώτερο αμερικανό αξιωματούχο.
Παρά τις «βαθιές διαφωνίες», οι δυο υπερδυνάμεις σημείωσαν «πρόοδο σε πεδία κοινού ενδιαφέροντος», κατά την ίδια πηγή, η οποία επισήμανε ιδίως τη βελτίωση της επικοινωνίας των ενόπλων δυνάμεων των δυο χωρών και τον αγώνα εναντίον συνθετικών ναρκωτικών.
Η θητεία του Τζο Μπάιντεν σημαδεύτηκε από πολλές εντάσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, ωστόσο και οι δυο παιδιές έκαναν προσπάθειες να συνεχίσουν τον διάλογο.
Ωστόσο, η κατάσταση ενδέχεται να χειροτερέψει αφού πάρει τα ηνία ο διάδοχός του. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε να υπερασπιστεί την αμερικανική βιομηχανία κι απείλησε να εφαρμόσει πρόσθετους δασμούς 10 ως 20% σε όλα τα εισαγόμενα προϊόντα – ως και 60% για αυτά που παράγονται στην Κίνα.
Ο ασιατικός γίγαντας, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, είναι αντιμέτωπος με κρίση στον τομέα των ακινήτων και άτονη κατανάλωση, προβλήματα που ενδέχεται να επιδεινωθούν αφού επιστρέψει ο Ρεπουμπλικάνος στον Λευκό Οίκο.
«Νομίζω πως το μοναδικό πράγμα για το οποίο θα συζητήσουν οι ηγέτες του APEC και της G20 θα είναι ο μόνος παγκόσμιος ηγέτης που δεν θα είναι εκεί, ο Ντόναλντ Τραμπ», εκτίμησε ο Βίκτορ Τσα, πρόεδρος του τμήματος γεωπολιτικής και εξωτερικής πολιτικής στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS) της Ουάσιγκτον.
Οι συνομιλίες θα αφορούν το τι μπορούν να «αναμένουν από τη μελλοντική κυβέρνηση Τραμπ ως προς το εμπόριο, τις συμμαχίες και άλλα ζητήματα», πρόσθεσε.
Πριν από τη σύνοδο των αρχών κρατών, αύριο Παρασκευή και μεθαύριο, Σάββατο, σήμερα θα γίνουν σύνοδοι σε επίπεδο υπουργών, με τη συμμετοχή ιδίως του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και της αμερικανίδας υπουργού Εμπορίου Κάθριν Τάι. Σκοπός: να προβληθεί η δέσμευση των ΗΠΑ να υποστηρίξουν την ανάπτυξη στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, όπου ο ανταγωνισμός με την Κίνα εντείνεται.
Ταυτόχρονα, ο Σι Τζινπίνγκ θα εγκαινιάζει, μαζί με την περουβιανή ομόλογό του Ντίνα Μπολουάρτε, πελώριο λιμάνι, το Τσανκάι, βόρεια από την πρωτεύουσα Λίμα.
Με χρηματοδότηση της Κίνας που φθάνει τα 3,5 δισεκ. δολάρια (3,3 δισεκ. ευρώ), το λιμάνι αυτό, που θα έχει δεκαπέντε αποβάθρες, αντανακλά την αυξανόμενη επιρροή του Πεκίνου στη Λατινική Αμερική, που θεωρείτο άλλοτε περιοχή που ανήκε σχεδόν αποκλειστικά στη σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ.
Το Περού εννοεί κατά τη διάρκεια της συνόδου να δώσει έμφαση σε θεματικές όπως το εμπόριο και η ανάπτυξη, η καινοτομία και ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η βιώσιμη ανάπτυξη. Ο APEC, που ιδρύθηκε το 1989, σκοπό έχει να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη, τη συνεργασία και τις επενδύσεις στην περιοχή του Ειρηνικού.
Στα μέλη του συμπεριλαμβάνονται επίσης η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ινδονησία, η Χιλή, ο Καναδάς, η Αυστραλία, το Μεξικό και η Ρωσία.
Ο κ. Μπάιντεν θα έχει επίσης αύριο Παρασκευή συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Σιγκέρου Ισίμπα και τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Γιουν Σοκ-γελ, στο πλαίσιο τριμερούς συνάντησης με τους ηγέτες δυο από τους συμμάχους-κλειδιά των ΗΠΑ στην Ασία.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν θα είναι απών.
Η μεξικανή πρόεδρος Κλαούδια Σέινμπαουμ θα είναι επίσης απούσα: η χώρα της ουδέποτε αναγνώρισε την κυβέρνηση υπό τη Ντίνα Μπολουάρτε μετά την παύση από το κοινοβούλιο, τη σύλληψη και την αντικατάσταση στο αξίωμα του πρώην προέδρου Πέδρο Καστίγιο, εκλεγμένου με κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, το 2022.
Πάνω από 13.000 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στην περουβιανή πρωτεύουσα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων για να εγγυηθούν την ασφάλεια κατά τη διάρκεια της συνόδου, καθώς προγραμματίζονταν στο περιθώριό της διαδηλώσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη ραγδαία αύξηση των εκβιάσεων και των φόνων που αποδίδονται στο οργανωμένο έγκλημα και την απραξία ή αδυναμία των αρχών να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο, παρά την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που κήρυξαν για 60 ημέρες πρόσφατα, βγάζοντας τον στρατό στους δρόμους.
Πηγή: viadiplomacy.gr